Željko Mavrović, najveći proizvođač ekohrane u Hrvatskoj, dobio je pet
milijuna kuna kredita od Zagrebačke banke i taj će novac uložiti u
pogon za proizvodnju mesa.
Temelj opstanka Zemlje
Riječ je o kreditu kojim će Eko-centar Mavrović kupiti farmu, klaonicu
i pekarnicu. Mavrović namjerava u vlastitu pogonu proizvoditi
suhomesnate slavonske specijalitete poput kulena, kulenove seke...
– Mene svi doživljavaju kao vegetarijanca, ali makrobiotička prehrana
ne isključuje meso. Ponudit ćemo cijeli asortiman slavonskih
suhomesnatih ekoproizvoda – rekao je Mavrović. Novim kreditom Zaba i
Mavrović obilježili su petogodišnju suradnju u kojoj je realizirano 10
milijuna kuna kredita. Najavljeni su i novi zajednički projekti:
otvaranje ekobanke sjemena i zoološki vrt s domaćim životinjama.
– Živimo u vremenu sve većih izazova, od poljoprivrednih do
financijskih. Krize nastaju zbog bezobraštine i bahatosti. Ako zemlju
maltretiramo kemijom, ona postaje jalova za nekoliko desetaka godina.
Ekološka proizvodnja temelj je opstanka planeta.
Proizvodim hranu koristeći se prirodnim resursima kako bih obogatio
zemlju i imao bolje prinose svake godine. Kad sam počeo proizvodnju, u
poljima je bilo 1,3 posto humusa, a sada ga ima više od pet posto jer
zemlja nije opterećena kemijom – objasnio je Mavrović. Osvrnuo se i na
značenje otvaranja banke sjemena.
– Kad nam dođe genetički preinačena hrana koja uništava i biljke oko
sebe, sve što opstane ima jak imunološki sustav i predstavlja veliko
bogatstvo koje treba zaštititi. Volio bih da i drugi proizvođači shvate
da je budućnost u ekološkoj hrani. Potičem svoju konkurenciju jer mi je
cilj da što više ljudi proizvodi na ovaj način – rekao je Željko
Mavrović.
Nikada na burzu
U Eko-centru Mavrović najavljuju ulazak u proizvodnju voća i povrća.
Unatoč širenju proizvodnje, Mavrović ne namjerava izaći na burzu.
– Nisam siguran hoću li ikada izaći na burzu. Ne bih prodavao svoje ime
i povjerenje ljudi koje sam stekao – zaključio je Mavrović.
EKOHRANA Zabin kredit najvećem proizvođaču u Hrvatskoj