DONOSI MAX!

Samo je 'pravi' Ronaldo u 228. Clásica zabio Barci i Realu

Ronaldo
Foto: Pixsell
22.03.2015.
u 18:00

Barcelona i Real dva su najpopularnija kluba na svijetu, Madriđani imaju 200 milijuna navijača širom svijeta, a Barcelona 275 milijuna.

Koji je najveći svjetski derbi? Barcelona – Real, Boca – River Plate, Manchester United – Liverpool ili neki četvrti? Teško je to reći, no sigurno je da je španjolski El Clásico uvjerljivo najgledaniji. Posljednju utakmicu koju su odigrali Real i Barcelona, u listopadu, gledalo je čak 450 milijuna gledatelja širom svijeta. Gledanija nogometna utakmica je samo finale Svjetskog prvenstva, koje prati oko 900 milijuna ljudi. El Clásico je mnogo više od nogometa, to nije samo dvoboj dvaju klubova već i sukob dviju regija, sukob dvije politike, dvije filozofije života. Realovci su Castilci skloni glavnom gradu i kralju, a navijači Barcelone već desetljećima se bore za neovisnost Katalonije.

I zbog te "mržnje" dvaju klubova malo se igrača usudilo prelaziti iz jednog u drugi klub. U 126 godina povijesti klubova njih samo 33. Kada je Luís Figo prešao iz Barcelone u Real, na teren su mu navijači katalonskog kluba bacili svinjsku glavu, a zbog izdaje prijetili smrću. Zanimljivo, posljednjih osam godina nitko nije prešao iz Reala u Barcelonu, posljednji prebjeg bio je Javier Saviola 2007. godine. Za oba kluba u povijesti je igralo 33 igrača, a samo je "pravi" Ronaldo u el clásicu zabio i jednima i drugima. Brazilac je ukupno odigrao 11 clasica i šest puta bio strijelac: četiri gola u dresu Reala i dva za Barcelonu. No, u Realu je proveo pet sezona (2002.-'07.), a u Barci samo jednu (1996/97).

Ponajbolji nogometaš svih vremena, Alfredo di Stéfano, s kraljevima je osvojio osam Primera te čak pet naslova europskih prvaka, no malo je poznato da je sjajni napadač prvo potpisao za Barcelonu. No, umiješao se diktator Franco te naredio da Di Stéfano prvo dvije godine mora igrati za Real, a tek onda može u Barcelonu. No, uprava Barce uskoro se odrekla Di Stéfana jer je "realovac", a tome su sigurno kumovale i lošije igre u prvim utakmicama za Real. No, bio je to veliki previd...

Barcelona i Real dva su najpopularnija kluba na svijetu, Madriđani imaju 200 milijuna navijača širom svijeta, a Barcelona 275 milijuna.

>> Kako se Barci, šest godina prije prvoga Clasica s Realom, dogodio - Građanski

Komentara 5

Avatar Ironman0105
Ironman0105
19:52 22.03.2015.

Ledinski, Figo je presao iz Barcelone u Real, ne obrnuto, i kao sto je i sam izjavio, kao Portugalca i profesionalca stav bilo kojeg spanjolskog navijaca nikada mu nije znacio apsolutno nista, niti se na iste uopce obazirao. A najveci derbi svih vremena zauvijek ce biti Inter-Juve, ili bilo koji od ta dva kluba protiv Milana.

MI
MikiPrdekana
20:20 22.03.2015.

Haha! Kakav derbi Inter-Juve. Pa jaci derbi od tog je Olimpija-Maribor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije