Povijest Eura

Reprezentacija nam je u eliti europskih prvenstava

Mandžukić Busquets
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
12.12.2015.
u 11:40

Hrvatska je bila na posljednja četiri Eura, to je ostvarilo još samo osam nogometnih sila.

Stanje u nogometu nije nam baš blistavo, ali teško se složiti s kritičarima koji sve vide crno, koji govore o nogometnoj močvari. Pustimo sad Dinamo koji stalno igra u skupinama europskih klupskih natjecanja, što je i Rijeka dvaput u tome uspjela u posljednje vrijeme, ali nogometni rad treba vrednovati prije svega kroz reprezentaciju.

Engleska iza Hrvatske

A ona je od svog prvog velikog natjecanja, Europskog prvenstva 1994. u Engleskoj, propustila samo jedno Europsko (Belgija i Nizozemska 2002.) i jedno Svjetsko prvenstvo (2010. JAR).

– E, da je moja Bugarska tako uspješna, mogu vam samo zavidjeti. I na rezultatima i na stvaranju novih igrača, na tome što ti veliki igrači, zvijezde, rado dolaze igrati za Hrvatsku – rekao nam je bugarski sportski novinar Teodor Borisov koji posljednjih mjeseci živi u Zagrebu i radi na doktoratu iz povijesti.

Dokaz je to da nam nogomet ipak nešto vrijedi, svi ti igrači koji posljednjih više od 20 godina nose reprezentaciju negdje su izrasli, školovali se. Kad je na sceni bila brončana generacija 1998., govorilo se da će nakon nje ostati pustoš, da će Hrvatska nestati s ozbiljne nogometne scene. To se nije dogodilo, doduše nismo ni ponovili uspjeh te generacije i okitili se odličjem, ali Hrvatska je sad izborila Euro u Francuskoj, a i tri prethodna. Tako je ušla u nogometnu elitu, jedna je od osam zemalja koje su izborile europska prvenstva od 2004. do 2016. U toj su eliti uz nas još Francuska, Portugal, Španjolska, Italija, Njemačka, Švedska i Rusija, s time da su Francuzi sad ušli kao domaćini, kao i Portugal 2004.

Iza nas je Engleska koja baš zbog Hrvatske nije ušla na Euro 2008. Hrvatska je s dvije pobjede u kvalifikacijama izbacila Engleze i na Euro gurnula Rusiju. Tako Englezi imaju tri zadnja Eura, kao i Nizozemska i Grčka. Od, uvjetno rečeno, manjih zemalja, ravnopravna Hrvatskoj je Švedska koja na krilima Zlatana Ibrahimovića prolazi kvalifikacije.

U današnjem ždrijebu doznat ćemo suparnike i ne bi bilo loše kad bismo složili skupinu sa što više reprezentacija iz Velike Britanije. Od momčadi koje su nositelji Englezi se čine kao najbolji izbor, pojedinačnom kvalitetom daleko su od svojih slavnih dana, a u posljednjoj jakosnoj skupini čak su tri reprezentacije s Otoka – Wales, Sjeverna Irska i Republika Irska i svaka od njih nije loš ždrijeb.

Od svih reprezentacija iz Velike Britanije kvalifikacije nije uspjela proći samo Škotska, koja je dosad u međunarodnim vodama bila uspješnija od dvije Irske.

Otočani će navaliti na Euro

Nisu samo Otočani upali na Euro, ima još nogometno malih zemalja koje će u Francusku prije svega zbog proširenja na 24 zemlje. No, ne treba im umanjivati uspjehe, pa Sjeverna Irska bila je pobjednik skupine u kojoj su bili Rumunjska, Mađarska i Grčka, Wales je igrao s Belgijom, BiH, Izraelom, a Republika Irska bila je ispred Škota u skupini u kojoj su ispred nje bile Njemačka i Poljska. Domaćinu sigurno odgovara velik broj Britanaca, ulaznice za njihove utakmice planut će jer Francuska im je nadohvat ruke.

>>Koga priželjkujete u skupini s Hrvatskom na Euru 2016.?

Komentara 1

TA
tarzan
13:00 12.12.2015.

Europskog prvenstva 1994. u Engleskoj??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije