Željko Bebek

'Moje četvero djece sluša rock, ali ni njih nisu zaobišle cajke'

Željko Bebek
01.06.2016.
u 11:53

Iza Bebeka je uspješna turneja u Australiji i SAD-u, a čim završi nastava, jedva čeka sa suprugom i djecom zaploviti po Jadranu

Željko Bebek i grupa Teška industrija dugogodišnje su prijateljstvo okrunili zajedničkim singlom “Jednom daje nam Bog”, pjesmom koja je predstavljena u četvrtak, a nalazi se na novom albumu Teške industije “Selfie”. Prve su kritike odlične, a mnogi su se složili da je kombinacija vokala Željka Bebeka i Lee Mijatović, uz retro štih, savršeno legla ovoj pjesmi.

Rockeri su vodili svijet

– Jako sam zadovoljan pjesmom i suradnjom s Teškom industrijom. Lea je pjesmu otpjevala na svoj poseban način. Ona je malo drukčiji vokal od svih trenutačno u Hrvatskoj i mislim da savršeno paše uz moj stil – kazao nam je Željko Bebek. Bebeku je drago da pjesma ima retro prizvuk, ali u modernom aranžmanu.

– Žao mi je što moderni zvukovi danas gube bitku s cajkama. Hrvatska je naglo postala zemlja importa pa se sve više slušaju zvukovi s istoka, a ovdje imate autore koji su napisali toliko divnih pjesama. Spomenut ću samo pokojne Arsena Dedića i Đorđa Novkovića, pa onda Zrinka Tutića, Miroslava Rusa i druge. Imamo i puno mladih autora koji mogu izvoziti svoje pjesme vani i tako pobijediti utjecaj glazbe koja nije imanentna na ovim prostorima, iako se sluša. Nije mi jasno kako se ukus publike mogao tako promijeniti kad se 50 godina na ovim prostorima slušao većinom rock’n’roll – kaže Bebek i prisjeća se kako su rokeri nekad mijenjali svijet, pogotovo čuvene 1968. godine.

– Nije nam primarni cilj bio napuniti džepove. Mi smo vodili svijet za ruku u smjeru koji nije išao ni prema jednoj ideologiji. Nije čudno da se bivša država bojala našeg pokreta pa su neki od nas bili posebno promatrani – veli Bebek i dodaje kako glazbeni ukus dolazi i od roditelja.

– Sve četvero moje djece sluša rock’n’roll i nikad im nije palo na pamet slušati nešto drugo iako su dolazili u doticaj i s cajkama – dodao je Bebek.

Jahtom prema jugu

Željko će, kao i prošlog ljeta, i ovog tradicionalno spojiti ugodno s korisnim. Supruga Ružica, kći Katarina, sin Zvonimir i on jedva čekaju da prođu školske obaveze pa da mogu isploviti svojom jahtom Pahuljica. – Radujem se ljetu i odmoru, pogotovo jer sam ovog proljeća imao nekoliko dugačkih putovanja. Iza mene je uspješna turneja u Australiji i SAD-u.

Ponovo ću nastupiti na CMC festivalu na prekrasnoj rivi u Vodicama, i to s pjesmom “Ja po kafanama“ koju su napisali Branimir Mihaljević i Fayo. Zatim krećemo u Split i cijelo ljeto plovimo. Preko ljeta smo najviše na Braču, Hvaru, Šolti i Paklenim otocima, a svake godine mijenjamo rutu pa ćemo tako sad krenuti prema Visu, Lastovu i malo do Pelješca – kaže Bebek, koji se veseli i ribolovu.

Zanimljivo je kako ga je ljubavi prema ribolovu zarazio njegov sin Zvonimir, koji je od oca naslijedio i ljubav prema glazbi, pa posljednju godinu svira gitaru na Rock akademiji. Željko svakodnevno objavljuje na dva Facebook profila, a najavio je i novost. – Mogu najaviti i da ću uskoro pokrenuti svoj YouTube kanal, na kojem ću prikupiti sve svoje videospotove, još od Bijelog dugmeta, ali i snimke koje su fanovi radili na mojim koncertima – kazao je Bebek.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije