DAVOR BRUKETA PIŠE ZA VEČERNJI LIST

Holistički pristup održivom modelu urbanosti apsolutni je trend

Scenic City
Foto: Promo
1/3
28.07.2024.
u 19:00

Crpeći inspiraciju iz lokalne vernakularne arhitekture, dizajn uključuje tradicionalne značajke poput arkada, balkona i terasa kako bi se poboljšala kvaliteta života. Fasade tornjeva Scenic Cityja nalikuju vodopadima, odajući suptilnu počast prirodnom okruženju grada. Osim što omogućuju ventilaciju, vertikalne žaluzine oponašaju tokove vode varirajući svjetlinu i prozirnost stakla

Njemački arhitekt i njegov studio Ole Scheeren ne prestaje iznenađivati svojim projektima, a sada je otkrio nacrte i dizajn novi projekt Scenic City koji će postati sjedište kineske e-commerce kompanije JD.com, a već na prvu u fokusu je fasada koja izgledom podsjeća na vodopad. Sam projekt nalazi se u okrugu Nanshan u Shenzhenu, novom poslovnom i financijskom središtu gdje će se smjestiti nekoliko kineskih tehnoloških divova.

Crpeći inspiraciju iz lokalne vernakularne arhitekture, dizajn uključuje tradicionalne značajke poput arkada, balkona i terasa kako bi se poboljšala kvaliteta života. Fasade tornjeva Scenic Cityja nalikuju vodopadima, odajući suptilnu počast prirodnom okruženju grada. Osim što omogućuju ventilaciju, vertikalne žaluzine oponašaju tokove vode varirajući svjetlinu i prozirnost stakla.

GALERIJA: Huljić, Kutlić, Dino Jelusić... Pogledajte koje su sve slavne 'face' stigle na vjenčanje Matije Cveka

Scenic City
1/65

Ovi detalji stvaraju poseban karakter za sjedište unutar urbanog okruženja i referiraju se na slikovite okolne krajolike te u fokusu ima ideju za poboljšavanje kvalitete rada i uredskog prostora zelenim oazama. Prostirući se na oko 186.000 kvadratnih metara, sjedište će sadržavati urede, hotel, maloprodajne i kulturne prostore. Scenic City slijedi holistički pristup održivom modelu urbanosti, integrirajući grad, okoliš, zajednicu i arhitekturu kako bi se stvorio sinergijski urbani ekosustav. Projekt se sastoji od dva tornja - istočni visok 188 metara koji će biti sjedište JD-a dok je niži, odnosno zapadni toranj visok 131 metar rezerviran za hotelski i maloprodajni prostor, kazalište sa 150 sjedala i izložbeni prostor koji se smjestio na vrh tornja.

Također, kroz katove su raspoređene zelene terase, otvarajući interijere i omogućujući opuštanje i društvenu interakciju na svakom katu, a prema riječima arhitekta, dizajn terasa bio je inspiriran kvalitetama lokalne vernakularne arhitekture, uključujući tradicionalne arkade, balkone i terase. Izgradnja ovog projekta započela je 2022., a očekuje se da će biti dovršen 2027. godine.

Büro Ole Scheeren arhitektonski je studio s urednima u Hong Kongu, Pekingu, Londonu, Berlinu i Bangkoku, koji je osnovno njemački arhitekt Ole Scheerena poznat po svojim inovativnim i ambicioznim projektima. Ole Scheeren postao je prepoznatljivo ime nakon izgradnje sjedišta CCTV-a, jedne od najmarkantnijih zgrada u Kini, prepoznatljive po jedinstvenom obliku petlje. Jedan od najistaknutijih projekata svakako je MahaNakhon u Bangkoku, neboder visok 314 metara koji se ističe po svojoj pikseliziranoj fasadi koja izgleda kao da je izrezana iz same strukture zgrade. Osim što je vizualno upečatljiv, dizajn ove zgrade omogućava stvaranje otvorenih terasa i vrtova na različitim razinama, povezujući unutarnje i vanjske prostore.

Još jedan značajan projekt je Guardian Art Center u Pekingu, koji kombinira funkcije muzeja, aukcijske kuće i hotela. Ova zgrada, smještena u neposrednoj blizini Zabranjenog grada, pažljivo balansira između suvremene arhitekture i poštovanja prema povijesnom kontekstu, koristeći tradicionalne kineske elemente u modernom dizajnu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?