Riba, riba i opet riba – jedino je “meso” koje će se na Veliki
petak naći na preduskrsnom stolu većine Hrvata. U potrazi za što boljim
komadom, mnogi za ribu na tržnicama i šoping-centrima neće žaliti
izdvojiti i više nego što u mesnici košta kilogram teletine.
Kupujemo li hrvatsko?
Dapače, kilogram XL škampa ili zubaca ni u recesiji ne stoji manje od
200-tinjak kuna po kilogramu premda će, već poslovično, najbolje
“kuriti” srdele, šaruni, lokarde za 20-ak kuna. Još kad bi u sveopćoj
pomami i pozivima na “kupovanje” ili “konzumiranje” hrvatskog bili
sigurni da barem ribu jedemo domaću – iz hrvatskog Jadrana – sve te
škarpine, šanpjeri, cipli, orade, listovi... čak i svježi, prije su iz
nekih sjevernoafričkih ili sjevernoeuropskih zemalja – upozorava Petar
Baranović, predsjednik Sindikata hrvatskih ribara.
Uvoz ribe u Hrvatsku je velik. Samo smo lani u Hrvatsku uvezli ribe i
mekušaca za 113 milijuna dolara, dok tek desetak milijuna
dolara veći izvoz trebamo zahvaliti 85 milijuna dolara vrijednom izvozu
tune uzgojene za japanska nepca.
Apsurdno ali istinito, u današnjoj ponudi, koja ne odstupa ni drugih
dana i mjeseci u godini, u prosjeku je samo 40 posto domaće, a čak 60
posto uvozne ribe, čak i onih vrsta koje sami kavezno uzgajamo, kaže
Baranović, ističući kako je u pitanju baš sva riba koja podnosi
avionski prijevoz. Iako ribari uoči Uskrsa lakše plasiraju ribu,
činjenica je da pred ribarnicama primat uzimaju šoping-centri.
I dalje slađe Talijanima
Suočeni s uvoznom konkurencijom, domaćim je ribarima tu teško ući. Tako
u trgovačkim lancima poput Metroa jadranska riba čini zanemarivih 20-ak
ili nula posto, a kad je u pitanju zamrznuti asortiman, situacija je još
gora.
– Pitajte u Ledu što su zamrznuli od jadranske ribe – kaže Baranović.
Ispada da ni deset kilograma ribe per capita u Hrvatskoj, dok u EU
pojedu i 24 kilograma, nije “domaće”. Procjene su da hrvatski ribari iz
Jadrana godišnje izlove oko 45.000 tona, s neprofesionalnim ribarima i
70.000. A Talijani? – Pitajte Sanadera i Friščića. Računamo da 800
talijanskih brodova iz ZERP-a izvuče minimalno 50.000 tona – odgovara
Baranović.
VELIKI PETAK Domaće ribare i s ribarnica tjera uvozna konkurencija