Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gurmani se za upravljačem ne moraju odreći omiljenih jela koja se pripravljaju s dodatkom alkohola

Pijana jela

114792.jpg
import
23.09.2005.
u 10:07

Zraka! Grdobina u vinu, istarska crna juha, flambirane banane... poslije degustacije svih tih biranih delicija, koje su golicale našu dušu i nepce, doslovce nam se vrtjelo u glavi. Okus izmiješana alkohola (znalci bi rekli bouqueta) u ustima, iako ni kapi nismo popili, bio je toliko jak da smo ga odlučili "isprati" sladoledom. Do slastičarnice na središnjem trgu prehodali smo oko kilometar lagano omamljeni i usporeni nismo se uopće usudili sjesti za upravljač. No nedvojbeno, Drägerov alkotest, koji nam je velikodušno posudio njegov zagrebački zastupnik nije pokazao čak ni toleriranih 0,5 promila. "Pijani" meni hotela Arcotel, u kojega je sumnjao i sam šef kuhinje i naš domaćin Branko Ognjenović, "položio" je s čistom peticom s 0,0 promila! Pijanošću se mogao pohvaliti samo jedan od pet degustatora koji je petnaest minuta nakon salate tiffany pobjedonosno napuhao 0,06 promila.

Drago mi je što će zbog novog zakona biti manje pijanih na cesti iako bih više volio da je u svijesti građana da ne sjedaju pijani za upravljač. No na našem je meniju mnogo jela oplemenjenih alkoholom koja bi goste mogla dovesti u smiješnu situaciju s policijom. Što mislite nahranite ih, napojite mineralnom, a onda završe bez vozačke pitao se Ognjenović. Na peći Arcotela grdobina se već utapala u decilitru bijelog vina, hotelskom kuhinjom širio se miris maslinova ulja i sitno sjeckana češnjaka. Tradicionalna istarska crna juha nije ništa drugo nego dva aromatizirana, zakipjela decilitra crnog vina, kojima je, posluženim uz tostirani kruh s češnjakom i crnim maslinama, doista teško odoljeti. No, istog trena, petnaest minuta i pola sata kasnije stanje je na Drägeru bilo nepromijenjeno. Posumnjavši u njegovu vjerodostojnost kolega je drmnuo malu travaricu (0,03) promili su istog trena skočili na rekordnih 5,4, a nakon petnaest minuta svijetlilo je zabrinjavajućih 1,14 promila.

Poslije pola sata opet ništa! Salata začinjena octom, odmah nakon degustacije, skrivila je 0,15, a petnaest minuta poslije 0,00 promila, a ni "pijana" dinja od koje nam se, na prazan želudac, činilo kako smo sad stvarno pijani, nije nas prevarila. Uživali smo u slatkastom okusu poslastice koja nam se topila u ustima. Prošek, šećer i slatka voćka poslužena na kockicama leda udarili su nam na mozak. Dräger je prvotno pokazao 1,14 promila, a već nakon petnaest minuta, unatoč laganoj slabosti u nogama i rukama, mogli bismo zavarati policiju. Opet 0,0 promila, koliko bi nas stajali i XXL škampi na buzaru, jednostavni, ali dostojni i kraljevske gozbe, ili pak, flambirane banane u kojima se toliko osjećao liker pomiješan s konjakom. Sve promile pred našim je očima, naime, progutao požar u Ognjenovićevoj tavi. "Sreće" nismo imali tek sa salatom tiffany, obilnom, šarenom, rajskom u kojoj se skrivalo 0,2 dl 40-postotne votke. No i to je, s obzirom na najave kako će vozačima tolerirati 0,5 promila ne izazovu li kakvu nesreću, premalo za policiju. Ali i za vrhunski kulinarski doživljaj koji nije potpun ako nije oplemenjen kakvim desertnim vinom, koje nam je ostalo zabranjeno.

Birana vina savjetuje kuhar Ognjenović stavite stoga u jela umjesto kakvih kiseliša kojima ćete ih upropastiti. Treba li vam alkohol kojim ćete zaokružiti svoju gastronomsku fantaziju birajte uvijek prvorazredni konjak. Za vino odaberite uvijek kakvu prvorazrednu butelju. Plavac je, tvrdi on, sigurno bolji od kakvog cvičeka jer će našem jelu dati strukturu, okus i miris za pamćenje.


Recepti

Flambirane banane
Sastojci (za jednu porciju):
1 banana
3 žlice šećera
1 dl soka od naranče
0,2 dl likera (apricot, grand marinier...)
0,2 dl konjaka
Šećer zagrijavajte na tavi dok se ne karamelizira, zalijte narančinim sokom i kuhajte dok ne dobijete gust sirup. Dodajte oguljene i narezane banane, liker, a na kraju i konjak. Tavu nagnite prema plameniku da konjak plane ili ga zapalite štapićem za ražnjiće. Nemojte se naginjati nad tavu, a prije toga provjerite imate li što zapaljivo i iznad štednjaka. Što je tava toplija, plamen je veći.

Dinja u prošeku
Sastojci (za jednu porciju):
1 manja dinja
žlica šećera u prahu
1 dl desertnog vina, porta ili prošeka
Dinju prerežite pri vrhu, izdubite ili izrežite na kuglice ili kockice, pospite šećerom u prahu i prelijte desertnim vinom. Ostavite da odstoji na hladnom oko dva sata prije serviranja.

Istarska crna juha
(za jednu porciju):
žlica maslinova ulja
češanj češnjaka
sol, papar po želji
2 dl crnog vina

Salata Tiffany
Sastojci (za jednu porciju):
5 dag lisnate salate
1 mrkva
1 jabuka
4 šnite pršuta
1 naranča
0,2 dl votke
0,2 dl likera od malina
žlica orahova ulja
žlica jabučnog octa
malo soli i papra
Na tanjur složite lisnatu salatu, svježu mrkvu i jabuku narezanu na rezance, pršut i naranču izrezanu na ploške. Posolite i popaprite te prelijte dresingom od votke, likerom od malina, orahovim uljem i jabučnim octom.

Želite prijaviti greške?