UZALUDNA SNIŽENJA Umjesto da su šoping meke, centri i uz povoljne cijene zjape prazni i vikendom

Outlet centre neće moći spasiti ni radna nedjelja

20.06.2009.
u 19:33

Prošle godine pompozno su otvorena dva outlet centra, zapravo “sela”, po uzoru na one iz zemalja EU. Umjesto da postanu trgovačka meka, oni uglavnom zjape prazni. Iako je popustima do čak 80 posto, i to kvalitetnih i provjerenih modnih brandova, pravi raj za šopingoholičare, centar Sveta Helena na istočnome izlazu iz grada, i povratkom radne nedjelje zjapi prazan.

Mnogi nisu ni otvorili
– Katastrofa, nema ni jednog kupca. Izvlače nas petak i subota, kada ipak ima nešto više ljudi – kaže prodavačica Martina Anić u trgovini Jeans&More. Iskustva svih trgovaca su ista, a posjetitelja i kada ima više, samo se šeću. Kupuju samo ako je jako jeftino.

– Prazan dućan sve vam govori – smatra prodavačica Valentina Kuzel Sabolić.

Outlet je na pola puta između Zagreba i Varaždina, što bi trebao biti odličan položaj, ali kupaca u tridesetak trgovina ipak nema. Možda je i to jedan od razloga zašto još toliko trgovina nije ni otvoreno.

Ni u Roses Fashion Outletu u Svetome Križu Začretju, na cesti prema Krapini, prvome našem outletu, s oko 80 trgovina, u danu kao stvorenom za šoping – subotu – nije bio stampedo. Prema registracijskim oznakama automobila na parkiralištu, osim Zagrepčana i Zagoraca ima mnogo posjetitelja iz Daruvara, Bjelovara, Mađarske, Austrije i BiH te pokoji Nijemac. Dolazak kupaca sa svih strana i jest cilj ovako velikih outleta. Ovaj je uz autocestu prema Mariboru, frekventnu prometnicu koja spaja jugoistočnu sa srednjom Europom, no gužve ipak nema.

Akcije za obitelji i djecu
– Subota nam je udarni dan što se tiče prometa, ostalih dana prilično je pusto – rekla nam je prodavačica u Calzedoniji.

S obzirom na to da im ne cvjetaju ruže, oba su outlet centra pokrenula različite akcije. Kako bi privukli što više kupaca, odnedavno iz Zagreba u Roses Fashion i natrag voze i besplatni autobusi petkom i subotom, s jutarnjim i popodnevnim polascima. U Svetoj Heleni, pak, ciljaju na obitelji s djecom pa svake subote organiziraju “Helenijadu”, odnosno zanimljive događaje namijenjene najmlađima.


Neki će u nedjelju raditi do 21 sat

• U Zagrebu će veliki trgovački centri u nedjelju biti otvoreni do 14 sati, a u ponedjeljak će dućani biti zatvoreni.

• U Puli će Plodine raditi do 22 sata, kao i za praznike. U Mercator centru radit će u nedjelju do 14 sati, a za blagdane će biti zatvoreni. Getro će raditi u nedjelju do 21 sat, a za blagdane do 14 sati, Billa u nedjelju do 21 sat, a za blagdane do 13.

• U Zadru će Baumax, Bakmaz i Mercator raditi danas do 14 sati, Getro, Kaufland i Interspar do 21. Trgovinski centar Relja za sada će raditi do 14 sati dok ne dogovore nove rokove. Merkur i Solin Građa i dalje neće raditi nedjeljom i blagdanima.

• U Osijeku će većina trgovina ipak raditi do 14 sati, a neki i do 20 sati.

Želite prijaviti greške?