Zabavno, a ipak ne plitko; čitko, a ipak pametno štivo! To je krilatica kojom su se vodile urednice u zagrebačkoj “Noveli” Diana Matulić, Petra Sapun i Nataša Medved pripremajući za nastupajuću ljetnu sezonu paket lagane lektire, pogodne za čitanje na plaži, ali koja nipošto neće male sive stanice ostaviti posve pasivnima.
Tri “Novelina” aduta prave su svjetske uspješnice, a među njima prednjači “Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guerneseyja” Mary Ann Shaffer i Annie Barrows (autorice su teta i nećakinja!), roman koji je već tjednima prvi na “New York Timesovoj” ljestvici najprodavanijih knjiga. To je efektna priča o društvancu knjigoljubaca koji teške godine Drugoga svjetskog rata na jednom od britanskih Kanalskih otoka čine ljepšima – čitanjem!
I “Okus jabučnih koštica” Njemice Katharine Hagene ima dodira s knjigom: protagonistica je mlada knjižničarka koja naslijedi zapušteno bakino imanje, što je narativni poticaj za suptilni obiteljski roman o trima generacijama žena.
Poslije knjižnice, treći nas roman vodi u – kuhinju. “Sipa” Francuskinje Maryline Desboilles privlačna je studija o hrani, ali i intimistička oda životu puna neodoljivih mirisa i okusa Mediterana