Rodna kuća

Opljačkana je kuća Tome Zdravkovića, lopovi su napravili štetu i iščupali vrata u dvorištu

Toma Zdravković
Foto: Screenshot
1/6
05.01.2024.
u 11:30

Prošle godine počela je renovacija njegove kuće ali nije potrajala i radovi su bez jasnog objašnjenja zaustavljeni. Kuća je atrakcija za brojne obožavatelje i turiste pa se nadaju kako će se s renovacijom nastaviti

Opljačkana je rodna kuća pjevača Tome Zdravkovića u selu Pečenjevci, a prema izvještaju Kurira to se dogodilo uoči Nove godine kada su lopovi provalili kroz dvorište te su iščupali dvorišna vrata i bacili ih u blato. Nije poznato što su ukrali iz rodne kuće popularnog glazbenika koji je preminuo 1991. godine, zna se samo da su oštetili bunar u dvorištu kuće te ulazna vrata. Prošle godine počela je renovacija njegove kuće ali nije potrajala i radovi su bez jasnog objašnjenja zaustavljeni.

Kuća je atrakcija za brojne obožavatelje i turiste pa se nadaju kako će se s renovacijom nastaviti. Ovom glazbeniku u listopadu je podignut spomenik na Skadarliji u Beogradu i tada su se u javnosti pojavile i njegova supruga Gordana i kći Žaklina. O Tomi Zdravkoviću prije tri godine film je snimio Dragan Bjelogrlić i u filmu "Toma" slavnog glazbenika je utjelovio Milan Marić koji je također bio fasciniran njegovom životnom pričom. 

VEZANI ČLANCI

Obitelj Zdravković tri mjeseca nakon Tomina rođenja preselila se u Pečenjevce kod Leskovca, a kasnije i u Beograd u potrazi za boljim životom. Iako je bio svjestan svojih pjevačkih mogućnosti, estradna scena tog vremena nije prepoznala njegov talent. Tko zna što bi bilo da se u studenom 1958. nije dogodio sudbonosni susret sa Silvanom Armenulić. Ona je tada pjevala u kavani “Radan”, a ispred nje je na klupi našla promrzlog Tomu. Kazao joj je da je došao sa sela u potrazi za poslom, no nije ga našao. Pozvala ga je sa sobom na gažu i tamo mu našla smještaj i posao.

Toma je prvo radio u kavani, a zatim je i zapjevao te prvi put pokazao svoj talent. Bio je pjevač, ali je i pisao pjesme u kojima je bilo puno autobiografskih elemenata. Premda se ženio četiri puta i volio razne žene, upravo je ona ostala njegova najveća i neuzvraćena ljubav. Nije prestao patiti za njom ni kad se 1961. udala za poznatog tenisača Radmila Armenulića. Ostali su dobri sve do njene tragične smrti u prometnoj nesreći 1976. godine. Toma se 1973. godine suočio s dijagnozom taka mokraćnog mjehura i tada u potrazi za boljim tretmanom liječnika odlazi u Ameriku i Kanada gdje upoznaje suprugu Gordanu. 

Usprkos narušenom zdravstvenom stanju, 1987. započeo je turneju čiji je slogan bio „Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića“. Dom sindikata u Beogradu bio je pun 20 dana zaredom, a slično se događalo i širom Jugoslavije. Godine 1991., na vrhuncu slave, bolest ga je prikovala za postelju i posljednji nastup imao je 10. rujna 1991. u Podgorici. Umro je 20 dana poslije. 

VIDEO Marija Šerifović podijelila emotivnu objavu o prošloj godini: 'Hvala ti na ovim malenim ručicama'

 

 

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
12:07 05.01.2024.

Kuća mu je na migrantskoj ruti?

FO
fouche541
15:15 05.01.2024.

Po čemu je ta osoba bitna?

Avatar Moodleen
Moodleen
13:20 05.01.2024.

Nagov redovito o nimagov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije