ponovno oduševio

Čudesni Messi – na korak ili već bolji od Pelea i Maradone?

Lionel Messi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.05.2015.
u 18:02

'
Pele je bolji jer ovo što Messi radi sada Pele 
je radio već sa 
17-18 godina.'

"Messi je najbolji svih vremena, takav igrač nikada prije nije hodao zemljom", rekao je Pep Guardiola nakon što mu je argentinski igrač 2011. donio drugi naslov Lige prvaka.

Osvojio već 23 trofeja

Nakon prekjučerašnje utakmice Barcelone i Bayerna Guardiola je i na vlastitoj koži osjetio Leovu genijalnost. Magični Argentinac igrao je simultanku u pobjedi 3:0 protiv Bayerna, zabio je dva gola i jednom asistirao. Je li Messi zaista najveći svih vremena? Osvojio je u karijeri čak 23 trofeja, od toga šest puta Primeru i dvaput Ligu prvaka. Zabio je 407 golova u natjecateljskim utakmicama, a i vlasnik je mnogih rekorda u španjolskih ligi.

No je li veći i od Pelea, kojeg je Fifa proglasila najboljim nogometašem svih vremena?

– Ovo što radi Messi čista je fantazija, Argentinac je genij. No po meni je Pele izvan svih kategorija, on je bio nogometni Da Vinci, Picasso – kaže bivši novinar i nogometaš Partizana, Dinama i Lokomotive Miro Rede.

A Rede zna o čemu govori jer uživo je nekoliko puta gledao Pelea, ali i Di Stefana, Maradonu...

– Pele je bolji od svih jer on je već sa 17-18 godina radio ono što danas radi Messi. Pele je sa 17 u završne tri utakmice Svjetskog prvenstva zabio šest golova. A Messi pak na zadnjem SP-u u četiri utakmice nokaut-faze nije zabio nijednom. To je ta razlika između njih dvojice – objašnjava Rede.

Bivši igrač Dinama i Partizana fasciniran je, naravno, i Messijem.

– Njegov prekjučerašnji gol, kada je prošao Boatenga, jedan je od najljepših koje sam vidio u nogometu. Taj gol je za nogometne studije. Naznačio je pokretom tijela da će krenuti lijevo, no u milisekundi je promijenio položaj tijela i krenuo udesno. A nakon toga je još fintirao ponajboljeg vratara svih vremena Neuera, čekao da padne na zemlju, i onda slabijom desnom nogom fantastično potkopao loptu – opisao je Messijevu genijalnost Rede, koji se ne slaže s ocjenom da Messi ovakav genijalac može biti samo u Barceloni.

– Istina da mu igra tog kluba posebno odgovara, no Leo bi genij bio i da igra u Realu, Bayernu, Cityju...

Legendarni trener Stanko Poklepović smatra da su Pele i Messi dvojica najboljih svih vremena, no malu prednost daje Argentincu.

– Pele je igrao u drugo vrijeme, kada obrambeni igrači nisu bili dobri kao današnji, a igrači su i stajali daleko od napadača. Zato mu je bilo lakše nego danas Messiju, koji uspješno prolazi tri igrača koja su jedan do drugoga.

Noćna mora za vratare

Ono što Špacu posebno impresionira kod Messija njegova je kontrola lopte usred sprinta:

– Leo u maksimalnoj brzini odjednom provodi tehniku i taktiku i po tome je jedinstven u svijetu. Ima i taj specifičan šut iz koljena kojim uvijek iznenadi suparničkog golmana i igrača, ali i tu brzu promjenu pravca.

Je li moguće čuvati Messija, pitamo Špacu.

– Njega se mora čuvati u sendviču, da se ispred i iza njega postavi čuvar. Ne smije mu se dopustiti da primi loptu jer, kada je primi, više nema pomoći. Gotovo uvijek dribla na lijevu stranu, to svi znaju, ali nemoguće ga je čuvati jer brzina njegove reakcije neuhvatljiva je za sve koji ga čuvaju – zaključio je Poklepović.

>> Messi objasnio zašto je Boateng završio na podu

Komentara 18

AN
antikamen
19:01 08.05.2015.

protiv messija pomaže eventualno, špacina spiralna impostacija i obrnuta pirija

DU
Deleted user
21:02 08.05.2015.

Ma kakvi, Maradoni nitko nije ni blizu!

DU
Deleted user
18:18 09.05.2015.

Gol jest super ali cemo sporedati onda mi je Sukerov protiv Irske 1999 ljepsi jer tehnicki je puno teze izvjesti. Naravno. Messi je bolji igrac nego sto je Suker ali taj gol protiv Irske je vrhunac genijalnosti jednog igraca gdje i sami srbi ga cjene. u 93-oj minuti kod rezultat 0-0 gdje samo pobjeda se racuna on izmedu dva branica primi visoku loptu i prizemlji je i s kontrolom prebaci s ljevom nogom lagano pored vratara. Poezija. Gledajte na youtubu. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije