remasteriranje starih izdanja

Glazba iz druge polovice prošlog stoljeća najviše se prodavala 2024. u Hrvatskoj na novim vinilima

Zdravko Čolić održao koncert u Osijeku
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
24.08.2024.
u 22:30

Stari katalog Jugotona zlata vrijedi, pa su kod nas česte kompilacije najvećih hitova ili najpoznatijih pjesama dugogodišnjih zvijezda

Prodaja vinila u cijelom svijetu vrtoglavo raste zadnjih desetak godina pa nije nimalo čudno da se slična situacija s crnom plastikom događa i kod nas. I nova i stara domaća izdanja i reizdanja objavljuju se na famoznim LP (long play) pločama, što je posebno bitno za mlađa imena koja također dobivaju priliku imati izdanje na tom povijesnom formatu. Ovom prilikom nećemo o tehničkim karakteristikama nekadašnjih i današnjih vinila, koje su prednosti a koje mane, nego o "trendu" koji je zahvatio svijet, pa mnogi kupuju vinile a da nemaju gramofon kod kuće.

Nekadašnja "smrt vinila" iz osamdesetih (zbog dolaska compact diskova) potpuno je izmijenjena u trijumf koji donosi ozbiljne novce diskografskoj industriji i glazbenicima. Primjerice, lani je Taylor Swift imala jedini album prodan na vinilu u više od milijun primjeraka; njen ponovno snimljeni album "1989 (Taylor's Version)" jedini je naslov lani prodan u više od milijun primjeraka na vinilnom formatu, i to u vrijeme dominacije streaminga. Rast prodaje vinila i uspjeh Swiftove bit će još jasniji kad dođemo do brojki od prije pet godina, kad su u Americi vinili ukupno prodani najviše nakon davne 1991. Primjerice, kad ste prije pet godina čuli koji su bili najprodavaniji vinili u SAD-u 2019., mogli ste pomisliti da smo u 1969. godini. Najviše su ih u Americi prodali Beatlesi, 321.000 komada, a odmah nakon njih Pink Floyd sa 177.000 vinila, pa zatim David Bowie sa 150.000. Prodaja vinila u SAD-u tada je bilježila porast trinaestu godinu zaredom, a ukupna brojka prodanih vinila bila je najveća od 1991., kad je agencija Nielsen Music počela bilježiti naklade. Stoga nimalo ne čudi usmjerenost diskografije prema vinilnim (re)izdanjima.

Kod nas najveće naklade postižu reizdanja stare glazbe, ali to je karakteristika i u svijetu gdje povijesni naslovi iz šezdesetih i sedamdesetih u novoremiksiranim verzijama donose velike novce industriji. Kao vlasnik najjačeg kataloga nekadašnjih izdanja, Croatia Records ima širok raspon mogućnosti otiskivati nove vinile "stare" glazbe još iz vremena Jugotona, pa to dakako i čini.

Čitava priča nedavno je zaokružena i prvim remiksom nekog starog albuma kod nas, "Bitange i princeze" Bijelog dugmeta iz 1979. godine. Iako je to u svijetu uobičajena praksa s klasičnim albumima od Beatlesa nadalje, problem kod nas je taj što najčešće nisu sačuvane višekanalne vrpce originalnih snimanja (nego samo završni dvokanalni masteri), za razliku od arhiva u svijetu gdje se čuva svaka sitnica i "zarez" iz tonskog studija još od šezdesetih naovamo. Pa stoga veliki retrospektivni box setovi imaju masu dodataka koji su glavni mamac publici i kritičarima, jer stavljaju nove naglaske na, činilo se, odavno poznati repertoar nekog autora, poput Boba Dylana ili Davida Bowieja.

VEZANI ČLANCI:

Stoga je kod nas težište na remasteriranju starih izdanja, nekih i potpuno analogno, poput vinilnog box seta Bijelog dugmeta prije desetak godina, najopsežnijeg domaćeg izdanja te vrste koje je napravljeno u londonskim Abbey Road studijima, a ploče je rezao Sean Magee, osvajač nagrade Grammy za "Mono Box Set" Beatlesa. Kod nas su posebno česte (i dohodovne) kompilacije najvećih hitova ili najpoznatijih pjesama dugogodišnjih zvijezda, pa je nedavno zaokružena edicija "25 Greatest Hits" koja je s po 25 hitova na dvostrukim vinilima isprva predstavila stare snimke Miše Kovača, Tereze Kesovije, Arsena Dedića, Novih fosila i Zdravka Čolića, pa zatim Srebrnih krila, Gabi Novak, Meri Cetinić, Olivera Dragojevića i Tomislava Ivčića.

Ako pogledamo popis najprodavanijih vinila u prvoj polovici 2024., bit će jasnija "volja" publike. Reizdanje kompilacije "Indexi" grupe Indexi je najprodavaniji domaći vinilni album u Hrvatskoj u prvoj polovici 2024. godine, a radi se o zbirci hitova prvi put objavljenoj 1974. Osim uspjeha na formatu vinila, Indexi su se pokazali odličnima i na "digitaliji", jer su snimke s kompilacije "Indexi" uspješno streamane na digitalnim glazbenim servisima, a na platformi Spotify ostvarile su rezultat od preko 3,6 milijuna slušanja pjesama s ploče. Singlovi Indexa oduvijek su bili njihovo najjače oružje, pa je i njihova prva LP ploča iz 1974., poznata po ljubičastom omotu, zapravo bila kompilacija uspješnih singlova. Taj vinil "Indexi" sad se pojavio kao reizdanje Croatia Recordsa na kojemu su tadašnjem popisu pjesama dodane još dvije. U razdoblju između 1971. i 1973. godine Indexi su za Jugoton objavili ukupno pet singl ploča na kojima su se našle neke od njihovih najuspješnijih pjesama, "Plima", "Sve ove godine", "Balada", "Da sam ja netko", "Svijet u kojem živim" i "Sanjam". Obljetničko reizdanje ove ploče, objavljeno na pedesetu godišnjicu izvornog originalnog albuma, donosi još dvije pjesme koje tada nisu bile uvrštene - "Predaj se srce" i "Povratak Jacka Trbosjeka i ostalog zla", što kompilaciju čini potpunijom i zanimljivom i diskofilima koji već, ili još, posjeduju original.

I ovu ploču je u londonskom studijima Abbey Road "rezao" Sean Magee. Ukratko, što se Indexa tiče, čini se da je singl ploča bila i ostala najprimjereniji format nosača zvuka, nedosegnut na ambicioznijim (i pretencioznim) albumskim projektima poput "Modre rijeke", njihovog jedinog studijskog albuma u karijeri na koji su čekali do 1978.. Indexi su najprivlačniji bili na uspješnim singleovima, što pokazuje i ova kompilacija bez praznog hoda. Tadašnje izvođačke manirizme Davorina Popovića i Slobodana Bode Kovačevića moglo se pronaći u skoro svim sarajevskim pop-pokušajima od Bijelog dugmeta naovamo. No, unatoč instrumentalističkim sposobnostima i skladateljskim naporima Indexi nikada nisu uspjeli realizirati suvislu dugosvirajuću ploču, pa se kao ključni diskografski dokument karijere pored ove kompilacije može uzeti peterostruko vinilno izdanje-kompilacija s početka osamdesetih.

Na drugom mjestu najprodavanijih vinila u prvoj polovici 2024. nalazi se reizdanje LP-a grupe Haustor "Bolero", dok je na trećem mjestu eponimni album Dine Dvornika "Dino Dvornik". Novi album Mije Dimšić "Monologue" na četvrtoj je poziciji kao jedino novo izdanje među arhivskim. Njen četvrti album prvi je u potpunosti otpjevan na engleskom jeziku, zbog čega je ploča "Monologue" jedino izdanje nekog hrvatskog izvođača među deset najprodavanijih koje nije snimljeno na hrvatskom jeziku, a među snimkama je i pjesma "Guilty Pleasure" s kojom je Dimšić predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2022. u Torinu.

Pet najprodavanijih zaključuje kompilacija hitova Zdravka Čolića "25 Greatest Hits", a na top-10 polugodišnje liste prodaje vinila našli su se još albumi "Najgori" grupe Zoster na šestom mjestu, zatim "Dnevnik jedne ljubavi" Josipe Lisac, "Totalno drukčiji od drugih" Vještica, "Džinovski" Hladnog piva i "Razdor" Majki. Svi ovi naslovi dolaze iz Croatia Recordsa, što potvrđuje raniju tvrdnju da bogati back-katalog danas puno znači.

Top 10 polugodišnje liste za 2024. godinu pokazuje nastavak trenda publike u kupovanju albuma iz starog kataloga, pogotovo ukoliko su iste objavljene na vinilnim pločama. Od prvih deset naslova s liste, njih sedam ostvarilo je visoke rezultate prodaje tek nakon objave remastera na vinilu, i to nekoliko desetljeća nakon izlaska originalnog izdanja.

Od preostala tri albuma, dva izdanja s originalnim pjesmama objavljena su u proteklih godinu dana, dok je treći album u pitanju kompilacija ranije objavljenih uspješnica. Međutim, njihov visoki rezultat prodaje ostvaren je nakon izlaska na LP-u. U prvih šest mjeseci ove godine na prvom mjestu izmijenilo se 15 izdanja, a od deset najprodavanijih, njih pet boravilo je na vrhu domaće top-liste prodaje ukupno 12 tjedana.

Gledajući po brojkama, edicije "25 Greatest Hits" od početka projekta u ljetu 2023. očito je postigla ciljani uspjeh s deset izdanja, a osim 25 odabranih pjesama svaki album sadrži intervjue s izvođačem ili njegovim suradnicima. Zbirka Zdravka Čolića jedan je od dva albuma iz te serije koji je barem jedan tjedan bio na vrhu top-liste prodaje vinila. U popratnom intervjuu uz ploču sam Čolić prilično je jednostavno objasnio svoje viđenje trajnog uspjeha i privlačnosti veterana: "Mislim da u umjetnosti, a nazovimo i ovaj dio posla jednom vrstom umjetnosti, premda je diskutabilno kakva je umjetnost, nema roka trajanja, izuzev zdravlja i pitanja može li netko svirati ili pjevati ili raditi neki drugi posao na glazbenom polju. I eventualno dok te publika traži. Sad pratimo kako Rolling Stonesi navršavaju 80 godina i objavljuju novi album kao da tek počinju. Ova vrsta posla je nekako protkana tom nekom energijom da ljudi dok imaju snage i dok ih želja vodi i postoji zanimanje za njihovo djelo i rad, to tako funkcionira. Dok te traže, dobro je". A kako vidimo iz brojki, traže ih i na vinilima.

VIDEO Pozadina otkazivanja koncerta Taylor Swift: Mladić (19) se nedavno priključio IS-u, planirao napad s još jednim

 

Ključne riječi

Komentara 1

LO
loraxy
00:00 25.08.2024.

"noću sanjam cigane...ako te odvedu cigani čergari..." Ne ponovilo se !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije