Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Album 'Dnevnik jedne ljubavi'

Dobitnici Porina za antologijsko ostvarenje su Josipa Lisac, Ivica Krajač i Karlo Metikoš

Porin kolaž
Foto: Promo foto kolaž
23.02.2015.
u 17:16

Na ovogodišnjoj dodjeli glazbenih nagrada Porin, osim za životno djelo, uručit će se i poseban Porin za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe

Na ovogodišnjoj dodjeli glazbenih nagrada Porin, osim za životno djelo, uručit će se i poseban Porin za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe. Dobitnici nagrade su Josipa Lisac, Ivica Krajač i Karlo Metikoš za album "Dnevnik jedne ljubavi"!

Kultni album Josipa Lisac snimila je 1973. godine. Karlo Metikoš autor je glazbe svih pjesama, dok je autor svih tekstova Ivica Krajač.

Glazbeni kritičar Aleksandar Dragaš za njega je napisao: 
"Na svakoj i svačijoj listi ključnih ostvarenja hrvatske glazbene scene, ostvarenja koja ostavljaju trag ne samo u vremenu kad su nastala nego imaju i trajan utjecaj, a koja zovemo antologijskim, na jednom od vodećih mjesta uvijek bi se morao naći “Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac s prepoznatljivim crno-bijelim ovitkom Joze Ćetkovića od čijeg se objavljivanja navršilo više od 40 godina. A solistička se karijera Josipe Lisac - nakon učešća u sastavima O'Hara i Zlatni akordi te nekoliko solističkih skladbi Alfija Kabilja, Arsena Dedića i Frane Paraća – fascinantno uzdigla ambicioznim konceptualnim albumom. Za bilo koju pjevačicu u nježnoj dobi od 23 godine – kako danas, tako jučer, kako u Hrvatskoj, tako u Americi ili Velikoj Britaniji – to je bio i ostao ogroman zalogaj".

Josipa Lisac je 2013. godine koncertnom turnejom obilježila 40 godina od izlaska albuma "Dnevnik jedne ljubavi". Njezin prvijenac nastao 1973. godine u suradnji s Karlom Metikošem, tada poznatim rock izvođačem, kasnije autorom većine njenih pjesama, bio je prvi konceptualni album na području bivše države i predstavlja neizostavni dio domaće rock antologije. Njihov suživot i strast prema glazbi očitovat će se i na Josipinim ostalim albumima i pjesmama koje i danas jednako plijene pažnju i interes publike.

Album "Dnevnik jedne ljubavi" Croatia Records ponovo je objavila kao digitalno remasterizirano izdanje 2009. godine, a godinu dana poslije u kategoriji najboljeg reizdanja nagrađeno je Porinom. Vinilno izdanje "Dnevnika jedne ljubavi" Croatia Records objavila je 2013. godine.

Ovogodišnja dodjela nagrade Porin održat će se 6. ožujka u splitskoj Spaladium Areni, a Croatia Records je osvojila čak 30 nominacija.

>>Dobitnici Porina za životno djelo su Nikša Gligo i Frano Parać

>>Porin se otvara za publiku, izvođači pozivaju na glazbeni provod godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije