PROMO

20 dana u Mariupolju - kinematografski napad na emocije

DOX TV
Foto: DOX TV
1/2
12.09.2024.
u 11:27

Trudnica na nosilima dok iza nje stoji tek olupina zgrade. Bomba koja razara stanove obitelji koji su do maloprije tamo mirno živjeli. Dječje igralište u kojem tek vjetar njiše ljuljačke. Nisu to scene iza nekog apokaliptičnog filma već stvarnost stanovnika Mariupolja. U napadu ruskih vojnih snaga, koji se dogodio 2022. godine, u samo 80 dana ovaj je grad gotovo sravnjen sa zemljom.

U napadu je poginulo više od 8000 stanovnika, ali mnogo većem broju njih životi su zauvijek uništeni. Fotografije i snimke koje su obišle svijet iz ovog mjesta smrti šokirale su sve. Satelitske snimke masovnih grobnica pokazuju koliko je zastrašujuće bilo živjeti u Mariupolju tih 80 dana. Stanovnici koji su uslijed napada morali napustiti svoje domove i dalje sanjaju o povratku u svoj grad.

Dvije godine kasnije, Mariupolj je pod kontrolom Moskve i Putina, ali tragični razmjeri napada iz 2022. i danas su nepoznati. Izvještaji organizacija za ljudska prava govore o nesagledivim posljedicama, ali i brojnim prikrivanjima i uništavanjima dokaza o vojnim aktivnostima s ruske strane.

Razmjere uništavanja zabilježile su kamere brojnih fotoreportera, a ono što pokazuju kida srca. Novinske agencije, zahvaljujući svojim reporterima, otkrile su sve strahote napada na Mariupolj. No dok je većina fotoreportera, shvativši ozbiljnost situacije, napustila Mariupolj kada je krenuo ruski napad, tim ukrajinskih novinara Associated Pressa do samog je kraja ostao zabilježiti ratne strahote.

Njihov boravak u Mariupolju, sve ono što su doživjeli i slike koje su potresle svijet u svom debitantskom filmu zabilježio je AP-jevi novinar Mstyslav Černov. Njegov dokumentarac “20 dana u Mariupolju” potresan je prikaz jezovite atmosfere civila zarobljenih u napadu, ali i pogled u svijet ratnog novinarstva. Oscarom nagrađeni film šokantan je i dirljiv spoj Černovljevih novinarskih izvještaja i osobnih snimki ratom pogođene domovine.

Foto: DOX TV

“20 dana u Mariupolju” intimni je prikaz stanovnika čiji je dom napadnut, života koji su zauvijek promijenjeni, djetinjstva koja su prerano suočena sa strahotama koje ne zaslužuju. Hrvatsku premijeru emotivne priče u kojoj je iskazana sva ljudska zloba ekskluzivno vam donosi DOX TV, 14. 9. u 21:50.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije