BOGAT PROGRAM

Svjetski priznati filmski profesionalci i umjetnici gosti programa Talents Sarajevo

Foto: Sarajevo Film Festival
14.08.2019.
u 17:35

„Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film NEVINOST BEZ ZAŠTITE Dušana Makavejeva. Na ovaj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.

Sarajevo Film Festival i ove godine će u okviru programa Talents Sarajevo ugostiti brojne talentirane filmaše kao i mlade filmske kritičare iz regije koji će u sklopu brojnih master-classova, diskusija, panela i radionica imati priliku da se međusobno upoznaju i uče od nekih od najboljih filmskih stručnjaka i umjetnika današnjice.

„Innocence Un/Protected“, tema ovogodišnjeg izdanja Talentsa Sarajevo, referenca je na film NEVINOST BEZ ZAŠTITE Dušana Makavejeva. Na ovaj način Talents Sarajevo odaju počast nedavno preminulom velikanu jugoslavenske i svjetske kinematografije i istinskom prijatelju Sarajevo Film Festivala.
 

Trinaesto izdanje Talentsa Sarajevo predavanjem o svom radu otvorit će meksički produkcijski dizajner Eugenio Caballero. Dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora PANOV LABIRINT u svojoj bogatoj karijeri surađivao je i s Jimom Jarmuschom, Bazom Luhrmannnom, Sebastiánom Corderom i Alfonsom Cuarónom. U okviru potprograma „Directors Summit“, pod vodstvom Gyule Gazdaga, mladi redatelji će imati priliku susresti se i s Cristijem Puiuom, Bélom Tarrom i Aidom Begić. Cristi Puiu jedan je od najznačajnijih autora rumunjskog novog vala, poznat po ostvarenjima SMRT GOSPODINA LAZARESCUA i SIERANEVADA. Béla Tarr kultni je mađarski filmmejker čije će sedmoipolsatno remek-djelo SÁTÁNTANGÓ u restauriranoj 4K verziji imati priliku da pogleda i publika ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Aida Begić uspješna je bosanskohercegovačka redateljica s tri dugometražna filma: SNIJEG, DJECA i NE OSTAVLJAJ ME.

 To su samo neki od brojnih gostiju i gošći 13. izdanja Talentsa Sarajevo. Mentor direktorima fotografije i snimateljima ove godine je Sofian El Fani, Tunižanin u čijoj se bogatoj filmografiji ističu naslovi ADELIN ŽIVOT, TIMBUKTU i TO MORA BITI RAJ, novi film Elie Suleimana koji će biti prikazan u sklopu ovogodišnjeg Open Air programa. Glumce i glumice mentorirat će Snežana Bogdanović, koja igra glavne uloge u filmovima SIN Ines Tanović i ŠAVOVI Miroslava Terzića, koji će biti prikazani na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Glumačka radionica ugostit će i režisera Pawela Pawlikowskog, čiji će filmovi biti prikazani u ovogodišnjem izdanju programa „Posvećeno“, te glumca Uliksa Fehmiua, dobitnika Srca Sarajeva za najboljeg glumca 2012. za ulogu u filmu USTANIČKA ULICA, koji je ostvario i ulogu u filmu SIN. Bosanskohercegovački montažer Redžinald Šimek, koji je, između ostalih, radio i na filmu SIN, bit će mentor mladim montažerima.

 Tokom trajanja 25. Sarajevo Film Festivala program Talents Sarajevo će ugostiti 64-oro perspektivnih režisera, producenata, scenarista, glumaca, snimatelja, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza. Talents Sarajevo će svojim učesnicima i učesnicama i ove godine ponudit bogat program koji se sastoji od master-classova, radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija. Kroz specifične programske module osmišljene za različita područja filmskog zanata, sudjelovanje slavnih međunarodnih filmskih stručnjaka, kao i laboratorije za razvoj projekata (Pack&Pitch i Script Station), ovogodišnje izdanje Talentsa Sarajevo pružit će bezrezervnu podršku i mentorstvo regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu.


 

Program Talents Sarajevo pokrenut je prije trinaest godina u saradnji s Berlinskim međunarodnim filmskim festivalom i programom Berlinale Talents. Tokom prethodnih godina program se konstantno razvijao, postepeno dobijajući status najvažnijeg mjesta za susret perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. Osim što okuplja mlade filmaše i pruža im priliku za profesionalno usavršavanje, Talents Sarajevo upoznaje svoje učesnike s radom etabliranih filmskih stručnjaka, informira ih o najnovijim trendovima u filmskoj industriji i predstavlja ih regionalnoj i međunarodnoj filmskoj zajednici.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije