Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Znate li ih sve?

Srbi za prvi ples često biraju hrvatske izvođače, a ove njihove pjesme mladenci najviše traže

Sklapanje crkvenog braka
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
20.12.2022.
u 07:45

U Hrvatskoj su za prvi ples na vjenčanjima tražene pjesme "Pred tvojim vratima" od Olivera, "Dani i godine" Nine Badrić, "Moje zlato" Petra Graše ili pak "Moja posljednja i prva ljubavi" Tereze Kesovije, a zanimljivo je i da je sličan repertoar tražen i na svadbama u susjednoj Srbiji.

Prvi ples ima posebno značenje za mladence pa stoga ni ne čudi da pjesma na koju će otplesati svoje prve bračne korake mora biti upečatljiva. Širok je popis pjesama koje slave ljubav, no neke se ipak češće traže na svadbama. U Hrvatskoj su primjerice tražene pjesme "Pred tvojim vratima" od Olivera, "Dani i godine" Nine Badrić, "Moje zlato" Petra Graše ili pak "Moja posljednja i prva ljubavi" Tereze Kesovije, a zanimljivo je i da je sličan repertoar tražen i na svadbama u susjednoj Srbiji. 

Prema pisanju portala Telegraf.rs u Srbiji već godinama mladenci iste pjesme biraju za svoj prvi ples, a ovo je njihov popis: 

1. Zlatni dan - Bisera Veletanlić 

Pjesmu je napisao nedavno preminuli skladatelj Kornelije Kovač, dok je za tekst zadužena njegova supruga Spomenka. 

"Kad sam prvi put čula tu pjesmu, odmah sam se rasplakala. I dok sam je snimala, više sam plakala nego pjevala. Dvije ili tri godine na koncertu bih prvo ja pustila suzu, pa onda svi drugi. To je jedna pjesma odlična za plakanje. Sada je već postala himna ljubavi i života, publika je na koncertima pjeva u glas", kazala je svojedobno Bisera Veletanlić o pjesmi koja čuva sjećanje na prvi poljubac.

2. Ako te pitaju - Petar Grašo

Pjesma iza koje stoji bračni par Huljić objavljena je 2017. godine, a od tada do danas njezina popularnost ne jenjava. Pjesma govori o muškarcu koji je pronašao ljubav u jednoj ženi i shvatio je je upravo to sve ono što mu treba. 

"Bila je jedna druga verzija te pjesme za koju smo planirali da izađe van. Ja sam bio u Zagrebu i zove me Grašo, nakon cijele noći miksanja", započeo je Tonči i kazao da je zbog te pjesme odmah odletio u Split zetu kako bi promijenili prvotnu verziju pjesme te je u sat vremena nastala ona verzija koju svakodnevno slušamo na radijskim postajama i na vjenčanjima.

3.  Dani i godine - Nina Badrić

Pjesmu "Dani i godine" mnogi smatraju jednom od najljepših balada koju je ikada otpjevala Nina Badrić. Svojim izvanrednim glasom doprinijela je da ova pjesma postane pravo remek djelo koje je osvojilo srca njezinih brojnih obožavatelja, ali i mladenaca. Mnogi su uvjereni da je ovo jedna od onih pjesama koje će živjeti vječno. 

4. Meni trebaš ti - Oliver

Iako sve Oliverove pjesme govore o ljubavi, pjesma 'Meni trebaš ti' čest je odabir kada je u pitanju prvi ples na vjenčanjima. Pjesmu su prepjevale i novosadske Frajle, a njihova verzija također se rado bira na slavljima ljubavi. 

5. Lutka - S.A.R.S

Više od 70 milijuna pregleda do sada brojni pjesma Lutka popularnog beogradskog sastava S.A.R.S. Iako je na glasu kao ljubavna pjesma svojedobno su se pojavile i nagađanja da pjesma zapravo govori o drogi što je frontmen grupe Žarko Kovačević demantirao. 

- Drago nam je da potiče kontroverze i da svatko traži svoje značenje. Jednako nam je drago i da je ljudi masovno puštaju kao prvi ples. Pjesma je napisana u dva dijela, vremenski razmaknuta više godina, od dva različita autora, svaki je imao svoje razloge i motive - kazao je svojedobno Kovačević.

Inače, Telegraf.rs potrudio se doći i do jedne od pjevačica koja često nastupa na svadbama, a ona im je otkrila da se u Srbiji najčešće biraju ove pjesme: m"Ako te pitaju" - Petar Grašo, "Lutka" - S.A.R.S, "Samo je nebo iznad nas" - Neda Ukraden, "Ja nemam drugi dom" - Lepa Brena, "U tebe sam zaljubljen" -Rođa Raičević, "Zlatni dan" - Bisera Veletanlić, "Da te volim malo je reći" - Aleksandra Kovač, "Princeza" - Slađana Milošević i Dado Topić, "Dani i godine" - Nina Badrić i "Čuvam te" - Aleksandra Radović.

VIDEO Kate Beckinsale oduševljena dočekom vatrenih: 'Bilo je nevjerojatno, Zagrebe osvojio si moje srce'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Moodleen
Moodleen
18:29 20.12.2022.

Počela hartija hodati i po svatima u zapadnoj turskoj. Sljedeći korak objave i na njihovom pismu?

JO
johnny16
21:10 22.12.2022.

ekipa, administrator brise svaki komentar koji sadrzi dio teksta poput "prokurirski clanak" pitajte se zasto...

Avatar Idler
Idler
08:34 20.12.2022.

Ja im bi preporučil onu duhovno-romantičnu o zagrebačkim frajlama kaj su istrčale..... 😊

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije