TEŠKO JE

Marijana Mikulić: Srce napukne svaki put kad vidim koliko se ne uklapa u grupi vršnjaka

Zagreb: Glumica Marijana Mikulić
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/12
28.07.2024.
u 09:00

Glumica na Instagramu često dijeli situacije s kojima se suočava otkako joj je najmlađem sinu Jakovu dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma

Glumica Marijana Mikulić vratila se s mora i na Instagramu je objavila kako je bilo na odmoru s najmlađim sinom Jakovom kojem je dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma, a Marijana često govori o tome što prolaze kako bi njihovu sinu bilo lakše te kako on napreduje.  Sada je ispričala kako se Jakov snašao u društvu svojih vršnjaka i koliko je to bilo izazovno. 

- Zagrebački asfalt. Bilo je lipo na jugu.  Ali izazovno, ponajprije za moje srce. Naš svemirko je bio sretan i mi zajedno s njim. Ali tek kada ga se vidi u grupi vršnjaka i kada vidim koliko se ne uklapa. Srce napukne svaki put. Četvero njegovih rođaka u dobi cca 4-6 godina igraju se dok on promatra ili hoda okolo sam. Jer ne zna kako se igrati s djecom. Sve što drugi uče spontano mi njemu moramo pokazati, intervenirati, i onda ide malo, par minuta. - ispričala je na početku Marijana. U nastavku je napisala kako se nosi s takvom situacijom.

 

 

VEZANI ČLANCI

 

- Ali djeca kao djeca, iz jedne u drugu igru. Dok ih pokušava zaustaviti u trampolinu, da ne idu van, da se igraju zajedno tu gdje on ne treba našu intervenciju, oni žele dalje, nešto drugo.. A on opet odluta.. I teško je govoriti ljudima - reci svom djetetu da… nešto, nemam pojma. A rijetki misle o tome, rijetki sami kažu nešto svojoj djeci, i ukažu da je Jaki drugačiji, da treba poticaj i podršku.. I nekako mi srcu bude najlakše kad smo sami. A opet isto tako teško jer znam - njemu trebaju djeca i svaki dan novi izazov, za njega i za nas. Lijepa su ta druženja, i tužna, i bolna.. Ali sam opet beskrajno zahvalna. Na svakom danu, svakom napretku, na svakoj njegovoj riječi i pogledu.. i na snazi koju nam dragi Bog daje - napisala je Marijana. U komentarima su joj se javili pratitelji sa sličnom situacijom. 

- Podrška draga Marijana, baš tako roditelji bi trebali intervenirati i reći djeci da se igraju nešto gdje i Jaki može sudjelovati. Moja kćer je imala tu sreću da je naša bliža rodbina upozoravala djecu da se igraju nešto što može i ona i danas je stanje tako da je počela sudjelovati u aktivnostima koje su prije bile nezamislive da ona može to odraditi.Tako da znam kako vršnjaci utječu na napredak naše djece. Koliko sam se pronašla u ovome. Imam i ja jednu posebnu djevojčicu zlata vrijednu. Sve je više tih napuknutih srca. Isto nam je puno zagrljaja zajednički Vam šaljemo ja i moj Noa - poručili su joj. 

VIDEO: Oženio se Matija Cvek: Zasjao u ružičastom odijelu

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
08:36 29.07.2024.

draga moja, na kraju cemo vidjeti tko ce bolje proci u ovom ludom svijetu. ne zaboravi to ikada!

MR
mira.radic.90
13:15 28.07.2024.

Drugačiji je, pa što? Nemojte ga uspoređivati s drugom djecom, on je osoba za sebe,A što je to "normalno"?

HR
hrza
11:57 28.07.2024.

Vi imate andjela u kući. Volite ga kao i do sada i njegov život će biti i bogatiji i sadržajniji nego njegovih vršnjaka. Sada vam je malo teže ali to će vam se vratiti stostruko. Koliko vi njega volite on će vas sto puta više.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije