HOK Vladi i resornom ministarstvu upućen niz mjera za spašavanje 100 tisuća obrtnika

Obrtnicima prava radnika

18.12.2008.
u 17:50

Nadolazeća globalna financijska i gospodarska kriza kroz smanjenu se potražnju za proizvodima i uslugama već osjeti među hrvatskim obrtnicima čijih 232 tisuće zaposlenika čini čak 15 posto ukupne zaposlenosti RH.

Povećati konkurentnost
Stoga je Hrvatska obrtnička komora (HOK) Vladi i resornom Ministarstvu gospodarstva uputila prijedlog mjera za očuvanje što većeg broja obrta koje, tvrdi predsjednik HOK-a Mato Topić, treba ozbiljno razmotriti i uključiti u planove za umanjenje učinaka gospodarske krize.

– Vlada RH morat će, kao što su to učinile i druge europske vlade, novac usmjeriti u razvoj malog i srednjeg poduzetništva, jer ono zaista može održati, a i stvoriti nova radna mjesta – kazao je Topić. Obrtnici Sanaderu i Polančecu predlažu tako tri grupe mjera – za poticanje gospodarskog razvoja, uklanjanje prepreka gospodarstvu i povećanje konkurentnosti te mjere za olakšanje posljedica u gospodarskim subjektima u krizi.

Gospodarskog razvoja, tvrde, nema bez nužnog suzbijanja rada na crno, intenzivnijih državnih potpora, oslobađanja od poreza na dobit i dohodak tijekom prve tri godine poslovanja, dok za povećanje konkurentnosti predlažu, među ostalim, smanjenje troškova poslovanja, učinkovitiju zaštitu vjerovnika, prolongiranje zabrane rada nedjeljom, odgodu primjene HACCP-a, zabrane pušenja u gospodarskim objektima...

351 mil. kn i u 2009.
Posljednja grupa mjera predviđa pak izjednačavanje obrtnika s radnicima u slučaju nezaposlenosti te ponovnu uspostavu posebnog fonda mirovinskog osiguranja za obrtnike.

U ovoj godini obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima dodijeljeno je 273,7 mil. kuna nepovratnih potpora, kazala je državna tajnica u MINGORP-u Tajana Kesić-Šapić. Planirani proračun za obrtnike u 2009. isti je kao i u 2008. – 351 milijun kuna, s time da se u idućoj godini planira novi program nepovratnih potpora za poduzetnike koji su u financijskim teškoćama, ne svojom krivnjom. Također će se ponovo pokrenuti projekt subvencioniranja kamata na kredite.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?