Od prvog travnja cigarete skuplje dvije kune

26.03.2009.
u 13:39

Cigarete Tvornice duhana Rovinj od travnja će poskupjeti dvije kune. Izuzetak će biti samo “socijalna” kategorija cigareta York, koje će poskupjeti za kunu, rečeno je na TDR-ovoj konferenciji za novinare.

Davor Tomašković, predsjednik uprave TDR-a, kaže kako je poskupljenje rezultat izmjena Zakona o posebnom porezu na duhanske proizvode, kojima se naglo i značajno povećavaju porezna opterećenja na jeftinijim cigaretama, a smanjuju na uvoznim skupljim, što će se slomiti na cjelokupnoj duhanskoj industriji RH. Nakon drastičnih izmjena modela oporezivanja, koji je Sabor prihvatio prošlog petka, s postojećom razinom cijena prihodi TDR-a u ovoj bi se godini, naime, smanjili 30 posto ili 490 milijuna kuna.

To bi, tvrdi Tomašković, TDR iz jedne od najuspješnijih hrvatskih kompanija pretvorilo u gubitaša, dok bi uz planirano povećanje od 20 posto očekivani prihodi bili niži tri posto. I to samo ne padne li trgovina cigaretama, upozorava čelnik TDR-a.

Nakon svega, naime, posve je realno očekivati veliki rast crnog tržišta, udvostručenje neregistrirane i neoporezive potrošnje, ulazak jeftinijih brendova inozemnih proizvođača, a samim time i upitnu egzistenciju 2500 hrvatskih proizvođača duhana, koji su zadovoljavali 70 posto potreba TDR-a. Čak im se plaćalo 30 posto više od cijene na svjetskom tržištu, upozoravaju iz TDR-a, dok će sada biti primorani duhan kupovati isključivo prema tržišnim načelima.

Sa svime time neizvjesno je i hoće li se državna blagajna, koju je TDR dosad na ime trošarina punio s oko 3,5 milijarde kuna godišnje, ubuduće i uz veća davanja puniti tako dobro, a nije isključeno da bi sve to moglo imati posljedica i za TDR-ove zaposlenike.

Prema novom modelu oporezivanja Hrvatska, napominje Tomašković, postaje jedina zemlja koja je čak nekoliko godina prije ulaska u EU dostigla smjernice EU, dok i zemlje koje su već ušle u EU za to imaju prijelazno razdoblje i do 5,7 godina (Litva i Latvija). Hrvatska se već sada ubraja u zemlje s visokim cijenama cigareta, a nakon ovih izmjena imat će najskuplje cigarete u Europi, nakon Iraca, u odnosu na kupovnu moć stanovništva.

U usporedbi sa susjednim zemljama pak, Ronhil koji će u nas od travnja stajati 18 kuna, u Srbiji je 7,8, a u BiH 7,6 kuna, tako da nije čudno, procjenjuju u TDR-u, što su Hrvati kupnjom cigareta u susjednim državama tamo godišnje ostavljali oko 60 milijuna eura. U TDR-u ističu kako promjene na duhanskom tržištu Hrvatske donose i početak primjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji uz zabranu pušenja u svibnju donosi i novosti u nazivima i izgledu duhanskih brendova.

Poštujući odredbe novog zakona, TDR mijenja imena brendova s oznakama lights, superlights i ultra u white, silk white, ultima ili white gold, a na svim će cigaretama od 6. svibnja biti jasno istaknuta zdravstvena upozorenja da “pušenje ubija”.

Želite prijaviti greške?