uhićena je zbog navodnog ubojstva

Darja Trepova planirala je pobjeći iz Rusije nakon eksplozije, a nedavno je pokrenula i svoj posao

Foto: Facebook
1/4
03.04.2023.
u 12:07

Ruski mediji bliski Kremlju pišu da Darja Trepova ima "radikalne stavove", a kao primjere toga navode da je bila feministica i veganka. S druge strane, glazbenik Grigorij Dvuličanski, s kojim je povremeno komunicirala preko društvenih mreža, rekao je da je Darja "tipična djevojka iz Sankt Peterburga".

Vijest o tome kako su ruske snage sigurnosti uhitile Darju Trepovu (26) zbog sumnje da je ubila ruskog vojnog blogera i ratnog dopisnika Vladlena Tatarskog, pravim imenom Maksim Fomin, danas je obišla svijet. Istražitelji vjeruju da je Trepova uhićena jer je navodno u kafić donijela kutiju s bistom u kojoj se nalazila eksplozivna naprava. U toj prostoriji održavala se tribina na kojoj je bio i Tatarski, a bista je bila izrađena od gipsa te obojena zlatnom bojom. Navodno se unutar biste nalazilo 200 grama eksploziva te je eksplodirala na stolu pokraj Vladlena.

Kako mediji navode, Darja se navodno u kafiću predstavila kao Nastja te je postavljala pitanja, smješkala se i rekla Tatarskom da mu je ranije poslala razglednicu, a sada mu je, budući da je umjetnica, odlučila darovati skulpturu. Iako je na početku nisu htjeli pustiti u kafić s paketom, ipak je nagovorila organizatore da joj dopuste da donese dar. Nakon što je Vladlen postavio bistu na stol pokraj sebe, došlo je do eksplozije u kojoj je on poginuo, a 32 osobe su ozlijeđene.

Kako navode ruski mediji, Trepova je neposredno prije eksplozije izašla iz prostorije, a u međuvremenu bila je u bijegu. 

Inače, u školi je Trepova bila odlična učenica, a na ruskoj verziji državne mature imala je 100% točnih odgovora. Završila je Medicinski fakultet u Sankt Peterburgu. Nakon fakulteta povremeno je radila u stomatološkim ordinacijama, a jedno vrijeme pokušavala je biti model, no na kraju postala je dizajnerica.

– Ne možete daleko dogurati kao freelancer, a ona je radila kao administratorica u vintage trgovini – rekao je jedan njezin prijatelj o njezinu životu. Poznanici su istaknuli i da živi skromno te da povremeno posuđuje majčin automobil. U nekom trenutku, kada su antirežimski prosvjedi bili na vrhuncu, počela je odlaziti na sastanke opozicije i "propitkivati režim", o čemu je razgovarala i s prijateljima. 

Ruski mediji bliski Kremlju pišu da ima "radikalne stavove", a kao primjere toga navode da je bila feministica i veganka. S druge strane, glazbenik Grigorij Dvuličanski rekao je da je Darja "tipična djevojka iz Sankt Peterburga".

– Imala je obojenu kosu, nosila je čudnu odjeću i takve stvari – rekao je te dodao da su povremeno komunicirali preko društvenih mreža i da nije primijetio promjenu u njezinom ponašanju.

– Ona i suprug su, naravno, liberali. Ali nikad nije napadala ljude koji su imali drukčije poglede na svijet. Nisu nametali svoje političke stavove – rekao je.

Što se njezina obiteljskog života tiče, Darja je u braku s Dmitrijem Rilovim, a ruski mediji pisali su da je to bila samo predstava.

– Nikada nisu živjeli zajedno, nisu imali veličanstveno vjenčanje. Daša je imala djevojke, ali više su je zanimali dečki, žalila se da nikada neće upoznati pravog – prenio je jedan ruski medij izjavu Darjine kolegice.

Nakon početka invazije na Ukrajinu, Trepova i njezin suprug privedeni su zbog sudjelovanja na prosvjedu. Njoj je određeno 10 dana pritvora, dok je njen suprug zbog nošenja transparenta osuđen na devet dana zatvora. On je nakon početka mobilizacije pobjegao iz Rusije. Ruski mediji navode da je više puta privođena na prosvjedima protiv invazije na Ukrajinu.

– Ona je htjela napustiti Rusiju, ali nije znala kako. Prije nekoliko mjeseci Daša je dala otkaz u trgovini i otišla u Moskvu. Na pitanje što radi, odgovorila je otprilike: "Reći ću ti kasnije" – rekla je njena prijateljica.

Prošle jeseni Trepova je sa suprugom otišla u Gruziju. Tamo su proveli šest mjeseci, nakon čega se Trepova vratila u Rusiju. Navodno u Gruziji nije mogla zaraditi dovoljno novca za život, pišu ruski mediji. Zatim je unajmila stan u Moskvi te se obogatila. Kao dokaz njena bogatstva tamošnji mediji navode da je mogla sebi priuštiti odlaske u teretanu, povremene masaže i odlaske u restorane.

Sredinom ožujka Darja je u svoj stan pozvala jednu od svojih prijateljica, koja je prolazila kroz Moskvu, a njoj je navodno željela dati i punomoć nad svojom tvrtkom. Naime, Trepova je 9. ožujka pokrenula online trgovinu odjećom, a osobi od povjerenja je pokazala i web stranicu preko koje je planirala prodavati odjeću i nakit.

U Sankt Petersburg, gdje je uhićena, stigla je prošlog petka te unajmila stan. Tamo ju je, uoči eksplozije, posjetila prijateljica, fotografkinja Julia. Julija kaže da je stan bio prepun slika i skulptura. Drugi mediji pak navode da je stan u kojem je bila pripadao njezinu prijatelju koji je bio dizajner.

Kako je sama Darja rekla, u ovaj grad došla je zbog posla te je za nekoliko dana planirala napustiti Rusiju. Sa sobom je imala i kovčeg s odjećom i većinu vremena provela je za računalom. Prijateljici je rekla da radi na svojoj novoj stranici za trgovinu odjećom. Predložila joj je da se danas ponovno nađu i zamolila za prijevoz do aerodroma.

Zadnji put Darja je pisala rodbini i prijateljima sinoć oko 20 sati. Prema riječima prijateljice Julije, Trepova joj je rekla da joj je sudjelovanje u eksploziji namješteno. Julia kaže da je Darja u porukama bila emotivna, pa čak i histerična, ali da je ubrzo izbrisala cijeli razgovor i prestala odgovarati.

– Mogla sam umrijeti tamo, bilo bi bolje da sam umrla, smjestili su mi – navodno je napisala u jednoj poruci.

VIDEO Dečki iz Leta 3 oduševili nastupom u Poljskoj: 'Vi ste ludi! Mi ćemo vas zaštititi snagom ljubavi!'

 

 

Ključne riječi

Komentara 1

LU
luftbrenzzer
15:44 03.04.2023.

Dakle, život u Rusiji je pravi užas. Dovoljno je tek jedno obično ubojstvo da budeš proganjan kao zvijer. Nikad Rusi nikad neće dosegnuti demokratske visove i prateće blagodati budu li proganjali (možda) nevine Ruskinje kojima je dodijalo trpiti tiraniju ii diktaturu. Jure jadnu ženu zbog običnog (još nedokazanog) ubojstva dok za smrt stotine tisuća svojih vojnika koje su poslali u ukrajinsku flajšmašinu neće nitko odgovarati niti biti proganjan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije