TAJNE PUTNIH PIĆA

Mesiću pukla Ahilova dok je kosio, Vitezu bi bilo poželjno da popije koju

storyeditor/2024-08-29/WhatsApp_Image_2024-08-25_at_07_09_43.jpeg
01.09.2024.
u 10:00

U Traumi su davno zbog iste ozljede završili Đalma Marković, Josip Kuže i Ivan Vuković. Redovito sam im nosio tisak, voće i sokove. Kumu Kužeu pukle su Ahilove na obje noge. Stipe je, čujem, već u toplicama. Sigurno u miru piše. Najavljene nastavke memoara.

GDJE JE NESTAO STIPE MESIĆ, Svagdje pomalo (kolovoz 2024.)

Po ovoj dosadnoj vrelini najmanje me zanima politika. Ona dodatno podiže temperaturu pa je izbjegavam. Ali ne da se. Gdje god se okreneš, svagdje čeka u zasjedi. I nemo'š se obranit'.

S kraljem ulice Miranom Hadžijem pripovedal sam furt o muziki i pijači. Tako je počela i naša zadnja spika.

– Moramo skoknuti do Simona po pjenušce – naredi mi Miran.

– Seveda! – uzvratim.

– Jedna moja ekipica u parkiću ima redovite degustacije pijače koju nismo konzumirali. Oko 900 boca, različitih etiketa, je ispijeno. Čujem da je Pinterićev pjenušac nešto ekstra.

– Što ima friškog u tvojoj kandidaturi na zagrebačkim izborima?

– Ozbiljno se organiziramo i siguran sam da ulazimo u Skupštinu.

– Kak' se zove stranka?

Zaverglaj za Zagreb.

Imam osjećaj da bi stranka ZZZ mogla ugroziti možemovce. Tko zna, možda nakon Tomislava dobijemo kralja na čelu grada. U politici ništa nije nemoguće. Živi bili pa vidjeli.

Pa kad sam već uronio u politiku, kopkalo me zadnjih dana zašto dulje vremena u medijima nema Stipe Mesića. Nisam ga dugo vidio ni u kvartu, kod susjeda Marka, na tripicama koje obožava.

Krenem tako u potragu za bivšim predsjednikom. Na nekoj od egzotičnih destinacija nije. Zovem u Požegu Branka Živkovića, brata Stipina vjenčanog kuma Mihe.

– Nemam blage di je Stipa – odgovori mi.

I onda, sasvim slučajno, doznam kako je bivši prezident Mesić nadrapao i završio u bolnici. Pukla mu Ahilova tetiva. Mislio sam na golf terenima. Prevarih se. Kosio je travu. Krivo stao. I ode tetiva. A to kad pukne, čuje se kao manja eksplozija.

U Traumi su davno zbog iste ozljede završili Đalma Marković, Josip Kuže i Ivan Vuković. Redovito sam im nosio tisak, voće i sokove. Kumu Kužeu pukle su Ahilove na obje noge. Stipe je, čujem, već u toplicama. Sigurno u miru piše. Najavljene nastavke memoara.

VEZANI ČLANCI:

TKO JE NAJLJEPŠA POLITIČARKA, Druženje uz pajceka (kolovoz 2024.)

Nitko kao dobar odojak ne može okupiti toliko dobrih ljudi. Pajcek, s hrskavom koricom, čudo je prirode. S vrtuljka skinut. I ukusan da ukusniji ne može bit'. I, naravno, grah salata s bučinim uljem.

Preko puta mene Bojan Biočina, poznati kardiokirurg. Kraj njega prelijepa mješanka. Kriomice joj dajem komad odojčeka i pitam gazdu Bojana gdje je pronašao tako lijepu i mirnu "curku".

– U azilu.

Sjetim se da je upravo dr. Biočina rezao Vitezovo srce pa ga gnjavim: – Vaš bivši pacijent Zlatko Vitez od operacije zalistaka više niš ne cuga. Smije li?

– Bilo bi čak i poželjno. Ali, naravno, umjereno – uzvrati.

Na čelu stola najljepši ukras društva. Prepoznao sam Ivančicu Pahor, bivšu misicu i bivšu djevojku jednog mog starog frenda.

– Sada ti je Ivančica u politici i etno biznisu. U Domovinskom pokretu je – objasniše mi.

Bormeč da se kandidirala za predsjednicu stranke, ni Penava ni Radić ne bi lako prošli. Ako ništa drugo, sigurno je jedna od najljepših političarki.

Druženje uz pajceka i Krauthakerove čarobne kapi nije se otegnulo. Spuštam se u svoj kvart. Tamo redovito srećem Marijanu Mikulić u šetnji s najmlađim sinčićem.

– Gdje su drugi dečki?

– Jedan je kod bake, a drugi je ostao doma.

– Radi li se štogod? – pitam glupo.

– Pa vidiš. Zar postoji ljepši posao? – reče i pokaže na sina.

Mislim si, stvarno svaka majka ima najljepše dijete na svijetu. Marijana ih ima trojicu. I treba se njima baviti.

Kad stigoh doma, javi mi se Mirjana Čimbur.

– Uskoro je godišnjica otkako nema Bobe.

– Znam. 30. 9. Sprema se ekipa na Mirogoj.

A Bobo i ona njegova šarmantna galama. Fali li, fali.

GALERIJA: Omiljena serija u Hrvata uskor se vraća novim intrigama, ali i emotivnim trenucima i dramatičnim pričama

storyeditor/2024-08-29/WhatsApp_Image_2024-08-25_at_07_09_43.jpeg
1/37

GLUMAC KOJEG NEMA NA SCENI 15 GODINA, Dolac, Trešnjevački plac (kolovoz 2024.)

Cijelo jutro razmišljam koji je to Teslin isprdak izmislio onaj plastični čep. Onaj što lupa po nosu dok ispijaš sok. Mora da je neki genijalac. Bilo bi mi draže da je patentirao nešto drugo. Hoš-neš, ispada da je taj čep na visuljku najveći izum Europske unije posljednjih godina. Svašta.

Ljut na sebe i "čuvenog" izumitelja, letim put Dolca. Na ribarnici zatišje. Nema niš pametnog. A ispred, na terasi prve birtije, komedijaši Igor Mešin, Zlatko Ožbolt i Davor Svedružić.

– Igore, ti jedini spašavaš glumačku čast – rekoh Mešinu koji srče pivicu. Davor i Zlatko uz vodu i kavicu.

– Upravo sam se vrnul sa svog bajkovitog Suska i pivica mi baš paše – objasni.

Znam da je Ožbolt cijelo ljeto proveo radno na Opatovini. I šire. Po Zagorju.

– Jučer smo bili u Začretju – doda.

– I ja sam davno tamo bio i pio Dornfeldera. Čudesno vino – uzvraćam.

Davor sa škrlakom i sunčanim cvikerima neprepoznatljiv. Pitam ga gdje je uživao u vrelom ljetu koje nikako da ode.

– Ne buš veroval, cijelo ljeto sam u Zagrebu i bližoj okolici.

Nisam predugo ometao komedijašku idilu. Put me vodio na moju omiljenu tržnicu. Onu trešnjevačku. I odmah praznik za oči. Preslatka glumica Anja Đurinović, djevojka glazbenika Šimuna Matešića, vozi slalom između štandova s voćem i povrćem. Hitro poput Janice Kostelić.

Plaćam nabrzaka rezanu buču. I dok sam izbrojio euriće, Anja nestade. K'o da ju je fkral iluzionist David Copperfield. Ma što David? Draži mi je čarobnjak moj prijatelj Luka Vidović.

Umjesto da se podružim s dragom gavellijankom Anjom, eto ti glumca Igora Serdara. Sina legendarnog Ive Serdara.

– Već dugo te ne gledam u TV serijama i na kazališnim daskama?

– Punih 15 godina me tamo nema!

– Pa čim se baviš?

– Stručni sam savjetnik u Gradskoj skupštini.

Brzo okončamo dijalog. Strah me da opet ne odlutam u politiku. I pravac mado. Spuštam rolete. Ignorirajući Vakuline žeravice. Pa, dokle će više?! Mislim si i spomenem ono "pas mater".

VIDEO: Baby Lasagna zapalio atmosferu na zadarskom Forumu, publika mu posvetila transparente

:

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije