Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Naši dani"

HTV snima dokumentarac o nastanku rocka u Hrvatskoj

rock
19.02.2012.
u 09:00

U Zagrebu se snima HTV-ov dokumentarni serijal o povijesti hrvatskog rocka u kojem će svoje anegdote o nekada “heretičnoj” glazbi ispričati više od sto ključnih figura

Dugo na HTV-u nije bilo rock glazbe, a onda su gotovo u isto vrijeme došla dva ugodna iznenađenja: krenula je emisija “Ružiona” i počeo se snimati dokumentarni serijal “Naši dani – priča o hrvatskom rocku”. Do početka emitiranja serijala morat ćemo se strpjeti, jer počinje 2013., ali prema svemu sudeći, čekanje će se isplatiti. Naime, dosad snimljeni materijal (u prva dva tjedna intervjuirano je više od 30 sugovornika) obećava seriju od deset epizoda po 45 minuta koja će za male ekrane prikovati i one koji su se rodili desetljećima nakon ulaska rock’n’rolla u domaću glazbenu scenu šezdesetih godina prošlog stoljeća. Otada pa od danas serijal će donijeti pogled u najvažnije povijesne i kreativne trenutke i faze hrvatskog rocka. Osobne poglede i anegdote iznijet će više od sto ključnih figura među kojima je i Massimo Savić.

– Sjećam se kada mi je rock ušao u život. Bilo je to na koncertu Crvenih koralja kada sam imao desetak godina. Fascinirao me zvuk električne gitare, a tako je i danas – rekao je Massimo te se prisjetio vremena kad se rock glazba smatrala heretičnom i presenzualnom.

– Elvisa Presleya često su na televiziji snimali samo do struka jer se ispod struka kretao previše seksi. Mile Kekin, još jedan protagonist, bio je istih godina kao Massimo kada se prvi put susreo s ovom vrstom glazbe. – Živio sam u Njemačkoj i slušao novi njemački val u kojem je najpopularnija ostala Nena. Bio je to nakaradni rock osamdesetih – nostalgičan je frontmen Hladnog piva kojemu su uzori bili rokeri slavni u bivšoj Jugoslaviji: Azra, Film, Zabranjeno pušenje, KUD Idijoti... U seriji će govora biti i o skandalima i izdajama koji su uvijek bili usko povezani s “divljim” rock’n’rollom. Dok je javnost prije bilo puno lakše šokirati, Mirela Priselac Remi smatra da je danas skandalozni moment neprestana medijska potraga za Branimirom Johnnyjem Štulićem, nekadašnjim frontmenom Azre. – Zanimljivo mi je kako ta potraga godinama ne jenjava, a Štulić očito samo želi živjeti u miru – kaže Remi i pita se koja je uloga Elementala u razvoju rock scene u Hrvata.

Komentara 16

MI
mightymraz
10:14 19.02.2012.

Štulića mi je vec dosta.....

MI
mightymraz
10:34 19.02.2012.

s kicmom???? ne znam. Azra kao bend mi je dobar....ali njegov stav kakav je danas prema hr. je totalno bez kicme......

DU
Deleted user
09:08 19.02.2012.

A hoće li biti u dokumentarcu kako je hrvatski rock nestao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije