Doušnik

Pouzdanik FBI-a s duševnim tegobama

DOUŠNIK
18.11.2009.
u 18:08

Novi film Stevena Soderbergha stvarna je priča o jednom od potpredsjednika moćne američke kompanije koji je postao FBI-ev saveznik u raskrinkavanju prljavih dogovora.

Za razliku od mnogih filmova za koje se ističe da su snimljeni prema stvarnim događajima samo zato što dio publike to apriorno smatra dramatičnijim (braća Coen dobro su se nasmijali tome i proglasili “stvarnim” film “Fargo”, premda je potpuno izmišljen), u slučaju “Doušnika” isticanje toga podatka nasušna je potreba. Naime, tko bi, u suprotnom, povjerovao u nju?

Novi film Stevena Soderbergha stvarna je, dakle, priča o jednom od potpredsjednika moćne američke kompanije koji je postao FBI-ev saveznik u raskrinkavanju prljavih dogovora njezinih vlasnika oko namještanja cijena. I na kraju je završio s triput većom kaznom od svih optuženih u aferi!? Kako je to moguće?

 Bipolarni poremećaj

Govoreći rječnikom “balkanskog špijuna” Ilije Čvorovića, agente FBI-a pripremali su za sve, ali ne za njega – inženjera agronomije Marka Whitacrea (odlični, udebljali Matt Damon)! Susretljiv je i snalažljiv kao suradnik, no boluje od bipolarnog poremećaja, što se otkrije kad se situacija za FBI i tužilaštvo već jako zakomplicira.

 Pojedinac ruši sistem

Soderbergh uspješno postavlja i gradi priču kao farsu; stil je razbarušen kao iz usiljeno vedrih obiteljskih reklama, a unutarnjim monolozima glavnoga junaka naglašava kakofoniju koju nosi u glavi. Atmosferom “Doušnik” podsjeća na američke filmove sedamdesetih godina o tragičnim antijunacima koji rasklimavaju sistem (npr. Hala Ashbyja), što govori o Soderberghu kao vještom stilistu. Može mu se prigovoriti da juri kroz sadržaj, pa je neke detalje teško pohvatati, ali u cjelini je “Doušnik” jedan od najboljih kinofilmova posljednjih mjeseci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije