Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva medijska nagrada

Na Večernjakovoj ruži rađale su se ljubavi koje traju i danas

storyeditor/2024-03-15/PXL_HSYIC_280218_19897469.jpg
16.03.2024.
u 07:00

Prije trideset godina Ruža je rođena kao prva medijska nagrada u Hrvatskoj, tek godinu mlađa od Porina, a prva svečana dodjela nagrada održana je u Satiričkom kazalištu Kerempuh

Ni u ludilu još ne smijemo otkriti što se priprema za 30. rođendan Večernjakove Ruže, ali dovoljno je prisjetiti se tek nekoliko izabranih detalja s dodjela prve i najznačajnije medijske nagrade u Hrvatskoj da svima postane jasno da se ove godine na sceni HNK Zagreb priprema pravi spektakl.

Primjerice, bio je prvi dan proljeća 2014. godine i svečana dodjela Ruža za 2013. Publika je do posljednjeg mjesta ispunila zagrebački HNK, a doslovno nitko od njih nije mogao sakriti zapanjenost kada im se na vrlo solidnom hrvatskoj jeziku obratila slavna hollywoodska glumica Halle Berry.

Bilo je to veliko iznenađenje za veliki povratak Ruže na medijsku scenu Hrvatske, a u pripremi tog iznenađenje pomogao je "naš čovjek" u Hollywoodu Goran Višnjić, koji je u trideset godina dugoj povijesti nagrade prikupio nekoliko Ruža i koji dobro zna koliko ona znači svakom dobitniku. Tada je Goran u Los Angelesu snimao seriju "Extant" u kojem mu je velika diva glumila suprugu. On je dobitnici Oscara predložio da pozdravi Hrvate okupljene u središnjoj nacionalnoj kazališnoj kući, na dodjeli najvažnije medijske nagrade, a ona je pristala bez problema. Danas je taj isječak iz Ruže jedan od najgledanijih trenutaka ove nagrade na YouTubeu.

VEZANI ČLANCI: 

Slično je bilo i na počecima Ruže, iako te 1994. godine nitko nije mogao ni sanjati koliko će YouTube (u veljači 2005.) promijeniti medijsku sliku cijelog svijeta. Prije trideset godina Ruža je rođena kao prva medijska nagrada u Hrvatskoj, tek godinu dana mlađa od Porina, a prva svečana dodjela nagrada održana je u Satiričkom kazalištu Kerempuh, baš kao i dodjele sljedećih sedam godina. Kerempuh je bio sjajan dom Ruže na njezinim počecima iako je već te prve godine postalo jasno da je u njega ne stanu svi koji uživo žele vidjeti dodjelu nagrade o čijim laureatima odlučuju čitatelji Večernjeg lista. Oni su, naravno, morali biti i prisutni, a kako su tada glasovi stizali isključivo poštom, iz te je gomile dopisnica netko od zvijezda izvlačio desetak sretnih dobitnika koji su na svoje kućne adrese dobili pozivnicu za dvije osobe za svečanu dodjelu Ruža. Iako je vrlo brzo dodjela postala i dio programa televizijskih kuća, svi su željeli biti prisutni uživo, rame uz rame s najvećim medijskim, glumačkim i glazbenim zvijezdama u zemlji. Te su prve godine, u kojima su važnost i ugled nagrade rasli nevjerojatnom brzinom, imale neku posebnu čar, a njemu su najviše pridonijeli sami dobitnici, pokazujući koliko je Ruža važna. Nezaboravan je bio trenutak kada je 1995. godine Ena Begović dobila svoju prvu Ružu. Stigla je ravno sa scene svoje matične kuće HNK Zagreb, u kostimu iz predstave, jer iako smo prilagodili scenarij njezinim terminima, za presvlačenje jednostavno nije bilo vremena. Danima poslije vozač koji ju čekao pred službenim ulazom u HNK Zagreb pričao je kako su slučajni prolaznici u čudu gledali predivnu glumicu koja u kostimu ulijeće u njegov automobil, ali i kako je on na kratkom putu od tadašnjeg Trga maršala Tita do Ilice vozio "kao James Bond", siguran da će mu policija sve oprostiti kada vide tko mu je u autu.

storyeditor/2024-03-15/PXL_HSYIC_280218_19897469.jpg
1/25

No, može se Ruža pohvaliti i da su se na njoj rađale ljubavi, a najdraža priča na tu temu ona je o braku koji i danas cvjeta. Naime, 2000. godine Nensi Brlek je dobila svoju treću Ružu, a, primajući nagradu, našalila se kako sada već slaže buket, možda i – vjenčani. Te iste godine najboljom grupom čitatelji Večernjeg lista proglasili su Parni valjak, a ruku pod ruku s dodjela Ruže Nensi je otišla s Berislavom Blaževićem Berom, klavijaturistom Parnog valjka. Vjenčali su se u listopadu 2003. godine.

Svi koji su ikada radili na Ruži, a to je uvijek cijeli Ekran kao i velik dio redakcije Večernjeg lista, posebno se sjećaju svih zvijezda koje su se okupile na dodjeli Ruža za 1999. godinu i Ruža 20. stoljeća. Svi koji su bili na licu mjesta zauvijek će pamtiti uzbuđenje koje je zavladalo u Kerempuhu kada je na scenu zakoračio veliki Boris Dvornik, ali i uzbuđenja s kojim su svoje stoljetne Ruže primile Ana Karić, kao najbolja hrvatska glumica 20. stoljeća i Helga Vlahović koja je proglašena ženskom TV osobnošću 20. stoljeća. Godinama poslije Helga Vlahović, koja nam i danas nedostaje, posebno u vrijeme izravnog prijenosa Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije, rekla je kako je Zlatna Ruža 20. stoljeća za nju bila poput Oscara za životno djelo. "Samo što ja, na žalost, neću moći tražiti 25 milijuna dolara za sljedeći angažman za razliku do dosadašnjih 20", našalila se legendarna Helga.

I baš su legende najviše obilježile sve svečane dodjele Ruža, počevši od nikada prežaljenog Olivera Dragojevića koji je podjednako rado dolazio po svoje Ruže kao i pjevati na dodjelama u godinama kada nije bio nominiran, pa sve do legendarnog Mladena Kušeca koji je svoju Ružu dobio za 2017. godinu i koji nije mogao vjerovati kakve su ga ovacije dočekale u zagrebačkom HNK. Isto je bilo i s legendarnom sportskom TV novinarkom Milkom Babović. Ona je na dodjelu Ruža stigla kao gošća, a kada ju je ugledao i sa scene pozdravio voditelj Duško Ćurlić, cijelo je kazalište bilo na nogama kako bi pljeskom pozdravilo damu koja ih je svojim znanjem, ali i šarmom, ponovno zadivila kao članica žirija showa "Plesa sa zvijezdama" koji je te 2006. godine počela emitirati Hrvatske televizija.

VIDEO: Dado Topić otvoreno o pjesmi Baby Lasagne: 'Totalni promašaj'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije