Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADOST MI JE LJUBIT PATNJU

Franka Batelić i Ana Uršula Najev u prvom najavnom songu iz dugoočekivane predstave 'Fatimsko proročanstvo'

Foto: Promo
1/8
26.03.2024.
u 12:00

"Fatimsko proročanstvo" predstava je na kojoj su skladatelj Branimir Mihaljević i libretist Željko Pavičić radili još od 2005. godine, a najavnu pjesmu "Radost mi je ljubit patnju" izvode Franka Batelić i Ana Uršula Najev.

"Fatimsko proročanstvo" predstava je na kojoj su skladatelj Branimir Mihaljević i libretist Željko Pavičić radili još od 2005. godine. Karakterno na pola puta između opere i mjuzikla, pisana je za simfonijski orkestar, zbor i soliste. Kroz dva čina u približno dva sata trajanja na pitak način prenosi izuzetno snažnu poruku kroz potpuno istinitu priču koja počinje u Fatimi 13. svibnja 1917. gdje uz čudesne događaje Gospa maloj djeci otkriva tajne od kojih je posljednja dolazak dobrog Pape, u čemu se kasnije pronašao Papa Ivan Pavao II. te dalje kroz drugi čin prati njegov život uključujući atentat i oprost kroz vječnu borbu dobra i zla.

– Pokojni Željko Pavičić 2005. godine dao mi je svoj libreto „Fatimsko proročanstvo“. U njemu je već tada bilo pola tekstova koji se nalaze u sadašnjem finalnom libretu, koji je otprilike stopedeseta verzija radnih libreta – govori nam Branimir Mihaljević, s osmijehom se prisjećajući kako mu je prije 18 godina Željko Pavičić, tutnuvši u ruke spomenuti libreto, kazao: - Osjećam da bi ti to mogao dobro napraviti.

Pavičićev put do kraja libreta završio je Nikša Sviličić, naš proslavljeni pisac. – Ni jednu riječ nismo mijenjali u songovima, no dramaturgija je zahvaljujući Nikši dobila dodatnu vrijednost u pričama koje se nalaze između pa je sve još bliže ljudima i još zanimljivije ispričano s mnoštvom detalja – dodao je Mihaljević.

VEZANI ČLANCI:

Fatimski događaji postali su važan element u katoličkoj pobožnosti i interpretirani su potičući mnoge teologe i vjernike da razmišljaju o njihovom značenju i implikacijama za budućnost Crkve i svijeta.

Na naše pitanje kako se nakon svih glazbenih uspjeha na našoj i inozemnoj estradi našao upravo u duhovnoj tematici kaže da je "Fatimsko proročanstvo" priča za svakoga i svatko će se u njoj pronaći.

– Volio bih da svatko sebi da priliku, sjedne u stolac i proba osjetiti i doživjeti na svoj način. Ljudi doživljavaju vjeru različito, ali nitko nije prošao neokrznut, pa tako ni ja. U početku, 2005., više mi se svidjela ideja da radimo mjuzikl, no kako je vrijeme prolazilo, sve sam se više vezao uz tematiku, pronalazio sebe u svemu i priznajem, promijenilo me. 

GALERIJA: Svi parovi u showu 'Brak na prvu' izrekli su sudbonosno 'da'. Koji vam je najdraži?

1/44

"Radost mi je ljubit patnju" uz simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Pavle Zajceva izvode Franka Batelić i Ana Uršula Najev. Najavni video u režiji Sandre Mihaljević predstavlja posvetu Bogu Lucije dos Santos (Franka Batelić) i Sestre Marie (Ana Uršula Najev), kroz sadnju cvijeta na početku i kraju ovog puta predočava duboko simboličan put duše. Pokazuje kako, iako život može ostati nepromijenjen, duh postaje bogatiji kada se preda Božjem putu s ljubavlju i predanošću.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo biti dio ovog projekta koji za mene predstavlja nevjerojatnu privilegiju i duhovno iskustvo koje obogaćuje. Sretna sam što sam dio ove važne priče koja podsjeća na važnost vjere, molitve i poruke ljubavi i mira koje je prenijela Djevica Marija - izjavila je Franka Batelić.

Ana Uršula Najev ne krije zadovoljstvo sudjelovanjem: - Sudjelovanje u ovom projektu za mene predstavlja istovremeno izazov i čast. Ova priča donosi važne poruke. Radujem se što ću kroz svoju ulogu pridonijeti ovoj priči i podijeliti je s publikom.

VIDEO: Gdje je danas Stefany Hohnjec? Okrenula se vjeri, a suprug joj završio u pritvoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije