LEGENDA

Little Richard je živ i zdrav

Little Richard
tennessean.com
02.12.2009.
u 17:44

Legendarni roker, jedan od posljednjih živih hitmakera iz pedesetih, koji će u nedjelju napuniti 77 godina, uspješno se oporavlja od operacije kuka.

Nepoderivi roker se kune da će, čim se oporavi od kirurške intervencije, nastaviti sa živim nastupima. Velikan rhythym and bluesa, rock and rolla i gospela jedan je od zadnjih velikih rokera koji su u pedesetima počeli stvarati novu glazbu, manijak za klavirom čiji je prvi hit iz 1955. "Tutti Frutti" i dan-danas pojam brzog, frenetičnog i neobuzdanog rock'n'rolla, a kao glavnu inspiraciju isticali su ga kasniji velikani James Brown, Otis Redding, Paul McCartney, Bob Dylan, Michael Jackson...

Krajem 1957. "Little" Richard Penniman je prigrlio Isusa i okrenuo se isključivo gospelu, a njegovo izvođenje vjerskih pjesama pohvalila je čak i legendarna Mahalia Jackson. No, na turneji po Britaniji 1962., na kojoj je planirao svirati samo gospel, njegova predgrupa bila je toliko dobra da ga je inspirirala da se vrati rock'n'rollu i ponovno počne uživo svirati svoje stare hitove; nije ni čudo, jer su ta predgrupa bila četiri mladića iz Liverpoola pod imenom The Beatles (čiji je jedan od ranih hitova bila pjesma Little Richarda "Long Tall Sally"). A na sljedećoj turneji po Britaniji godinu dana kasnije, kad je već postigao ravnotežu između rocka i vjerske glazbe izvodeći i jedno i drugo, publiku su prije nastupa Little Richarda zagrijavali petorica bitangi iz Londona koji su se nazvali po pjesmi Muddyja Watersa o kotrljajućem kamenu...

Za onu mlađu publiku koja ne zna kako je zvučao pravi, izvorni rock'n'roll pedesetih, evo inserta iz poznatog rock filma "The Girl Can't Help It" s Jayne Mansfield, u kojem Little Richard izvodi svoj hit "Ready Teddy":

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije