u šibeniku

SHIP je festival o kojem svi pričaju, a evo o čemu se točno radi

Foto: Marko Lopac
1/5
22.08.2024.
u 11:59

Ako volite otkrivati novu glazbu, rezervirajte period od 12. do 15. rujna jer ste upravo vi publika koja SHIP ne smije propustiti.

Čini se da je po broju događanja ovo ljeto bilo jedno od zanimljivijih u posljednje vrijeme. No u ponudi raznih festivala, koncerata, projekcija, panela, konferencija, predstava, izložbi... Nama je za oko zapeo baš SHIP festival u Šibeniku koji je za brojne ljubitelje glazbe must see destinacija ovoga ljeta. Ako volite otkrivati novu glazbu, rezervirajte period od 12. do 15. rujna jer ste upravo vi publika koja SHIP ne smije propustiti.

Prije svega bio bi red da vas upoznamo sa svime što na SHIP-u možete očekivati. Tamo  ćete upoznati zvijezde koje tek dolaze, a to je i prvi showcase festival u Hrvatskoj koji je ujedno i trodnevna konferencija s brojnim panelima namijenjenim za promociju domaćih glazbenika ostatku svijeta. Organizira ga Ured za izvoz glazbe Hrvatska, a ovo je tek drugo izdanje koje je nastalo na krilima uspjeha prve godine festivala, koji je prema riječima stranih novinara i prema riječima posjetitelja, bio uvjerljivo jedan od najboljih na kojima su bili. Mnogi od njih obećali su se vratiti, a blind ulaznice su se rasprodale vrlo brzo, što dovoljno govori o povjerenju u festival nakon samo jedne godine održavanja. Sad su i regularne ulaznice u prodaji, a na popisu su 42 glazbena imena, zvijezde u usponu plus više od 90 govornika iz čak 22 zemlje. Dovoljno da se pokriju interesi cijele publike.

SHIP festival je ove godine zakazan za sami kraj ljeta, održat će se od 12. do 15. rujna ponovno u Šibeniku i pružiti posjetiteljima savršenu podlogu za završetak ljeta na genijalan način – uz more, na festivalu koji se prostire na čak 6 lokacija, a raspored i ritam vi birate sami. Trodnevnu konferencija i festival okupit će brojna imena glazbene industrije iz regije i ostatka svijeta, uz neke od trenutno najzanimljivijih panelista u svijetu. 

"Nama je važno prezentirati hrvatsku glazbenu scenu i postati platformom za umrežavanje artista s bookerima i novom publikom, da postanemo kvalitetni kao i drugi showcase festivali u Europi i svijetu. Bitna je i lokacija održavanja festivala, a s obzirom na to da smo žanrovski u potpunosti neograničeni, okupljamo široku i raznoliku publiku koja uživa u live nastupima. Tako će se i ove godine moći uživati u elektronici, indie popu, jazzu, rocku, hip hopu, world musicu, r&b-u, punk-rock-u, klasici... To je zaista posebno i jednostavno treba doživjeti SHIP festival uživo", rekao nam je Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

1/5

Festival je primarno namijenjen profesionalcima - glazbenicima, agentima, bookerima, vlasnicima klubova, novinarima ili organizatorima festivala, no zapravo je najveći interes publike koja se glazbom ne bavi profesionalno već samo želi upoznati nova imena, lica i glazbu koja će iznjedriti buduće svjetske zvijezde. Na panele i predavanja dobrodošli su svi zainteresirani. 

"Osim večernjeg programa tijekom kojeg će nastupiti brojni domaći i međunarodni izvođači, postoji i dnevni program gdje će se održavati paneli na kojima će sudjelovati domaći i međunarodni glazbeni profesionalci s ciljem međusobnog umrežavanja, razmjene ideja i iskustava", dodaje Mirko Burazer.

Imajte na umu, SHIP Festival nije tipičan festival na koji dolazite slušati najpoznatije izvođače današnjice na međunarodnoj sceni, već dolazite otkriti izvođače koji će tek postati najpoznatiji. Showcase festival tome služi, a neki od izvođača su već prepoznati u svijetu po svojoj glazbi i ludim nastupima kojima će vas natjerati da ih dobro upamtite. Ovogodišnje izdanje festivala ugostit će čak 42 izvođača, a headlineri su domaći dečki, popularni KRIES, jedni od najaktivnijih predstavnika World music scene u regiji koje hvale najpoznatiji svjetski časopisi poput Guardiana, škotskog Sunday Heralda i fRootsa te nazivaju bend predvodnikom hrvatske glazbe na svjetskim pozornicama. Ovdje pročitajte tko će još stati na festivalske pozornice Tvrđave sv. Mihovila, kluba Azimut, Kuće umjetnosti Arsen ili Tunela.

Osim koristi za svakog sudionika, bilo da je riječ o glazbeniku koji se predstavlja širokom spektru profesionalaca iz industrije ili organizatorima koji se međusobno umrežuju, idejni začetnici ovog festivala vide i veliki benefit za Hrvatsku i domaću glazbenu industriju: "Gledamo to kroz prizmu promocije hrvatske glazbene scene na europskim i svjetskim pozornicama. Brojni gosti i profesionalci iz industrije vidjet će nastupe i pozvati u goste naše izvođače, a isto tako će vidjeti i ovu prekrasnu lokaciju i organizirati više koncerata kod nas. Situacija je win-win i jedva čekamo vidjeti kakve će nove suradnje i internacionalne partnere ova priča donijeti", objasnio je Dražen Baljak, suosnivač Ureda za izvoz glazbe. 

Prekrasna lokacija o kojoj Baljak priča je šibenska Tvrđava sv. Mihovila, a festivalske pozornice su još i, već spomenuti klub Azimut, Kuća umjetnosti Arsen i Tunel, sve zanimljivija od zanimljivije lokacije, što daje raznolikost i omogućava planiranje rasporeda slušanja izvođača te panela svima koji će ove godine uspjeti nabaviti svoju ulaznicu za festival. Sve detalje o rasporedu na SHIP-u čitajte ovdje. Odluka da Šibenik bude lokacija organizatorima je bila logična iz više razloga koje itekako treba pohvaliti.

“Svjesni smo da glazbenoj industriji treba decentralizacija. Mogli smo festival puno jednostavnije organizirati u Zagrebu, ali time ne bismo postigli ono čemu težimo. Povijest Šibenika, mediteranski ugođaj i posebnost festivalskih pozornica o kojima pričamo daju dojam da je sam grad jedna velika pozornica ovog međunarodnog festivala. I upravo taj motiv “grad je pozornica” prenosimo na sve posjetitelje SHIP-a, zajedno s domaćinima i koproducentima festivala, Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, TZ Grada Šibenika te TZ Šibensko-kninske županije”, pojasnio je Baljak. 

Iskoristite zadnju priliku da ljeto ispratite u najboljem mogućem stilu zabavljajući se uz more, uz internacionalnu publiku, fantastične izvođače i zanimljive paneliste. 

Festival SHIP organizira Ured za izvoz glazbe Hrvatska (HUZIP, HGU, HUIG, HUOKU) u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, a festival su podržali Ministarstvo kulture i medija RH, Hrvatska Turistička Zajednica, HDS ZAMP, Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Turistička zajednica Šibensko kninske županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije