cijenjena glumica

Mira Furlan preminula je prije dvije godine, impresivnu karijeru izgradila je u Hrvatskoj i SAD-u

Foto: FIBA/Screenshot
1/9
20.01.2023.
u 09:22

Glumica je preminula na današnji dan prije dvije godine. Duže vrijeme bolovala je od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednje mjesece života provela je u teškom stanju. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost bila jača.

Glumačka legenda Mira Furlan napustila nas je u 66. godini života na današnji dan prije dvije godine. Duže vrijeme bolovala je od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, posljednjih nekoliko mjeseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća liječnička skrb, bolest je, nažalost bila jača.

Mira je rođena u Zagrebu 7. rujna 1955.  od majke Židovke i oca hrvatsko-slovenskog podrijetla. Isprva istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, 1980-ih je postala jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica. Osobito se istaknula u filmovima ''Kiklop'' (1982.) Antuna Vrdoljaka, ''U raljama života'' (1984.) i ''Za sreću je potrebno troje'' (1986.) Rajka Grlića te u filmu ''Lepota poroka'' (1986.) Živka Nikolića.

Od početka 1990-ih živi u SAD-u, gdje je postigla svjetsku slavu nastupima u TV-serijama ''Babylon 5'' i ''Izgubljeni''.

Mira Furlan jedna je od najpopularnijih, najljepših i najseksepilnijih glumica bivše Jugoslavije. Mirin otac Ivan bio je istaknuti znanstvenik, a majka je završila francuski jezik i jugoslavistiku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađala je u rodnom gradu. Godine 1978. diplomirala je na Akademiji za kazalište i film. Upisala je engleski i francuski jezik na Filološkom fakultetu. Godine 1986. upoznala je srpskog redatelja Gorana Gajića s kojim je ubrzo započela vezu. 

Bila je članica Hrvatskog narodnog kazališta u kome je odigrala veliki broj predstava za koje je nagrađivana. Neke od njih su: „Dundo Maroje“ (Petrunjela), „Šteta što je kurva“ (Anabela), „Mizantrop“ (Celimena), „Mesec dana na selu“ (Natalija Petrovna), „Dubik“ (Lea), „Glorija“ (Glorija), „Hamlet“ (Ofelija), „Alfa Beta“, „Roman o tri ljubavi“, „Majka hrabrost“, „Tri sestre“ itd. Uloga u predstavi „Mesec dana na selu“ donijela joj je nagradu „Dubravko Dujsin“. Gostovala je u mnogim kazalištima na prostoru bivše Jugoslavije. Kada se preselila u SAD, igrala je u predstavi „Antigona“ koju je režirao njen suprug. Osvojila je nagradu „Dramalogue“ za najbolju kazališnu ulogu u Los Angelesu. Također je glumila u Lorkinoj „Đermi“ koja se izvodila u Indiana Repertory Theatreu. Godine 2002. igrala je Medeju u istoimenoj predstavi kazališta Ulysses na Brionima. Godine 2015. postala je stalni član ansambla HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Glumila je u predstavama: „Kasandra“, „Ko se boji Virdžinije Vulf“ i „Jesenja sonata“.

Uslijedili su filmovi i serije 1982. i 1986. godine. Dodijeljene su joj Zlatne arene za ulogu Enke u filmu „Kiklop“ i za ulogu Jaglike u filmu „Lepota poroka“. Godine 1985. imala je jednu od glavnih uloga u filmu „Otac na službenom putu“ koji je bio nominiran za Oscara. Od 1994. do 1998. pojavila se u 110 epizoda američke znanstveno-fantastične serije „Babylon 5“. Od 2004. do 2008. godine bila je Francuskinja Danijel Ruso u seriji „Izgubljeni“. Budući da više nije mogla podnijeti lokaciju na Havajima na kojoj su snimali, dogovorila se s producentima da njen lik ubiju. Godine 2008. Mira je tumačila epizodnu ulogu u seriji „Vratiće se rode“ koju je režirao njen suprug Goran. Bila je članica žirija Libertas filmskog festivala u Dubrovniku 2010., a 2012., 2013. i 2014. godine bila je gošća Festivala kulture i snova koji je održan u Kuli Jankovića. Na Filmskoj akademiji u Los Angelesu počela je predavati 2014. godine, a zatim i na New York Film Academy.

Mira je jedno ljeto bila pjevačica rok benda „Le Cinema“. Tada je bila na morskoj turneji sa Vladom Divljanom. Snimila je albume: „Mira Furlan i orkestar Davora Slamniga“ i „Songs from movies that have never been made“ na kojem se nalaze pjesme iz filmova koji nikada nisu snimljeni. S kolegama iz serije „Babylon 5“ snimila je jazz album, a jednu pjesmu posvetila je svom sinu. U SAD-u je pjevala u zboru jedne crkve. Pisala je kolumnu u hrvatskim političkim novinama Feral Tribune. Izdavačka kuća „Samizdat B92“ te je tekstove objavila 2010. godine u knjizi „Totalna rasprodaja“. Napisala je scenarij za predstavu „Dok nas smrt ne rastavi“ koja je premijerno izvedena u travnju 2013. godine.

VIDEO Vjekoslava Huljić: "U pjesmi sam ograničena, a u knjizi se mogu otkačiti i izmišljati do mile volje"

 

Ključne riječi

Komentara 13

MI
Milas
10:41 20.01.2023.

Ili je bila naivna ili je glumila naivnost. Rekla je da je htjela graditi mostove i da je zato igrala u Beogradu dok se Vukovar sravnjivao sa zemljom. To je kao da danas neka poznata Kijevska glumica ode igrati u Moskvu. Koga je ona pravila blesavim!?

DU
Deleted user
12:55 20.01.2023.

Ne treba njeno ime uopće u Hrvatskoj spominjati. Mogla je kao i mnogi hrvatski Srbi, pa konačno i Pupovac , ostati u RH i doprinositi završetku rata. Poznajem desetke hrvatskih Srba i Srba hrvatskih branitelja koji su zajedno sa nama živjeli i branili RH. Mira je dobila od RH stan, koji joj ne pripada, a Hrvati to u Srbiji nisu dobili. Sama je odabrala stranu i neka je oni i slave.

DU
Deleted user
13:32 20.01.2023.

"Pisala je kolumnu u hrvatskim političkim novinama Feral Tribune." Hrvatskim !???🤔😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije