COPa AMERICA

Slučaj Neymar: Obruč se steže, dižu optužbe, a on se tuče

Neymar
Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino
19.06.2015.
u 14:00

Brazilski je kapetan isključen, i to nakon (!) poraza od Kolumbije.

Neymar je u problemima, o njemu se ovih dana ne piše dobro. Doslovce. I nije problem što su se o njemu raspisali novinari i navijači, već je problem što o njemu piše društvo na španjolskom sudu, koje je u srijedu pokrenulo istragu protiv napadača Barcelone zbog sumnji u prijevaru.

Radi se, dakako, o njegovu transferu iz Santosa u Barcelonu, a sumnjaju u "korupciju i varanje". Vrlo nezgodna vijest za Neymara, njegova oca i bivši klub. Brazilskog kapetana prokazuje brazilski investicijski fond DIS, koji potražuje dio novca za taj transfer. Dobili su, istina, 6,8 milijuna eura, no smatraju da su trebali dobiti više. Naime, tužiteljstvo tvrdi da je ukupni iznos transfera bio 83,3 milijuna eura, a u Barceloni su 2013. objavili da su ga platili "svega" 57 milijuna eura. Ako su lagali, znači da je ta razlika novca negdje "zalutala", a do čijih je računa pronašla put, to je pitanje koje zanima sud. A upravo bi Neymar mogao znati odgovor. Do njegova? Do očeva računa? Do Santosova? Ili nečijeg drugog?

Glava boli na sve strane

Znamo li taj kontekst, lako je shvatiti zašto je brazilski broj 10 istu večer nakon što je doznao što mu se sprema u Španjolskoj, na drugom kraju svijeta, u čileanskom Santiagu, zakuhao tučnjavu nakon utakmice skupine C Copa Americe u kojoj je Kolumbija pobijedila njegov Brazil (1:0). Bio je to kanarincima prvi poraz od Kolumbije nakon 1991. godine, a gol je zabio 23-godišnji branič Jeison Murillo. Usto, bio je to prvi poraz Dungine momčadi nakon što je od Luiza Felipea Scolarija preuzeo palicu. Pa se zvijezda naljutila. A kad se velikan naljuti, učila nas je to povijest, znaju letjeti i glave. Nakon Neymarova bijesa tek su boljele glave, a srećom, sve su i dalje na ramenima. Prvo, boljela je glava kolumbijskog igrača Pabla Armera, kojeg je Neymar u čileanskom Santiagu namjerno iz blizine pogodio nakon sudačkog zvižduka frustriran zbog poraza. Drugo, boljela je glava i Kolumbijca kojeg je Neymar udario svojom glavom, a bome boli glava i brazilskog izbornika Dungu, koji zbog poraza od Kolumbije u posljednjem kolu u skupini protiv Venezuele - može ispasti. Jer mora igrati bez zvijezde.

– Sudac Enrique Osses kriv je za sve! On je loš sudac, a dečki su se potukli zbog njega! – kazao je Dunga.

Problem s Kolumbijom

"Dečki" su Neymar i Carlos Bacca, koji ga je divljački gurnuo s leđa, te su oba pocrvenjela. Treba znati još nešto, suigrač Ivana Rakitića iz Barcelone ima problem s Kolumbijcima jer lani ga je baš Kolumbijac Juan Zúñiga u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva pogodio koljenom u leđa te mu oštetio kralježak. SP je bio gotov za Neymara, a već su u sljedećoj utakmici Brazilci bez njega primili sedam golova od Njemačke. Igrao je i jučer, dakako, taj Zúñiga, a Neymar je bijes iskalio na drugom. Nakon utakmice je rekao:

– Sudac je za sve kriv...

Da, ali koji? Je li nogometni sudac ili (ipak) onaj pred kojeg će morati stati u Španjolskoj. I kojem će, pretpostavljamo, skrušeno reći:

– Suče, nisam ništa kriv.

>> Neymar zaboravio na kamere i svog 'kvrnika' žestoko izvrijeđao

Foto: Alcatel

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
20:22 19.06.2015.

udarila mu slava u glavu pa curi na nos,,,nista druga za ocekivanje nije bilo,,

Avatar zivoslavkovasojevic
zivoslavkovasojevic
23:08 20.06.2015.

d-ano, moram se sloziti s vama. Unatoc sto je neychmar dobar igrac po kvaliteti, on je uvijek bio i biti ce losa osoba. Ja ne mogu da zaboravim neychmara kada je laktom udario Luku Modrica i onda mu onaj karatista japanko dao samo zuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije