Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak Valtera Dešpalja

Luka Šulić shrvan zbog smrti svog uzora: 'Nemoguće je riječima opisati koliko je učinio za mene'

Zagreb: Luka Šulić održao je koncert u Lisinskom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
10.04.2023.
u 21:07

Bivši član dvojca 2Cellos otkrio je kako je upravo Valter Dešpalj ostavio najveći trag na njegovom glazbenom putu, ali i u životu

Jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika, violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj preminuo je u nedjelju u 76. godini, a od njega se na društvenim mrežama oprostio i poznati violončelist Luka Šulić. Bivši član dvojca 2Cellos u dirljivoj je objavi otkrio koliko je Dešpalj utjecao na njega u njegovim formativnim godinama.

- S dubokom tugom javljam da je preminuo moj dragi profesor Valter Dešpalj (1947.-2023.). Bio sam njegov student na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji od 15. do 19. godine i smatram da je upravo on ostvario najveći i glavni utjecaj na moje odrastanje kao violončelista, glazbenika i osobe u tim ključnim godinama, tako važnim za razvoj mladog profesionalnog glazbenika. Nemoguće je riječima opisati koliko je učinio za mene i sve svoje brojne izvrsne učenike. Njegovo nasljeđe je ogromno i živi. Dragi profesore hvala Vam na svemu i počivajte u miru! - napisao je Šulić uz fotografiju svog profesora ispod koje su se počeli nizati komentari sućuti. 

Valter Dešpalj rodio se 5. studenoga 1947. u Zadru. Nakon završene srednje glazbene škole u Zagrebu, diplomirao je violončelo na Juilliard School u New Yorku, u klasi Leonarda Rosea, a zatim se usavršavao na moskovskom Konzervatoriju kod Galine Kozolupove.

Od 1972. radio je kao profesor violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji te bio gost profesor na sveučilištima u SAD-u i Australiji. Postigao je zapaženu međunarodnu karijeru kao solist te nastupao u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Kanadi, Australiji, Kini, Indiji, Iranu i drugdje. Snimio je niz ploča za diskografske tvrtke u Hrvatskoj, Njemačkoj, SAD-u i Rusiji.

Dešpalj je bio solist uz vodeće orkestre kulturnih metropola na trima kontinentima.  U komornom muziciranju bio je partner velikim umjetnicima kao što su Gidon Kremer, Dmitrij Sitkovjetski, Yo-Yo Ma, Heinrich Schiff, Philippe Entremont, Jurij Bašmet, Irena Grafenauer i Tabea Zimmermann.  Uz standardni violončelistički repertoar, promicao je izvođenje djela hrvatskih skladatelja Ive Mačeka, Dore Pejačević, Brune Bjelinskoga, Rudolfa Matza, Borisa Papandopula i Stjepana Šuleka.

30.06.2014., Hypo Centar, Zagreb - U dvorani Hypo Event svecano dodijeljene nagrade Porin u kategorijama jazza i klasike. Valter Despalj. "nPhoto: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ocjenjuje se da je na području pedagogije ostvario jednako sjajne rezultate kao i u glazbeničkoj karijeri. Osnovao je i vodio Ansambl Cellomania koji je postizao velik uspjeh na brojnim nastupima, gostujući na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Ljubljani, Beču, Parizu, Amsterdamu i Moskvi, uz neke od najistaknutijih violončelista današnjice koji su gostovali na nastupima Dešpalja i Cellomanije. Utemeljio je i vodio festival mladih gudača STRINGS ONLY! u Zadru, te majstorski tečaj Cello Focus u Pöllaubergu (Austrija). U Zagrebu je 1996. godine utemeljio glazbenu školu za posebno darovite mlade gudače.

Dobitnik je više nagrada i priznanja, među ostalim, Nagrade Ivo Maček i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo, Nagrade Grada Zagreba, Nagrade Milka Trnina te Nagrade Lovro pl. Matačić Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te Porina za životno djelo.

VIDEO Natalija Prica o suradnji s Milanom Bandićem 

Komentara 2

DA
damascus
21:27 10.04.2023.

Iskrena sućut obitelji. Hrvatska glazba izgubila je velikana.

MA
marta22
21:46 10.04.2023.

Hvala na svemu velikom čelistu i profesoru! Pokoj vječni daruj mu Gospodine i svjetlost vječna svijetlila mu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije