– Po meni čovjek uopće ne bi trebao biti bolestan kad bi se pravilno hranio jer je prehrana najbolja preventiva bolesti. I Hipokrat je liječio sirovom hranom i govorio “neka tvoja hrana bude tvoj lijek i neka tvoj lijek bude tvoja hrana” – kaže umirovljena glumica Nada Rocco, koja već desetak godina uživa u blagodatima prehrane bez termičkih obrada. U 67. godini osjeća se bolje nego ikada.
Fantazija od torte
– Ovo je najbolje razdoblje moga života! Osjećam se slobodno, svaki mi je dan prekrasna igra i avantura i jako sam sretna – smiješi se Nada.
Priprema sirove hrane pomogla joj je da pobijedi zdravstvene probleme.
– Nakon samo mjesec dana na sirovoj hrani krvna mi se slika toliko poboljšala da se i liječnica iznenadila. Poslije pet mjeseci osteoporoza se vratila u osteopeniju, dakle stanje se popravilo, nisam više imala problema sa sinusima i nestale su alergije. Postala sam puno energičnija, odlično sam spavala i probava mi je bila fantastična – ističe.
Svojim umijećem pripreme sirovih jela oduševljava i žiri showa Celebrity MasterChef Nove TV. Prošli su tjedan pali na koljena pred Nadinom ukusnom i zdravom tortom od limete.
– Torta od limete zaista je posebna jer su u kremi veliki komad đumbira i limetin sok, a kombinacija tih namirnica daje vrlo zanimljiv i potpuno nov okus – objašnjava Rocco.
>>Ako ćemo se još malo družiti, možda me uspiješ nagovoriti!
Sudjelovanje u kulinarskom showu, dodaje, ne doživljava kao natjecanje.
– Celebrity MasterChef za mene je lijepo druženje i igra. Glumci su vječita djeca, vole istraživati, igrati se i eksperimentirati. Kad su mi rekli da je emisija humanitarnog karaktera, odmah sam pristala – govori Nada pa otkriva koje su namirnice svakodnevno na njezinu meniju.
– Jedem sve voće i povrće, zatim alge, proklijale žitarice bez glutena, puno klica te orašaste plodove koji su fantastična zamjena za meso jer su izuzetno bogati bjelančevinama i to puno kvalitetnijima od onih u mesu. Izbacila sam mliječne proizvode jer stvaraju sluz u organizmu i od tada nemam problema sa sinusima. Upotrebljavam zobeno i rižino mlijeko, a i radim ga od orašastih plodova i sjemenki – kaže i savjetuje:
Kuharica izlazi uskoro
– Ako ljudi nisu u stanju sasvim prijeći na sirovu hranu, mislim da bi trebali barem dvaput godišnje biti na sirovom i očistiti organizam. Nada ne živi isključivo na sirovim obrocima, kombinira ih s ayurvedskom prehranom i makrobiotikom, a svoj put prema pronalasku savršenog načina prehrane ispričat će u vlastitoj kuharici “Moje sirove strasti”, koja bi trebala izaći za 15 dana.
Kineska medicina preporučuje kombiniranje sirove i kuhane hrane. Glavni su obrok žitarice punoga zrna i povrće. Inače, tek 3 posto ljudi ima problema s glutenom.