Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predstavljanje nove knjige

Josipa Pavičić progovorila o vezi s narcisom: 'Glumio je žrtvu, vjerovala sam njegovim suzama'

Zagreb: Konferencija za medije povodom predstavljanja kampanje "Pinkypromiss" Miss7 portala
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
14.06.2023.
u 09:20

U novoj knjizi "Ja, pa ja i opet ja" Josipa Pavičić proučava narcisoidnu osobnost, a knjigu je predstavila jučer na promociji održanoj u Zagrebu

Josipa Pavičić izdala je novu knjigu naziva "Ja, pa ja i opet ja" u kojoj proučava narcisoidnu osobnost, a knjiga je ujedno i vodič kako prepoznati, preživjeti i preboljeti narcisa. Knjigu je predstavila u utorak u zagrebačkom restoranu Botanist zajedno sa stručnjacima – psihijatrom i psihologom. 

Da napiše knjigu ove tematike, potakla ju je činjenica što u zadnje vrijeme vlada ozbiljna epidemija narcisoidnosti i nitko nije imun na njezine posljedice. Josipa je i sama imala iskustvo s patološkim narcisom te tu vezu opisuje kao mučno iskustvo. 

– Na prevaru vam dodijeli glavnu ulogu u svom igrokazu i preko noći postajete njegova marioneta. A kad ga zavolite, počinje životni kaos jer svaki dan nagazite na mine koje vam on postavlja. Kao i većina onih koji imaju iskustvo s narcisima, i ja sam otpočetka osjećala da nešto ne štima. Intuicija me upozoravala, ali nisam je poslušala. Moj je narcis bio vulnerabilni tip narcisa, glumio je žrtvu i najčešće bih se sažalila nad njim jer sam tih nekoliko mjeseci vjerovala njegovim suzama – ispričala je u razgovoru za Story kako je počela otkrivati da je u vezi s narcisoidnom osobom. I nakon prekida imala je problema s tom osobom. 

Opisala je u čemu je, prema njezinu iskustvu, razlika u prekidu s narcisoidnom i zdravom osobom. 

VEZANI ČLANCI

– Prekid odnosa s narcisom i prekid odnosa sa zdravom osobom jako se razlikuje upravo zato što s narcisom nikada nećete imati završetak, poantu, odgovore, nikad vam neće biti jasno, s njim je sve zbunjujuće. Kada sam ostavila svog narcisa, proživljavala sam isto što i svi koji su razvili duboke emocije prema svom zlostavljaču. Proces žalovanja ima svoje faze, ulazila sam iz jedne u drugu i bilo je teških dana. Dovela sam majstore u stan, dala obojiti zidove, izbacila sam namještaj, promijenila posuđe, posteljinu, parfem, odjeću, omekšivač za rublje, papuče... Međutim, ništa od toga nije me odvelo po novu mene. I dalje sam izgubljeno stajala na mjestu i stalno u glavi vrtjela: zašto? Što je istina, a što laž? Kako je mogao? I ljutnja, i tuga, i razočaranje, i konfuzija – sve se to izmjenjivalo u meni – ispričala je u intervjuu.

Dodala je kako je jedini način da se trajno završi veza s takvom osobom da si oprostimo. Rekla je kako oprašta­njem zatvaramo vrata zlostavljačkim ciklusima te čisti i mirni krećemo ususret novom životu te da opraštanje donosi iscjeljenje, a u iscjeljenju je ključ naše emocionalne slobode.

VIDEO Urban je grlio obožavatelje, a onda je netko u publici nakratko ostao bez mobitela

Komentara 2

Avatar tarana
tarana
13:55 14.06.2023.

Bude jamačno uvrštena u školsku lektiru

Avatar possibilis
possibilis
11:38 14.06.2023.

Najbolji su mi ovi sto "oprastaju" sami sebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije