KRIZA

Peter Senge u Zagrebu: 'Biti guru ne znači mi ništa'

25.05.2009.
u 18:16

Novac je kisik, nužno “zlo” koje nije samo po sebi svrha već sredstvo postizanja cilja i vrijednosti koje želimo stvoriti.

Dolaze veći izazovi
Novac kao cilj najbolje se pak odražava u trenutačnoj globalnoj ekonomskoj krizi, koja je “small potatoe” prema puno dubljim organizacijskim i društvenim promjenama koje čekaju lidere novoga doba. Klimatske promjene i njihov utjecaj na okoliš, društveni, politički i ekonomski sistem, potraga za novim izvorima energije, zbrinjavanje otpada i toksina u proizvodnji i slično od njih će zahtijevati radikalno drugačiji način razmišljanja i djelovanja te puno veći izazov.

Kaže to jedan od najvećih stratega 21. stoljeća i predsjednik Društva za organizacijsko učenje Peter Senge, koji je danas na Zagrebačkom velesajmu bio glavni moderator konferencije “Kriza – prijetnja i šansa”, koju su organizirali Cotrugli Business School, SoL Hrvatska i Quantum21.net.

Jedan od najuglednijih svjetskih autoriteta na temu liderstva, strategije i održivog razvoja, kojemu je knjiga “Peta disciplina – Principi i praksa učeće organizacije” donijela svjetsku slavu i status jednog od najvećih gurua liderstva, smatra kako lideri kulturu u svojim organizacijama trebaju obogatiti uzbudljivom vizijom, ispravnom svrhom i sistemskim razmišljanjem.

Lider kao uzor
Većina menadžera koji dospiju do vrha organizacije otkriju kako nemaju sposobnost i moć za nadziranje njezina složenog djelovanja. Promjene koje pokušavaju provesti uglavnom se svode na oblikovanje novih strategija, osmišljavanje novih kampanja smanjenja troškova i restrukturiranje kompanije – i više puta.

No, umjesto toga, lideri bi se, smatra Senge, trebali baviti posve drugačijim poslom, razvojem usmjeravajućih načela, promjenom osobnog načina razmišljanja i ponašanja prema kolegama kako bi postali uvjerljivi uzori i stvorili okruženje u kojemu je ljudima važno da rade to što rade, da su otvoreni za nove ideje, spremni na promjene i voljni razvijati nove vještine i sposobnosti.

Najčešće pogreške menadžera su, otkriva Senge, to što se nikada ne pitaju što rade sebi, koliko im je ono što rade važno da bi bilo važno i drugima. – Praktična sam osoba, epiteti poput gurua ne znače mi ništa – poručuje Senge.

Želite prijaviti greške?