Bingeanje

Novu HBO-ovu seriju potpisuje Steven Soderbergh. Očekivanja su zato visoka ali izgleda i opravdana

27.07.2023.
u 08:27

Ekipa zaista uglednih glumaca te priča o New Yorku kroz kulture i klase čini Puni krug, novu seriju koja se prikazuje na HBO Max

Puni krug, HBO Max
Treba reći da ove sezone, unatoč nekim promašajima poput “Idola”, HBO ipak prednjači u dramskom programu. Već činjenica da “Naslijeđe” ima 24 nominacije za Emmy govori i više nego dovoljno, ali priča tu ne staje. Jer, sada na HBO Max možete gledati “Puni krug”, novu dramsku seriju koju je režirao sam Steven Soderbergh. Ovaj izuzetni filmaš napravio je ponovo sebi svojstveno djelo, kompleksu, slojevitu priču s velikim brojem aktera čije se situacije isprepliću spajajući tako i razdvajajući brojne kulture New Yorka. Nekada smo jako cijenili “Fatalnu nesreću”, odnosno “Crash”, Paula Haggisa. Puni krug bilo bi nešto jako slično, samo s bitno smanjenom komponentom rasizma. Ali svakako sudara kultura. Jer, Soderbergh ima već jednu kultnu seriju o New Yorku, a to je “Kirurg” (The Knick). U toj se seriji Soderbergh bavi poviješću tog velegrada, a nije sasvim jasno je li ga više zanimalo to ili medicina i njezina povijest. Pogotovo zato što kreće u realizaciju serije o Eminu Pashi, otomanskom liječniku njemačko-židovskog porijekla. Zato je u “Punom krugu” sve vrlo jasno - u seriji su suprotstavljene kulture, bjelačka prevladavajuća u Velikoj jabuci, a onda jamajčanska koja je i dalje opsjednuta svojim okultnim mitovima i praznovjerjima, zatim više i niže klase, a onda i snage reda i zakona koje u ovo naše vrijeme nigdje više nemaju baš puno povjerenje. Sve se, opet slično kao u “Fatalnoj nesreći”, odvija oko tragičnog slučaja, samo što on ovdje nije slučajan poput sudara nego je izrežiran, a nastaje iz gotovo bizarne supersticije u jamajčanskoj zajednici. I pri tome se događa kobna pogreška uslijed koje onda dolazi do konvergencije običaja, klasa, pa i rasa, a sve kroz vješti Soderberghov vizual što je talent koji mu vjerojatno i omogućuje takvu lepezu uradaka, od “Magic Mikea” pa preko “Zaraze” sve do “Traf­fica”. Ovako znamenito ime bez problema može privući i također znamenita glumačka imena, a ovdje ona čine jedan vrlo zanimljivi ansambl. U njemu su vječni all-american Dennis Quaid, zatim Claire Danes, pa Timothy Olyphant te CCH Pounder. Priča je doista na trenutke vrlo efektna, pa i šokantna. Imao je za to Steven Soderbergh pravog čovjeka, scenarist je Ed Solomon, čovjek koji potpisuje “Majstore iluzije” i “Ljude u crnom”. Ne smije se zaboraviti da su ova dvojica autora napravili također za HBO i “Mosaic”, jednu od prvih interaktivnih televizijskih serija što je uključivalo i aplikaciju. Tako su očekivanja za “Puni krug” mogla i trebala biti visoka, za nas je nakon prvih epizoda održala ta inicijalna očekivanja.

Odvjetnik iz Lincolna, Netflix
Serija napravljena po filmu u kojem glavnu ulogu glumi Matthew McConaughey jedna je od najbolje prenošenih priča s velikog na mali ekran. Kako je McConaughey globalno prepoznatljivo lice, realno je bilo malo očekivanja da se tako nešto dogodi, no serija je doista uspjela te je sada, eto, u svojoj drugoj sezoni. I ta je podjednako dobra, ako ne i bolja od prve. Manel Garcia-Rulfo dokazao je kako nema nikakvih problema ući u McConaugheyjeve cipele i odrediti ulogu za naše uvjete praktično nemogućega - idealističnog odvjetnika koji vjeruje u pravdu i sustav. Odnosno, možda je bolje reći kako zna kako sustav usmjeriti u smjeru gdje pravda zbilja jest. Druga sezona temelji se na četvrtoj knjizi iz serije priča o odvjetniku iz Lincolna koja se zove “Peti svjedok” (Fifth Witness). Ponovo gledamo istu ekipu u kojoj je i Neve Campbell, ali i Elliott Gould, no za sve je garancija vjerodostojno držanje osnovne ideje odvjetnika koji svoje poslove radi i Lincoln Towncara, a pomaže ne nužno onima s najviše novca, odnosno njima i ponajmanje.

Downfall of the King, SkyShowtime
Na streaming platformama pojavilo se par dokumentaraca o posrnulom plemstvu a koje nije Meghan i Harry. Svakako je jako zanimljiva propast španjolskog kralja Juana Carlosa I. Koji je dugo godina slovio kao ikona među europskim plemstvom, što zbog naizgled sklada života i dugoga braka što zbog svoje gotovo bezazlene pojave. Međutim, ispalo je kako je sve bilo onako kako nije izgledalo pa tako na SkyShowtimeu možemo gledati dokumentarnu seriju o kraljevoj propasti. Kako se navodi, priča ide od incidenta u kojem je slučajno ustrijelio vlastitog brata do pranja novca i korupcije. Dokuserija donosi ekskluzivan pristup kraljevim najbližim osobama od povjerenja, uključujući i eksplozivne intervjue s njegovom dugogodišnjom ljubavnicom Corinnom zu Sayn-Wittgenstein, i predstavlja potpunu i konačnu priču o javnom padu jednog simbola. Tako nekako i jest, a prilično smo sigurni kako se Juana Carlosa sjećaju mnogi koji su odrastali i stasali 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća te da će sa zanimanjem ovo gledati.

Indiana Jones, više platformi
Na Disneyju+ i SkyShowtimeu mogu se pogledati stari filmovi Indiane Jonesa kojima se uvijek volimo vratiti premda smo neke gledali valjda i 20 puta, ovisno o tome koliko je bilo repriza na linearnoj televiziji. Upravo je vrijednost platformi to što ovako atraktivne naslove imate na jednom kupu te u miru možete sjesti pa se podsjetiti zašto ste ih nekada voljeli gledati, to podijeliti s djecom ili se možda pretvoriti u novog fana ako to već do sada niste bili. A k tome je u kinima i još jedan, valjda zadnji “Indiana Jones” pa je zgodno usporediti taj novi s onim nevjerojatno dohodovnima starima. Za nas, razlike je malo do nimalo, osim tehnologije koja je, je li, malo dotjerala lik profesora Jonesa. No, ipak, volimo da smo živjeli u doba kada je izašao “Indiana Jones i ukleti hram” u kojem je i Kate Capshaw jer je za nas to i dalje neka letvica za avanturu s dozom kvalitetnog humora. Ako je sada u kinima posljednji “Indiana Jones”, treba žaliti jer to na kraju neće postati franšiza, a možda je i bolje da Harrison Ford ostane jedini Indiana Jones.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije