IVICA CVITKOVIĆ:

Nadahnuće treba crpiti iz 1963. godine, tad je Dinamo remizirao s Bayernom!

Bayern
Foto: Reuters/PIXSELL
07.12.2015.
u 18:20

Moćni Bavarci u prosjeku zabijaju 3,4 gola po utakmici i imaju posjed lopte od 67 posto. No, pokazali su da i oni znaju izgubiti Dinamo je 1960. godine igrao s Bavarcima bez pogodaka

Dolazi nam Bayern i što nam drugo preostaje nego nadahnuće crpiti iz 60 i neke. Preciznije, 1963. godine, kada je Dinamo jedini put ugostio Bavarce u Maksimiru, u četvrtfinalu Kupa velesajamskih gradova odigravši 0:0 (u Münchenu je bilo 4:1 za plave).

Trener Milan Antolković protiv Bavaraca je počeo s ovim sastavom: Škorić, Belin, Braun, Matuš, Meštrović, Perušić, Cvitković, Kobeščak, Zambata, Lamza, Pašić. I rutinski, bez velikoga napora, prošao u polufinale europskog kupa. Eh, da nam je u srijedu tih slatkih 0:0...

Uživam gledati Bayern

– Kad bi Bayern došao s pričuvama, možda bi nam se i ostvarilo – kaže jedan od junaka iz 1963., nekada munjevito desno krilo plavih Ivica Cvitković (72), danas član Dinamova Izvršnog odbora.

Ali odmah dodaje:

– Protiv Bayerna bit će nam jako teška misija. Svaka pobjeda u Ligi prvaka nosi solidan novac i veliki rijetko nude popust.

Sviđa li vam se način Bayernove igre, ima li dodirnih točaka s moćnim europskim Dinamom iz vašega vremena?

– Da, uživam gledajući Bayern, taj Guardiolin stil privlači brzinom, atrakcijom, i vjerojatno je najbolje što Europa u ovom trenutku ima. Teško se, međutim, može uspoređivati s našim vremenom. Na primjer, bio sam desno krilo, a trener Milan Antolković strogo mi je naređivao: 'Ne smiješ prelaziti centar na svoju polovicu igrališta.' Danas krilni igrači pokrivaju cijelu duljinu igrališta. Ili, našemu centarforu Draži Jerkoviću nije palo na pamet vratiti se u vlastiti šesnaesterac na skok, dok danas devetke itekako imaju obrambenu odgovornost – naglašava Cvitković, koji će u srijedu utakmicu pratiti s nekolicinom suigrača iz 1963.

A čemu se uopće Dinamo može nadati protiv vodećega bundesligaša? Pogledajte ove podatke i sami procijenite: Bayern je u pet utakmica Lige prvaka postigao čak 17 pogodaka (Dinamo 3) ili 3,4 po utakmici, ima čak 112 šuteva (druga Barcelona 99, Dinamo 45) ili čak 22,4 po utakmici, dodaje se s točnošću od 91 posto i u prosjeku ima posjed lopte od 67 posto. Usto, Bayern je momčad s najmanje prekršaja u Ligi prvaka, samo 40 (Dinamo 62) ili osam po utakmici.

Rijetki bavarski porazi

I još nešto: poraz od Borussije (M) bilo je prvo posrtanje Bayerna u utakmicama prvoga dijela Bundeslige nakon čak 56 utakmica, i prvi Guardiolin jesenski poraz u prvenstvu otkad vodi Bavarce. Savršena Pepova mašinerija ipak je negdje zaštekala. Smijemo li se nadati da joj se to može dogoditi dva puta u pet dana?

>> Derbi Dinama i Hajduka na razini europoslastica

>> Bayern poslovao u plusu, a na plaće igrača i zaposlenika izdvaja 227.3 milijuna eura

>> Odlazak Pepa Guardiole bio bi dobra stvar za Bundesligu

Komentara 3

DU
Deleted user
18:31 07.12.2015.

"Nadahnuće treba crpiti iz 1963. godine"...bravo Dasoviću , baš ti je super članak i super si se sjetio da dinamovci trebaju "crpiti nadahnuće" od utakmice odigrane prije 52 (!?) godine...za ovakve članke treba biti posebno nadahnut kao što je naš Tomislav..bravo još jednom..

Avatar zagorac2
zagorac2
08:58 08.12.2015.

sjecam se te momcadi, ali sjecam se utakmice u maksimiru protiv hajduka kad je ubojica Ivo Bego skoro ubio Pasica, udaril ga je djonom po tjemenu glave I poslal u bolnicu I poslije toga Pasic se nije nikad oporavil a bio je veci talenat od onda razvikanog Djajica I posto je Hajduk bio filijala Beograda dobili su zadatak da Pasica treba unistiti I u ono vrijeme je Bego bio covjek od zadatka cak ga se je I brat sramio koji je igrao lijevo krilo za Hajduk - Hajduk se ne mjenja on je uvjek mrzio sve sta je Hrvatsko a Dinamo je bio u ono vrijeme jedini Hrvatski klub a izgleda da je to I danas

ED
europski dinamo
20:42 07.12.2015.

Bilo nam je nadahnuce i Bayern-Dinamo 1:4 iz 1963. god pa smo dobili 5 komada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije