GRAD NA RUBU VJEČNOSTI

Slavni pisac znanstvene fantastike tuži Paramount zbog 'Zvjezdanih staza'

16.03.2009.
u 15:30

U petak je na saveznom sudu u Los Angelesu Harlan Ellison, jedan od najvećih živih pisaca znanstvene fantastike, podnio tužbu protiv CBS Paramounta zbog jedne epizode TV-serije emitirane prije 42 godine. U pitanju je "City on the Edge of Forever" (Grad na rubu vječnosti), epizoda emitirana u travnju 1967. kao 28. i predzadnja u prvoj sezoni originalne serije "Zvjezdanih staza".

Harlan Ellison, koji je pored brojnih znanstvenofantastičnih pripovijesti (kojima je osvojio brojne nagrade Hugo i Nebula) bio jedan od najplodnijih TV-scenarista šezdesetih, bio je originalni scenarist te epizode, jedne od dvije koje su osvojile nagradu Hugo za najbolju dramsku prezentaciju u ZF-u. Njegov scenarij je dosta prerađivan, ali ga se Ellison nije odrekao, kao što je činio s brojnim drugim scenarističkim djelima za koja je smatrao da su mu ih izmijenili do neprepoznatljivosti – za takve slučajeve koristio je poseban pseudonim i potpisivao se kao "Cordwainer Bird". (Za svoj originalni scenarij, u kojem se pored navedenog radilo i o trgovini drogom na Enterpriseu, Ellison je nakon objavljivanja u knjiškom obliku dobio posebnu nagradu udruženja scenarista.)

Tu epizodu, u kojoj se posada Enterprisea (Kirk, Spock i McCoy) nakon prolaza kroz vremenski portal nađe na Zemlji u tridesetim godinama dvadesetog stoljeća i pokušava poništiti promjenu povijesti zbog koje je Enterprise nestao, te Kirk mora dopustiti da žena u koju se zaljubio (glumi je Joan Collins) pogine jer bi inače nacisti dobili Drugi svjetski rat, smatraju jednom od najboljih u cijelom serijalu "Zvjezdanih staza".

Ellison u svojoj tužbi navodi da mu nije plaćen dodatni honorar za raznu robu (majice, postere...), naknadno objavljivanje (na VHS-u, DVD-u) i drugo "iskorištavanje" epizode koju je on napisao. U tužbi se spominje i da se WGA (scenaristički sindikat) po prethodnoj tužbi nije zauzeo za Ellisona, iako je on tražio simbolično priznavanje svojih prava, odštetu od 1 dolara i sudske troškove te pokrivanje odvjetničkog honorara. Ovaj put Ellison traži nenavedene iznose odštete i kazne od CBS Paramounta, koji ga nisu uopće obavijestili o trilogiji knjiga "Crucible" zasnovanoj na njegovu scenariju.

Ellison je, inače, unutar zajednice ljubitelja i autora ZF-a poznat po brojnim kontroverzama koliko i po svojem pisanju, a na glasu je kao netko tko "ne da na svoje"; nakon sudske tužbe, James Cameron i Orion Pictures platili su Harlanu Ellisonu odštetu i na špicu "Terminatora" dodali napomenu da su neke od ideja u tom filmu istovjetne onom što je Ellison napisao u pričama "Demon sa staklenom šakom" i "Vojnik", koje su šezdesetih ekranizirane u sklopu znanstvenofantastične serije "Outer Limits".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije