Drugi susret s Pulom

R. Fiennes: Vaša Arena za mene je najljepša pozornica na svijetu

'22.07.2012.,-Pula-Konferencija za medije s Ralphom Fiennesom i producenticom filma Koriolan Gabrielle Tana odrzana  je u Circolu     Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
23.07.2012.
u 10:00

Filmaš priznaje da je film htio snimati u Zagrebu ili Splitu, no odluka je pala na Beograd jer je tamo zgrada bivšeg jugoslavenskog parlamenta

Nekoliko sati prije sinoćnje premijere britanske ratne drame Koriolan na Filmskom festivalu u Puli razgovarali smo sa svjetski poznatim redateljem i glumcem Ralphom Fiennesom koji je doputovao u Hrvatsku predstaviti film. Uloga Koriolana, kaže, privukla ga je još 2000. godine, kad ga je igrao u jednom kazalištu u Engleskoj.

Suvremeni Shakespeare

– Otpočetka mi se činilo da bi priča o Koriolanu odlično funkcionirala u suvremenom kontekstu, baš kao i većina Shakespeareovih predložaka. Mnogi ovaj film doživljavaju kao futuristički, ali ja sam Koriolana postavio u jednu vrlo moguću sadašnjost, u kojoj UN i slične organizacije nisu sposobni zaustaviti stravične građanske ratove – rekao nam je glumac poznat po ulogama u "Engleskom pacijentu", "Schindlerovoj listi", "Naredniku Jamesu", "Harryju Potteru" i nizu drugih kinohitova, ali i po predanom kazališnom radu.

Iako se radnja njegova uznemirujućeg Koriolana događa u Rimu, većina filma snimljena je u Beogradu, a Fiennes nam je otkrio da je za snimanje razmatrao čak dva hrvatska grada – Split i Zagreb.

Sjećanje na rat

– Vaši su gradovi bili u najužem izboru, a za Beograd smo se odlučili prije svega zbog zgrade bivšeg jugoslavenskog parlamenta, u kojoj je snimljena većina ključnih scena. To vam je kao kad birate glumce za film, susretnete mnogo velikih talenata, ali na kraju uzmete onoga koji se najbolje uklapa u vaš koncept – objasnio nam je Fiennes koji priznaje da će snimke iz filma mnoge podsjetiti na rat u bivšoj Jugoslaviji.

Fiennes je i osobno posjetio Hrvatsku ratne 1995. godine, kad je u Puli s Brankom Lustigom predstavljao svoju Schindlerovu listu, no kaže da mu je taj posjet ostao kao u magli jer je bio u iznimno napornom razdoblju između upravo dovršene uloge Hamleta i Engleskog pacijenta koji je pripremao. Sjeća se ratnog helikoptera koji ga je vozio predsjedniku Tuđmanu na Brijune, no kao najdojmljiviji dio putovanja ipak pamti prvi susret s pulskom Arenom koju smatra jednim od najljepših kina na svijetu.

Na otvaranju pulskog festivala predstavljen je debitantski film Vlatke Vorkapić "Sonja i bik" u kojem glavne uloge nemogućeg para (aktivistica za prava životinja i organizator borbi bikova) tumače vrlo dobri Judita Franković i Goran Bogdan. Ova svježa, razigrana romantična komedija najbolje funkcionira u dijelovima smještenima u urbanu zagrebačku sredinu ili Sonjin stan, dok se u ruralnim dijelovima pretvara u tipičan hrvatski sitcom pomalo prizemnog humora. Unatoč povremenim scenarističkim lutanjima i neujednačenosti stila i intenziteta, u ovom filmu mjesto je našla i jedna od boljih scena seksa snimljenih u zadnje vrijeme, kao i nadrealna minijatura sna glavne junakinje. Kao cjelina, "Sonja i bik" smiješan je, nepretenciozan film koji lako komunicira s publikom.

Ključne riječi

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
15:46 23.07.2012.

a s našim dragim vođom je poslije popio kavicu..ali ivek nije proustio priliku pričati mu o junaštvu boška buhe i save kovačevića..ne ne..

SA
samograd
19:41 23.07.2012.

hoće li ići u posjetu najvećem hrvatskom pacijentu mesiću??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije