Bayern protiv Dinama

Ne razbacuju se 
novcem, kupuju 
ono što im treba!

Xabi Alonso, Isco
Foto: Reuters/PIXSELL
28.09.2015.
u 18:30

Guardiola točno zna kakvi mu igrači trebaju.

U čemu je, dakle, najveća Bayernova snaga? Kako je rekao i Brane Oblak, u – novcu! U golemoj količini novca i sposobnosti dovođenja igrača koje poželi. No, Bavarci ne troše uludo, kao što je, primjerice, svojedobno radio bivši Interov predsjednik Massimo Moratti, nego dovode igrače koji im doista trebaju. Pa onda trener Pep Guardiola ima "dugačku klupu", za svaku poziciju u momčadi konkuriraju barem dvojica igrača podjednake kvalitete i sličnih karakteristika. Dakako, tu je i nekoliko izvanserijskih nogometaša (Neuer, Xabi Alonso, Lahm, Müller, Robben, Ribery, Lewandowski...), koji stvaraju razliku, pa je jasno zašto ova 560 milijuna eura vrijedna momčad već godinama pripada najužem europskom vrhu...

Jaki i defenzivno

U današnjem nogometu, kad su zahtjevi golemi, kad je ritam igranja nehuman, dobre se momčadi ne mogu zamisliti bez polivalentnih, univerzalnih nogometaša. A u Bayernu je možda i najveća koncentracija takvih igrača, koji jednako dobro mogu igrati na nekoliko mjesta u momčadi.

Primjerice, Alaba je donedavno u Bayernu bio lijevi branič, za austrijsku reprezentaciju igra zadnjeg veznog, a ove je sezone u klubu, u paru s Boatengom, standardni srednji branič! Kapetan Philipp Lahm uredno može odraditi zadaću na desnom defenzivnom boku, te na zadnjem veznom, dok se Javi Martinez i Xabi Alonso, po vokaciji zadnji vezni, bez teškoća mogu "prešaltati" na pozicije srednjih braniča! Pa Vidal i Thiago Alcantara – iako im je osnovno radno mjesto ofenzivni vezni, vrlo dobro igraju i na pozicijama zadnjeg veznog!

Guardiola, eto, uvijek ima slatke brige pri sastavljanju momčadi, pa ga ni sad nimalo ne boli glava zbog ozljeda najvećih zvijezda, Robbena i Riberyja. Douglas Costa briljira, Rode i Götze čekaju priliku maksimalno nabrušeni...

A možda je najveći primjer polivalentnosti Bayernovih igrača – Thomas Müller! Gdje god ga stavite u ofenzivnom dijelu momčadi, uvijek će igrati jednako dobro! U sredini iza napadača, u vrhu napada, na desnome boku... I nije slučajno što su baš prije nekoliko dana čelnici Bayerna rekli:

- Svi su naši igrači na prodaju. Osim – Müllera! On je sinonim naše filozofije rada i naših uspjeha...

Ništa bez klase

Jednom nam je Igor Bišćan, sjećajući se dana u Liverpoolu, pričao da je najbolji nogometaš kojeg je ikada vidio – Steven Gerrard. Ovako je to pojasnio:

- Mnogo smo puta igrali međusobno na treninzima i Steve je bio fascinantan. Jednom je igrao desnog braniča, pa srednjeg braniča, onda centarfora ili krilo, da ne govorim o svim pozicijama u veznom redu! I na svakome mjestu na kojem je igrao bio je najbolji, bio je – Steven Gerrard! Nisam ga samo vidio kako brani...

I to je Bayernova najveća snaga: ima u momčadi niz Gerrarda, igrača koji u svakome trenutku mogu igrati na različitim pozicijama, u drukčijem sustavu! U današnjem je nogometu baš to pobjedonosna formula.

>>'Dinamo nije slučajno pobijedio Arsenal, nadam se da će Lewandowski opet zabiti'

>>Bayern napravio što i Olympiacos – vratio petokraku u grb Dinama!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije