CANNES

Brad Pitt je svjestan svoje prolaznosti

14.05.2004.
u 00:00

Zvjezdana postava hollywoodskog spektakla glavna je atrakcija festivala

Iako se film "Troja" od ovoga tjedna prikazuje u velikom broju europskih zemalja, njegova jučerašnja projekcija bila je središnji događaj festivala u Cannesu. Naravno, ono po čemu se ta projekcija razlikovala od drugih je što su je posjetili Brad Pitt i ostale zvijezde filma, koje su nakon promotivnih susreta u Londonu i Berlinu prošloga tjedna jučer i u Cannesu održale konferenciju za novinare.

Mnogi su novinari otišli s nje razljućeni što Pitt, redatelj Wolfgang Petersen te glumci Eric Bana, Orlando Bloom, Brendan Gleeson, Sean Bean, Diane Kruger i drugi nisu rekli ništa posebno. No, što se uopće posebno moglo očekivati od sudionika konfekcijskog spektakla u kojem nazočnost Brada Pitta u togama i naporne akcijske scene govore većini publike više od bilo kakvih riječi? Jednako tako, slike Pitta i njegove djevojke Jennifer Aniston kako koračaju crvenim tepihom na projekciju filma više čine za promociju od bilo koga intervjua, a pa se sukladno tome Pitt nije njima htio ni zamarati.

Budući da u filmu njegov junak Ahilej često napominje kako će se njegovo ime spominjati još dugo nakon što umre, najzanimljiviji je bio Pittov komentar na temu vlastitih razmišljanja o tome koliko će se njegovo ime pamtiti. On nema iluzije o vlastitoj "besmrtnosti", a kao primjer uzeo je svoju kolegicu i partnericu iz filma Julie Christie, koju smatra jednom od ikona filma šezdesetih i sedamdesetih. No, kada je mladim kolegama ushićeno govorio kako će snimati s njom, dočekala ga je njihova hladna reakcija: "A tko je Julie Christie?"

Danas ujutro natjecateljska se selekcija nastavlja jednim od najiščekivanijih filmova festivala, "Život je čudo", novim radom Emira Kusturice, dvostrukog dobitnika Zlatne palme.

Arsen Oremović, CANNES

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije