Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
javile se nika i neda

Pamela Ramljak o lijeku za dijete: 'Kako može biti nestašica? Puno toga je trulo u našem zdravstvu'

Foto: Instagram
1/11
20.02.2023.
u 10:57

Naime, pjevačica je kazala kako je nakon posjeta klinici dobila recept, a kasnije obišla cijeli Zagrebu potrazi za antibiotikom. No, antibiotika s recepta nigdje nije bilo, što joj je doktorica odmah rekla, već je tražila zamjenski, kojeg je, tvrdi, bilo samo u ljekarni u centru grada.

Pamela Ramljak (43), pjevačica i članica skupine Feminnem na društvenim se mrežama požalila kako joj je bilo teško pronaći lijek za dijete. Naime, pjevačica je kazala kako je nakon posjeta klinici dobila recept, a kasnije obišla cijeli Zagreb u potrazi za antibiotikom. No, antibiotika s recepta nigdje nije bilo, što joj je doktorica odmah rekla, već je tražila zamjenski, kojeg je tvrdi, bilo samo u ljekarni u centru grada. 

"Danas sam trebala antibiotik za dijete, naravno nakon posjeta klinici i recepta, osim što primarnog antibiotika uopće nema u Zagrebu (klavocin), to mi je doktorica odmah rekla, sekundarni koji smo dobili smo jedva našli, obišla sam sve veće ljekarne u Zg i draga teta ljekarnik nam je telefonski rezervirala jedan u centru grada gdje je samo ostao. Pa šta se ovo događa ? Kako može biti nestašica antibiotika ili bilo kakvog lijeka? Puno toga je trulo u našem zdravstvu...", napisala je Pamela. 

Kolegica iz Feminnema Nika Antolos (33) odmah joj se javila u komentarima i opisala svoje iskustvo. 

"Prošle godine sam slično sa Siom prošla... Prva gospođa mi je slagala da ga nemaju, a onda je druga došla izvukla ga iz donje ladice i stavila na pult... Njih dvije su se nelijepo pogledale, a ja sam doma otišla u šoku... Plus Sia je na kraju bila alergična na njega (prvi put u životu je popila antibiotik pa nisam pojma imala) i nije bila bakterija nego virus, tako da je sve skupa zajedno to neslavno završilo...", napisala je. 

U komentarima joj se javila i kolegica Neda Parmać (37). 

"Koma. Sutra idem u nabavku za 'ne daj Bože'", napisala je prestrašena Neda. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by P A M E L A (@pamelaramljak)

 

Podsjetimo, o nestašici lijekova krajem prošlog mjeseca progovorila je Ana Kontek, voditeljica Odsjeka za dostupnost  lijekova, HALMED. 

– Trenutačna situacija s nedostupnošću pojedinih lijekova nije neuobičajena. Za svaki lijek za kojim trenutačno vlada nestašica dostupan je zamjenski lijek, rekla je voditeljica Odsjeka za dostupnost lijekova, HALMED, gostujući u Dnevniku HTV-a. 
U posljednje vrijeme u ljekarnama su sve učestalije nestašice pojedinih lijekova. Ana Kontek je rekla kako se nestašica lijekova javlja oduvijek u Hrvatskoj i drugdje u Europi.

– Trenutačno bilježimo nestašicu pojedinih antibiotika pedijatrijske formulacije, lijekova za snižavanje povišenog krvnog tlaka, za ublažavanje bolova. Za svaki lijek za kojim trenutačno vlada nestašica dostupan je zamjenski lijek – rekla je Kontek.
Smatra kako je područje lijekova za liječenje leukemije dosta široko. – Od klasičnih citostatika postoje i noviji biološki lijekovi. Oni su dostupni za liječenje u Hrvatskoj. Trenutačno bilježimo nestašicu klasičnog citostatika, ali dostupan je isti lijek od drugog proizvođača – rekla je.

Istaknula je kako ponekad dobivaju signal od pacijenata i zdravstvenih djelatnika o nedostupnosti nekog lijeka u prometu. – Svaki takav signal uvažavamo i provjeravamo stvarno stanje lijeka u prometu. Cijeli sustav praćenja nestašica u fokusu je, što je prepoznala i Europska komisija. Mehanizmi su pripremljeni. Radi se na tome da se farmaceutska legislativa unaprijedi u cilju bolje dostupnosti lijekova – zaključila je.

VIDEO Let 3 opasno je blizu milijunu: Na službenom kanalu Eurovizije na trećem je mjestu

 

Komentara 14

JU
JurajZrinski
11:18 20.02.2023.

I šta se svi sad čude ko krava teletu? Jesmo imali plivu koja je imala postupak proizvodnje antibiotika od A do Ž - jesmo. Jesmo dozvolili da ju rasprčkaju pohlepne hulje kao i sve drugo - jesmo. I to usprkos 400 miliona USD čiste love godišnje koju je Pliva dobivala samo za patent na Azitromicin. Ali HDZ jelte, nikad dosta... Isto tako je cijeli zapad dopustio selidbu proizvodnje osnovnih sirovina za lijekove na istok (Kina/Indija), zašto - opet iz čiste pohlepe. Šta smo napravili i dozvolili to i imamo, pa idemo dalje, nek nas još pljačkaju...

DU
Deleted user
11:26 20.02.2023.

Nije tema, nego vezano uz tekst...... Način na koji se danas trivijalno pušta tekst u javnost odaje da lekture zapravo nema i da su sve tiskovine odreda postali tabloidi koji citiraju što je tko privatno napisao na Facebooku. Citat: " Koma. Sutra idem u nabavku za 'ne daj Bože' - napisala je prestrašena Neda." To je razina 6. osnovne, napredniji učenici te dobi bi razmišljali da li tako šta napisati ili ipak malo to dotjerati..... Intelektualno smo se srozali do gnušanja.

KA
kajbiti
06:36 21.02.2023.

Kako se ide u nabavku antibiotika za "ne daj Bože"? Ne dobijaju li se antibiotici samo na liječnički recept? Ili je možda zato nestašica jer se kupuju lijekovi za "ne daj Bože"? Netko je objavio da bi moglo biti nestašice antibiotika i onda, akcija. Kupnja antibiotika za "ne daj Bože" a drugima kak bude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije