11.02.2013. u 10:59

Neke maske u Bosni i Hercegovini davno su već pale, ali na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni maskenbal traje godinama kroz cijelu godinu

Vrijeme je Poklada, karnevala, maškarada, maškaranja, maškara, mačkara, maskenbala, fašnika, falšnika, mesopusta, raznih krinki, raskrinkavanja, osuđivanja, spaljivanja. A onda su na redu Čista srijeda, uvođenja reda, Korizma, vrijeme odricanja, posta, pokore… Neka maske u Bosni i Hercegovini davno su već pale, ali na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni maskenbal traje godinama kroz cijelu godinu. Bilo bi veselo da sve skupa nije tužno i da već odavno nije prešlo u dosadu.

Isto tako nastavlja se i miješanje jabuka i krušaka. Tako Hrvati kažu da bi najbolje i najpravednije bilo FBiH podijeliti na dvije ili tri federalne jedinice, a onda im ponude Mostar podijeljen na dvije ili tri jedinice. A Mostar je jedinstven grad po mnogo čemu, ali hoće ga pretvoriti u još jedinstveniji. Kad je mogao biti podijeljen Berlin, zašto ne bi i Mostar. Pa da postane još „atraktivnija“ turistička destinacija.

Valja konačno pristupiti rekonstrukciji države BiH. Kad su pitali Fatu kako bi dva krumpira podijelila na tri dijela, snašla se:

- Napravila bi pitu krumpiraču od tri jufke!

Europski parlament pripremio je rezolutnu rezoluciju, kojom se traži jači angažman EU u BiH. HDZ BiH na svojim javnim tribinama „Rekonstrukcija BiH“ ističe kako bi Federacija od dva ili tri dijela bila najracionalnije i najpravednije rješenje. Brojni ozbiljni analitičari složit će se s time da diskontinuitet teritorija federalnih jedinica u Federaciji i u RS-a najčvršće jamči kontinuitet države BiH. Druga je stvar ako netko moćniji to ne želi, ali bi bilo pošteno da to i kaže. I neka se ne maškara kroz čitavu godinu.

Desnica krene lijevo, ljevica desno, pa se pomiješaju bosanki lončići i hercegovački kotlići, zapetljaju se trice i kučine. Ponovo počnu predradnje i radnje oko rekonstrukcija Vlade Federacije BiH, ali opet se naiđe na destrukcije i nove konstrukcije. Šestorka će u četvrtak razgovarati o dvije-tri stvari koje tište Federaciju, a tako onda i čitavu BiH. Iz Bruxellesa poručuju da će puknuti bruka ako se domaći lideri ne dogovore. No, nekima ustvari puca prsluk za pucanje bruke. Na statusu veze Facebook profila BiH stoji: komplicirano!

Predstavnici EU-a i domaći lideri trebali u Mostaru u travnju usuglasiti stavove oko predmeta Sejdić-Finci. Predsjednik Federacije opet je poletio iz federalne močvare i preletio preko velike bare u Ameriku. Dežurni optimisti s ružičastim naočalima kažu da bi ponovni let preko velike bare mogao značiti to da će se politička močvara u BiH konačno morati isušivati, a bivši optimisti s velikom dioptrijom, koji gledaju kroz mutniji dio močvare, govore da bi mogla biti još dublja i mutnija. Jer u mutnom se lovi.

Ne samo somovi i šarani, u mutnom se lovi i lova. A lova, plus lova, plus lova je - love! To jest ljubav. Tako to zapisa zagrebački Ero Veselko Tenžera. A naše je da pamtimo.

Bilo kako bilo ili crno, kako joj drago ili nemilo, BiH vrluda od nemila do nedraga, udara i od klin i od ploču, kroz Scile i Haribde, kroz razne klance i iglene uši, bosa kroz trnja i ponosna pored zvijezda, crnih rupa, sirupa, raznih društvenih grupa, još raznijih gripa, pored švedskih i okruglih stolova, bjelosvjetskih fazona i folova… “Pere“ tko koga stigne, pa se jedan i pohvali:

- Oprah show!

Drugi uzvraća:

- Ja i kad griješim, griješim bez greške!

Komunikacija između ove i ovakve BiH s Europom sliči onoj iz Mostara. Strani turist koji je htio vidjeti Stari most sretne jednu mostarsku lisku i upita ga:

- Where is the Old bridge?

- Mosa vopra – odgovori na šatrovačkom šatro Europljanin.

Hrvatska će iz EU-a povući milijarde eura, a BiH s kompliciranim statusom veze mora se tješiti nezgodnim zgodama, sličnim onoj između nogometnog suca s Uefine crne liste, koji je pošao na suđenje neke utakmice, i prometnog policajca koji mu odredi novčanu kaznu. Sudac mu reče:

- Sad nemam novca za kaznu, ali imat ću u povratku!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?