OSTAVŠTINA

Kuća u Ičićima napokon Riječkoj nadbiskupiji

30.07.2003.
u 00:00

Gradnji crkve u dvorištu, po Robićevoj želji , protivi se Konzervatorski odjel

IČIĆI - Nakon duge parnice zbog vlasništva nad imovinom, napokon je u korist udovice našeg poznatog estradnog umjetnika Ive Robića, Marte, riješen sudski spor s njegovom braćom Ninom i Rajkom.

Gospođa Marta sada može raspolagati sa svojom imovinom, a to znači da se u život može provesti i posljednja želja njezina supruga s kojom se ona potpuno slaže, da se kuća u Ičičima daruje Riječkoj nadbiskupiji. Prema njegovoj želji, u dvorištu se treba sagraditi crkva Sv. Ivana od Boga, a kuća bi se koristila kao župni stan. Riječka nadbiskupija je u očekivanju rješenja nemila sukoba oko imovine među nasljednicima obavila dio priprema - Sveti Otac je tijekom pontifikalne mise na riječkoj Delti blagoslovio temeljac buduće crkve, a već se daleko otišlo i u promišljanju kako bi crkva trebala izgledati.

- Sada treba stupiti u kontakt s gđom Martom i početi konkretno raditi - rekao nam je nadbiskupski ekonom, msgr. Ivoslav Linić.

Međutom, vječni mir Mister Morgena opet bi se mogao poremetiti. Naime, ideji da se u dvorištu kuće u Ičićima gradi crkva protivi se Konzervatorski odjel Uprave za zaštitu kulturne baštine iz Rijeke, a mišljenje su nadbiskupiji dostavili još prije osam mjeseci.

- To je jedna od rijetkih obiteljskih kuća koju je projektirao naš poznati arhitekt Zravko Bregovac, pa bi o tome trebalo voditi računa. Okoliš je također svojevrstan spomenik prirodne baštine, jer su zasađene brojne mediteranske biljke, a značajna je i sama činjenica da je to bila kuća Ive Robića.

Ja nemam ništa protiv toga da su ju on i Marta poklonili crkvi, ali apeliram i na malo razuma. Lokacija ne odgovara za gradnju crkve jer je neposredno uz cestu, a ulaz u dvorište je dosta problematičan. Kako će onda vjernici ulaziti? Predložio sam da Nadbiskupija to imanje sačuva kao kuću za odmor crkvenih velikodostojnika ili da ju proda, a s obzirom na sve spomenuto, postigla bi se dobra cijena, te da crkvu gradi na mjestu gdje je nekada u Ičićima bila kapelica, a to je u krugu nekadašnje Pulmologije - rekao nam je pročelnik, Hrvoje Giaconi.

Na pitanje nije li to kršenje posljednje volje Ive Robića, što se na određeni način krši s moralom, Giaconi nam je kazao da je posljednju volju često vrlo teško ispuniti.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije