KNJIGE

Pivo iz vlastitog podruma

vrt-pivoiz-txt.jpg
import
27.09.2006.
u 15:43

Prije više od desetljeća, 1995., prof. dr. Vladimir Marić i Zlatan Nadvornik objavili su vrijednu, ali ne osobito dostupnu knjigu "Pivo, tekuća hrana". Profesor je Marić recenzent knjige "Pivo iz vlastitog podruma" Wolfganga Vodela (urednik Zlatko Lisjak), što je u prijevodu objavljuje požeški Gaudeamus.

Brojni su u svijetu priručnici o toj temi, a po jednome od najboljih u svijetu sada pivo u kućnoj radinosti mogu pripremiti i naši ljubitelji piva, kojima nije dovoljan već ionako bogat izbor piva na našem tržištu. Čak i oni koji pivo i dalje kane samo piti, u ovoj knjizi mogu doznati mnoštvo zanimljivih detalja o podjeli i tipovima te vrstama piva, zatim o četiri glavna sastojka piva vodi, ječmu, hmelju i kvascu. Dakako, i što presuđuje o kakvoći, u čemu se najčešće griješi.

Svojedobno se mnogo govorilo o malim pivovarama, pa iako se nisu namnožile kako se računalo, uzgoj hmelja uspjeliji je pak nego se mislilo. Piređivač smatra kako se proizvodnja piva ne bi ni u nas trebala razlikovati od poduzetničke proizvodnje sira, kolača, kulina, ajvara i džemova, vina ili rakije.

Kao i "Uzgajanje gljiva" odnosno "Šparoge - uzgoj, korištenje, ljekovitost", kako doznajemo, i "Pivo iz vlastitog podruma", osim izravno u izdavača na tel./faks 034 272874, može se nabaviti u većim poštanskim uredima Hrvatske pošte. Stoji 80 kn.

Želite prijaviti greške?