PUTINOVI PROBLEMI Ruski premijer na vrućoj stolici

Pad rublje i ruskih deviznih rezervi 27%

16.01.2009.
u 00:48

Rusi, koji uz Ukrajince zasigurno u plinskoj krizi trenutačno nisu omiljeni u većem dijelu Europe, muku muče s krizom.

Rekordan pad
Ruska valuta sve je slabija, a sve su tanje i devizne rezerve. Ruska je rublja jučer potonula te je ostvarila rekordan minus u srazu s američkim dolarom, nakon što je središnja ruska banka devalvirala valutu.

Učinila je to već četvrti put u roku od pet dana, prenosi Bloomberg. Usto, ruska je vlada spustila procjene o cijenama nafte, i to 20 posto.

Rublja je pala na 32,4112 za dolar, najniže od 1998., kada je Rusija redenominirala valutu, prije financijske krize. Rublja je prema dolaru pala 27 posto od kolovoza prošle godine.

– Rusima treba što brži oporavak – ustvrdio je Rory MacFarquhar, moskovski analitičar Goldman Sachs Grupe, koji predviđa 12-postotnu deprecijaciju rublje prema košarici valuta.

Rusi još uvijek pokušavaju uhvatiti valutni priključak nakon lanjskih događanja s naftom, no još nisu na stabilnoj razini, istaknuo je MacFarquhar!

Središnja ruska banka devalvirala je rublju 16 puta od studenoga, dopustivši da 21 posto oslabi prema košarici valuta, koju čini 55 posto dolar te 45 posto euro, a koristi se za zaštitu izvoznika od tečajnih oscilacija.

Rezerve se prazne
Ruske devizne rezerve, treće po veličini na svijetu, pale su u posljednja četiri mjeseca prošle godine 27 posto ili 160 milijardi dolara s obzirom na to da je banka prodavala valutu ne bi li ublažila pad rublje.

Riječ je o najtežoj financijskoj krizi koja je pogodila Rusiju od 1998. godine te o rekordu nakon povlačenja 129,9 milijardi dolara prošle godine nakon ruskog napada na Gruziju, podaci su središnje ruske banke, prenosi Bloomberg.

BNP Paribas SA procjenjuje odljev između kolovoza i prosinca na više od 200 milijardi dolara.

Želite prijaviti greške?