Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FORREST J. ACKERMAN (1916-2008)

Odlazak povjesničara budućnosti

06.12.2008.
u 12:36

U svom domu u Los Angelesu od klijenuti srca preminuo je u četvrtak legendarni ljubitelj znanstvene fantastike, horora i fantastike Forrest J. Ackerman, čovjek koji je u tim žanrovima književnosti i filma bio istaknut od samih početaka i odigrao je bitnu ulogu u njihovom razvoju.

S deset godina kupio je svoj prvi ZF časopis ("Amazing Stories" Huga Gernsbacka) i tako stekao strast kojom će se baviti cijelog života. Već s 14 godina osnovao je prvi klub ljubitelja znanstvene fantastike i počeo obajvljiavti tekstove u prvim šapirografiranim "fanzinima", amaterskim časopisima ljubitelja žanra, "Time Travelleru" i "Science Fiction Magazineu" (ovaj drugi su izdavali Siegel i Schuster, kasnije tvorci stripa o Supermanu). Bio je gost na prvoj svjetskoj konvenciji ljubitelja znanstvene fantastike u New Yorku 1939., gdje je bio prvi fan koji se pojavio u kostimu.

Od 66 "Worldcona" održanih za njegova života, nije bio prisutan samo na dva. na prvoj dodjeli nagrada Hugo 1953. dobio je posebnu nagradu kao "najveći ZF fan", a dobio je i posebnu nagradu "Bram Stoker" (koju dodjeljuje udruženje pisaca horora) za životno djelo. Skraćenicu "sci-fi" za fantatsične žanrove (po uzoru na "hi-fi") je 1954. smislio upravo Ackerman. On je dao ime poznatoj stripovskoj i filmskoj junakinji "Vampirelli" i bio pisac strip-epizode u kojoj je objašnjeno njezino porijeklo.

Kao menadžer i zastupnik, predstavljao je preko 200 pisaca i filmaša ZF-a, među kojima i neka od najpoznatijih imena: Raya Bradburyja (kojeg je otkrio), Isaaca Asimova, Marion Zimmer Bradley, L. Rona Hubbarda (kasnije osnivača Scijentološke crkve), Raya Harryhausena, Eda Wooda… Od 1958. do 1983. izdavao je časopis "Famous Monsters of Filmland" posvećen fanatastičnom filmu i specijalnim efektima. Kao epizodni glumac ili s kameo-pojavom bio je u mnogim fantastičnim i horor filmovima ("Urlikanje", "Povratak živih mrtvaca"), a i u spotu Michaela Jacksona "Thriller".

Foto: AP

U svojoj kući u L.A., "Ackermansion", imao je pravi muzej povijesti fantatsičnih žanrova, s bezbroj rariteta kao što je originalni plašt koji je Bela Lugosi nosio 1931. u filmu "Dracula" pa do predmeta sa snimanja "Ratova zvijezda" i mnogih drugih filmova, te više od 50.000 knjiga i tisuće časopisa. Kad se 2002. preselio u manju kuću, smanjio je svoju zbirku, ali je većina onog što mu je bilo višak završilo u Seattleu, u Muzeju i kući slavnih znanstvene fantastike, gdje je Ackerman bio član upravnog odbora. U njegovu slavnu kuću "Ackermansion" dio radnje svog romana "Fallen Angels" smjestili su pisci Larry Niven i Jerry Pournelle, koji su se u toj kući upoznali.

Ackerman je uvijek bio otvorenog uma, i 1954. potpomognuo je osnivanje prve udruge istospolno orijentiranih žena "Daughters of Bilitis", zbog čega je valjda jedini muškarac u povijesti koji je proglašen "počasnom lezbijkom".

Njegov predstavnik i izvršitelj njegove oporuke, Kevin Burns, objavio je vijest o smrti Forresta J. Ackermana i od njega se oprostio rečenicom koja ga najbolje opisuje: "On je postao čarobni frulaš, duhovni vođa, svega povezanog sa znanstvenom fantastikom, fantasyjem i hororom. On je vodio, a svi drugi su ga slijedili." Brojne dragocjenosti iz svoje bogate zbirke Forrest J. Ackerman je poklonio, prodao ili oporučno ostavio nekom, ali ono što je uvijek bilo uz njega je onaj prvi primjerak "Amazing Storiesa" kupljen s deset godina, "čudesnih priča" koje su ga usmjerile u isto tako čudesan život.


Želite prijaviti greške?