Kroasani su jako teški za napraviti, ako ne i najteži u slastičarstvu. Kod njih je puno bitnih stavki, ali najbitnije je da su temperatura maslaca i tijesta iste prilikom valjanja. A trik dobre pite je u tijestu...
Volim američka tijesta koja imaju malo veće komadiće maslaca zbog čega se tijekom pečenja razlistaju – samo je nekoliko savjeta slastičarke Tee Mamut (28) koju ćemo od ponedjeljka gledati kao članicu žirija RTL-ova showa “Tri, dva, jedan – peci”. Voli, kaže, red, rad i disciplinu, ali sumnja da će na toj poziciji biti stroga jer naučila je da su konstruktivne kritike bitne za napredak.
Na pitanje je li slastičarstvo krvav posao bez zadrške kaže: “Apsolutno!”, a iz prve ruke zna i kako je raditi u vrhunskom restoranu u Americi što je iskušala poslije diplome iz slastičarstva i pekarstva stečene na tamošnjem Institutu kulinarstva.
– Tempo je bio luđački! Tako nešto nigdje nisam doživjela. U restoranu Daniel u kojem sam provela godinu dana, kao i u Jean Georgesu gdje sam stažirala, radi se minimalno 12 sati, ali 12 sati istog intenziteta.
Jako je teško ostati koncentriran, brz i precizan tako dug period svakodnevno, ali kada se to jednom svlada, više ništa nije teško – veli Tea i otkriva ima li u kulinarskom svijetu diskriminacije u smislu da se muškarci u tom poslu više cijene:
– Pa istina je da još nisam radila za ženskog chefa slastica. Činjenica je da su čak i u slastičarstvu zastupljeniji muškarci. To je težak posao, žrtve su goleme i dosta žena ne uspije opstati. Ali opet, svaki nas je dan sve više.
O celebrityjima koji su kušali njene slastice nerado govori, ali evo iznimke:
– Za glumicu Natalie Portman radila sam dva puta. Došla nas je i pozdraviti u kuhinju, a ja sam bila uzbuđena kao malo dijete!
Kako je slastičarskoj diplomi dodala i onu iz menadžmenta, u rodnom Splitu uspješno razvija brand “O’š kolač”, a kako je kod Tee baš sve vezano uz delicije, metaforički rečeno ‘u kuhinji’ je pronašla i ljubav.
I to s nama poznatim kulinarskim maherom, po struci informatičarom Markom Gajskim (32) kojeg smo upoznali kao natjecatelja showa “MasterChef”. I kako takav par ne pitati ide li ljubav doista kroz želudac? – Ljubav svakako ide kroz želudac, ali na malo drugačiji način u našem slučaju.
Iako smo potpuno različiti, on Slavonac, ja Dalmatinka, ipak nas je spojila ljubav prema hrani. Upoznali smo se u Zagrebu kad mi je on ponudio angažman u restoranu na Hvaru koji sam prihvatila i odradili smo skupa dvije sezone.
Trenutačno posao ne miješamo u ljubav pa je on u sezoni na Korčulu u Lešić Dimitriju, a ja u Splitu razvijam svoj brend – smije se Tea pa dodaje: – Uglavnom, on je definitivno za restoran i profesionalno kulinarstvo, dok mi se kući ne miješa u kuhinju.
To je prepustio meni i veseli me što voli moj stil kuhanja! Ove smo godine za blagdane kod njega u Slavoniji i obećala sam im orahnjaču i makovnjaču, ali kao individualne kolačiće. A u 2017. svima želim samo dobrog zdravlja – zaključuje Tea.
>> Tomislavu Špičeku u RTL-ovu showu u ocjenjivanju slastica pomažu dvije dame
zgodan joj je stric