Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razdvojenost

Mame u Big Brotheru ne slute kako show djeluje na njihovu djecu

Marijana Čvrljak
RTL
14.03.2011.
u 19:54

Tri su majke rekle "da" tomu da svoju malodobnu djecu prepuste muževima ili drugim članovima obitelji na više od tri mjeseca dok one sa strancima dijele krevet, tuš-kabinu i sudbinu...

Svaka sezona reality showa Big Brother otvara nova pitanja vezana uz moral, ispravno i neispravno, diskriminaciju... No ono što je zasigurno palo na pamet gotovo svakom gledatelju ovogodišnjeg showa jest činjenica da se u kući nalaze čak tri majke i da su njihova djeca na 106 dana ostala bez jednog roditelja. To su žene koje su rekle "da" tomu da svoju malodobnu djecu prepuste muževima ili drugim članovima obitelji na više od tri mjeseca dok one sa strancima dijele krevet, tuš-kabinu i sudbinu...

Razdvajanje nije dobro

Zagrepčanka Mila Tokić jedna je od tri majke koje ćemo svakodnevno gledati u BB kući, a ono što je obilježava kao osobu, istaknula je, jest – ‘ponos što se ostvarila kao majka’. Njezina kćerkica ostala je kod kuće s ocem i svoju 21-godišnju majku koja se udala sa 16 godina može svakodnevno gledati na televiziji. Isto kao i kćerka 27-godišnje Marijane Čvrljak, Zagrepčanke koja se udala u Šibenik i koja nema posla ni hobija jer – ponosno ističe – sve vrijeme posvećuje svojoj djevojčici. No, što na odluku da se na tri mjeseca odvoje od svoje djece i priušte im pogled na život u Big Brother kući kažu psiholozi? Naša sugovornica, zagrebačka psihologinja, koja mora ostati anonimna jer po zakonu ne smije govoriti o konkretnim slučajevima smatra da takva odluka jedne majke može ostaviti teške posljedice na dijete.

– Kandidatkinje koje su kod kuće ostavile malu djecu ne bi li se malo zabavile i zaradile neki novac na bizaran način zacijelo nisu svjesne kako bi ta njima zabavna životna epizoda mogla djelovati na njihovu djecu i njihov međusobni odnos. Čak i ako djeca show ne gledaju, vrlo će lako – prije ili poslije – čuti komentare onih koji su ga gledali, prijatelja, rodbine, susjeda, roditelja druge djece... Djeca tako mogu biti izložena negativnim komentarima, a oni izazivaju sram, krivnju, osjećaj manje vrijednosti, a katkad i agresiju, primjerice, krene li dijete u obranu majke podvrgnute podsmješljivim komentarima. Stručnjaci za dječju psihologiju također upozoravaju na činjenicu da se u prvim godinama djetetova života razvija privrženost, a odvajanje od roditelja koji je figura privrženosti može pridonijeti poremećaju te privrženosti. Pritom se javlja osjećaj odbačenosti od roditelja, a to pak pridonosi lošoj slici koju dijete stvara o sebi i svijetu oko sebe – jasna je psihologinja.

Ured pravobraniteljice za djecu, međutim, ne vidi ništa sporno u majčinu sudjelovanju u “Velikom bratu” ako su prethodno osigurani uvjeti za odgovarajuću skrb o djeci, odnosno ako se drugi članovi obitelji o njima mogu na odgovarajući način brinuti. U slučaju da netko prijavi zanemarivanje, zapuštanje, zlostavljanje i sličnu nebrigu o djetetu, treba reagirati centar za socijalnu skrb. Ipak, pravobraniteljica ističe da općenito takve sadržaje djeci neće dopustiti gledati onaj tko im želi dobro.

– Većim nam se problemom čini sama koncepcija reality show emisije Big Brother, za koju smatramo da je nijedno dijete ne bi trebalo gledati, što treba osigurati odabirom što kasnijeg termina emitiranja. Dijete, osobito ako je mlađe dobi, ne može ispravno procijeniti kontekst u kojem se odvijaju događaji u “Velikom bratu”, gdje se namjerno najčešće u prvi plan ističu bizarna i negativna ponašanja te vulgarnosti – upozorava Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu.

Glavna u školi

Iako nije stanovnica Republike Hrvatske, pa se riječi naše pravobraniteljice, tehnički, ne odnose na nju, i Slavica Zulejić iz Smedereva također je majka, i to četvero djece. U uvodnom prilogu prikazanom u prvoj emisiji showa Big Brother njezina kći s ponosom govori o majci koja je dobila priliku sudjelovati u emisiji.

– Bit ću glavna u školi – riječi su simpatične djevojčice kojoj se možda sada čini zanimljivim vidjeti majku na televiziji, no što će se dogoditi kada ona učini nešto što se njezinim prijateljima neće svidjeti ili će je htjeti ismijati?

Iako namjere natjecateljica zasigurno nisu loše, jer većini je glavni razlog prijave u show novac koji će dati svojoj obitelji, pitanje je jesu li se zapitale kako će njihova djeca reagirati na ono što vide na malim ekranima.

S druge strane ovaj problem ne treba stavljati samo pred majke, već i pred očeve jer i oni će se naći u neugodnim situacijama i njihova će se djeca s time morati suočiti. Pravila ovogodišnjeg showa brutalnija su nego ikada i potenciraju neugodne i djeci nerazumljive situacije. Prozirni zidovi kupaonice i spavaonice, spojeni kreveti i jastuci u kojem njihove majke i očevi spavaju s još 12 sustanara zasigurno će na djecu ostaviti neke posljedice. Kakve točno? Vidjet ćemo kada majke i očevi napuste kuću i vrate se svojim obiteljima.

Ključne riječi

Komentara 16

MJ
mjernajedinica
20:22 14.03.2011.

Udarna vijest u cijeloj Prištini !!!

AN
Antiša
21:09 14.03.2011.

Zašto se ta bolesna emisija ne zabrani na TV?

OB
-obrisani-
23:49 14.03.2011.

ja bi Bojanu,mmmmmmmm

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije