Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremeplov

Jasna Malec Utrobičić: Facebook mi je donio ulogu Dragice Odak

jasna malec
03.12.2011.
u 08:00

– “Ruža vjetrova” je na jedan način oživila moju glumačku karijeru. Trideset tri godine bila sam član splitskog HNK, glumila u mnogim filmovima, no igrom sudbine ni jedna uloga nije mi donijela toliku popularnost kao baba Dragica.

Omiljena je rečenica Jasne Malec Utrobičić, 67-godišnje zagrebačke glumice sa splitskim stažem: “Jednom vam zlatna kočija stane pred vrata, a vi uđete ili ne uđete u nju”. Jasna se, kaže, svojom zlatnom kočijom vozila nekoliko puta, a posljednja vožnja bila je kad je sasvim slučajno dobila ulogu u RTL-ovoj telenoveli “Ruža vjetrova”. Odvažna baba Dragica osvojila je gledatelje kad se pojavila na malim ekranima i u život naše iskusne glumice unijela mali glumački preporod.

– “Ruža vjetrova” na jedan je način oživila moju glumačku karijeru. Trideset tri godine bila sam član splitskog HNK, glumila u mnogim filmovima, no igrom sudbine ni jedna uloga nije mi donijela toliku popularnost kao baba Dragica. Veseli me kad pročitam komentare na YouTubeu: “Krenula je baba Dragica, sve će ih satrat. Ona je kraljica!” Uživam u ulozi koja bi me možda i zaobišla da na Facebooku nisam naišla na obavijest o audiciji na koju sam otišla i profitirala – kaže Jasna. U mirovini je već dvije godine, no nikad ne miruje zbog svog nemirnog i znatiželjnog mladenačkog duha koji je isplivao na površinu kad je diplomirala glumu.

– Odrasla sam u strogoj obitelji intelektualaca. Bila sam mirno i povučeno dijete koje je po cijele dane čitalo knjige, strane časopise, odlazilo u teatar i na koncerte te maštalo o glumačkoj karijeri. Obećala sam sebi da ću biti glumica i povratka nije bilo – kaže Jasna koja je druželjubivost naslijedila od majke Ibolyje, podrijetlom Mađarice, u čijim je kulinarskim delicijama nerijetko uživala i Jasnina klapa s kazališne akademije, Rade Šerbedžija i Mustafa Nadarević.

– U našoj kući uvijek je bilo živo, jer je moje društvo često navraćalo. Ipak, kad sam dobila diplomu, htjela sam što prije pobjeći od roditeljske pažnje i početi samostalan život u Dubrovniku, gdje su mi ponudili prvi angažman. Nakon udaje i rođenja djece, sina Ilije i kćeri Kosjenke, uslijedila je osmogodišnja stanka jer sam se posvetila obitelji i živjela u Pločama te drugim malim dalmatinskim mjestima gdje bi moj tadašnji suprug, po profesiji doktor, dobio posao. Nitko se nije nakuhao dalmatinskih specijaliteta više nego ja u svom 25-godišnjem braku. Prvo što sam skuhala mužu bila je pašticada – kroz smijeh će Jasna. Dugo je žudjela za povratkom na pozornicu, što se i dogodilo kada se vratila u Split, gdje živi i dan-danas.

– U splitskom HNK odigrala sam mnoge uloge, no ona najljepša zbila se 1984., kad sam kao 40-godišnjakinja zaigrala u predstavi “La ballata di Pulcinella” – prisjeća se s nostalgijom. S njom je četiri mjeseca nastupala po najvećim talijanskim kazališnim kućama i uživala u slavi i pohvalama koje joj je donijela uloga Desdemone i Belle Belinde.

– Deset minuta trajao je pljesak na splitskoj premijeri. Splićani su me tako nagradili još samo jednom kad sam u predstavi “Serafina Splićanka” glumila ćoravu babu koja kopa po smeću. Znate, možda je bilo uloga koje sam priželjkivala, a nisam ih dobila, no bez obzira na to, sretna sam osoba i sretna glumica, zadovoljna svojom karijerom. Na život gledam kroz prizmu humora, poput moje troje unuka s kojima se najviše volim šaliti i ludirati. Oni su mi najveći obožavatelji. Ne propuštaju ni jednu epizodu “Ruže vjetrova” i nerijetko sočno komentiraju moje nastupe u seriji – priznaje glumica koja u 67. godini uživa u mnogim blagodatima tehnologije poput kakve tinejdžerke.

– Facebook je moja veza sa svijetom i mojim prijateljima koje sam stekla dok sam devedesetih živjela u Parizu, Londonu i Frankfurtu. Imam mnogo hobija, nikad se ne dosađujem. Filmovi, knjige, glazba, pisanje, crtanje, unuci... Vrijeme uistinu prolazi brzo na jedan lijep način.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije