TBF, JAY-Z, COBY...

Nakon hitova o Salahu i 'fake' ljudima, Bore je s nama podijelio svoju hip-hop lektiru

Bore Balboa
Patrik Vuković
27.12.2021.
u 15:51

Ako ste ljubitelji modernog hip-hop zvuka uz dašak elemenata koji krase staru hip-hop školu, onda je ovaj album definitivno za vas i toplo ga preporučujemo. S druge strane, Bore je za Večernji list preporučio stvari iz svoje hip-hop lektire, deset pjesama za koje smatra da su među najvažnijima i da bi ih svaki ljubitelj žanra, prema njegovom cijenjenom mišljenju, trebao poslušati

Kao što svi koji prate razvoj hrvatske trap scene u posljednjih desetak godina već dobro znaju, Bore Balboa i dalje ne promašuje. Sjajni šibenski reper, inače imena Ivan Španja, ovog je Božića izbacio svoj četvrti solo album "I V A N" koji je već dva dana nakon objave povukao salve pohvala publike, kolega izvođača, ali i inače vrlo strogih glazbenih kritičara. 

Na albumu se nalaze tri spota, za pjesme "Bože Moj", "Mamadou" i "I V A N Intro", a osim toga možete pronaći i pjesme kao što je hit Mo Salah posvećen sjajnom egipatskom nogometašu Liverpoola, ali i gostovanja dobro poznatih modernih hip-hop lica poput Swane i Yung Budea.

Sveukupno se na albumu nalazi 15 pjesama, a ako ste ljubitelji modernog hip-hop zvuka uz dašak elemenata koji krase staru hip-hop školu, onda je ovaj album definitivno za vas i toplo ga preporučujemo. 

S druge strane, Bore je za Večernji list preporučio stvari iz svoje hip-hop lektire, deset pjesama za koje smatra da su među najvažnijima i da bi ih svaki ljubitelj žanra, prema njegovom cijenjenom mišljenju, trebao poslušati.

Foto: Patrik Vuković
Hip-hop lektira by Bore Balboa:

Wu-Tang Clan - C.R.E.A.M.

Ne znam što je jače, tekst ili vibra pjesme. Doslovno si slušanjem pjesme možeš vizualizirati New York i Staten Island u to vrijeme kad je Wu-Tang tek počinjao. Pjesma daje jak osjećaj devedesetih, taj sirovi zvuk. Neizostavna je za svakog dugoročnijeg obožavatelja hip-hopa.

Chief Keef - Love Sosa

Ova stvar je jedna velika prekretnica što se tiče trenda u hip-hopu. Prvo sam mrzio Chief Keefa, ali kad sam shvatio da ima svoj đir i svoju priču sam ga zavolio. Brutalan je, jedinstven izvođač i dalje mi je jedna od legendi iako je mlađi od mene. Love Sosa je vječni klasik, moderni trap klasik, nema se što više dodati.

TBF - Intropatija

Ovo je možda dosta random odabir, ali za mene je ova stvar prikaz jednog od najboljih primjera pisanja tekstova na našim prostorima. Većina pjesme otpada na vers Saše Antića, kojeg je naravno pisao sam, nešto najbolje što sam čuo od hrvatskog repera. Preporučam tu pjesmu svakom hip-hop slušatelju i slušatelju TBF-a koji možda nije naletio na ovu pjesmu, ona vam je na albumu Galerija Tutnplok. Malo je depresivnija tematika, ali način na koji je to Saša odradio je nevjerojatan. 

Dječaci - Liu Kang

Ovdje će biti obrazloženje na sličnu foru kao i kod Intropatije. Testirali su granice hrvatskog jezika na nevjerojatno dobar način, isto je riječ o jednom modernom hip-hop klasiku. Rekao bih da je ovaj stil kod nas nenadmašen do dan danas, a Vojko briljira na pjesmi. 

Haftbefehl - 069

Kad čuješ vokal kojeg čovjek ima, pa kad na to još dodaš instrumental, odvuče te u prljave ulice Frankfurta i Offenbacha, pomisliš da si i ti gangster i dilaš crack, pa se onda sjetiš da si fakultetski obrazovan. Kad Haftbefehl priča jednostavno mu vjeruješ svaku riječ i on je tvrd prikaz ulice, imigrantske ulice u Njemačkoj.

Lil Wayne - Tha Mobb

Ova pjesma je jedan od razloga zašto repam. Lil Wayne je moj najdraži reper i teško je bilo izdvojiti jednu njegovu stvar, ali jedna od tih stvari je sigurno Tha Mobb s albuma Carter 2. Pjesma je bez refrena, pet minuta traje samo ubijanje mikrofona, lajn za lajnom. Punchevi, deliveri, flowovi, sve je na top razini.

THCF feat. Coby - Ideš za Kanadu

Jedan bitan moment za povijest glazbe i modernog hip-hopa, kako god ga ljudi zvali na Balkanu. Sjećam se baš vremena kad je ova stvar izašla i sjećam se da su započeli velike promjene nakon što je izašla, nema tko nije podijelio ovu pjesmu. I dalje kad je čujem moram se razbacat jer i dalje mi daje taj neki osjećaj 'Balkana u malom'.

Jay-Z - Can I Live

Možda će ova nekome bit neočekivan odabir, ali ovo je vrhunska sposobnost prepričavanja priče, kao i na cijelom albumu Reasonable Doubt iz 1997. Čovjek je savršeno opisao priču, kao da gledaš kultni film Američki Gangsteri. Kad slušaš ovu stvar, motivira te da budeš sam svoj čovjek i uspješan biznismen.

Raf Camora & Bonez MC - Palmen aus Plastik

Ova je malo drukčiji đir, ali dosta je utjecala na mene jer kad sam prvi put čuo tu pjesmu otkrila mi je njemački hip-hop nakon dugo godina. Ovu pjesmu sam čuo tamo 2017., a još uvijek me i sad drži taj val njemačkih repera koji me uhvatio s ovom pjesmom. Oni su napravili čitav jedan pokret koji je njemački hip-hop proširio izvan granica Njemačke. Vrhunska pjesma, vrhunska izvedba.

Future - Codeine Crazy

Tko voli moderniji rap zvuk obožavat će ovu pjesmu. Daje ti takvo neko raspoloženje kao da stvarno jesi na kodeinu, makar ga nikad nisam probao. Kao većina trap hitova i ova ima puno autotunea, i to pun sirupa, ali nešto je posebno na ovoj pjesmi, pogotovo emocija koju daje, ali i teme na pjesmi poput djece i obitelji. Isto jedan od modernih klasika ako se mene pita.

Čiju biste glazbenu lektiru htjeli još vidjeti od hrvatskih hip-hop izvođača? Napišite nam u komentarima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije