BOGATA FRANCUSKINJA

Tko je najbogatija žena na svijetu? Naslijedila je milijarde, a živi kao siromah i ne sređuje se

Foto: Profimedia
1/2
18.10.2024.
u 20:45

Usprkos svom golemom imutku, Bettencourt Meyers živi razmjerno povučeno i izbjegava javnost. No javnost se itekako uplela u život obitelji Bettencourt nakon što je 2007. sadašnja milijarderka optužila čitav niz osoba iz francuskog javnog života kako iskorištavaju njezinu staru i ne više osobito prisebnu majku.

Nasljednica najveće svjetske kozmetičke kompanije L'Oréal Paris, Françoise Bettencourt Meyers (71), najbogatija je žena na svijetu. Prema podacima uglednog časopisa 'Forbes', njezino nasljedstvo u ovom trenuku iznosi nešto preko 83 milijardi dolara. Ipak, Francuskinja živi stilom koji se uvelike razlikuje od ustaljenih predrasuda o glamuroznom načinu života svjetskih milijardera. Naime, iako sudjeluje u vlasništvu kompanije koja prodaje proizvode za osobnu njegu, Françoise ne vodi brigu o vlastitom izgledu, ne posjećuje salone za uljepšavanje i izbjegava korištenje šminke, a na javnim događanjima pojavljuje se što je rijeđe moguće.

Pritom, nemamo često priliku od nje čuti kakvu izjavu za medije, no jednom je prilikom u intervjuu za magazin 'Le Monde' izjavila sljedeće: - Svjesna sam svojih privilegija, ali ne živim u vili. Nismo veliki kolekcionari umjetnina i, kao što vidite, ne nosim nakit - misleći na svog supruga Jeana-Pierrea Meyersa (75), kojeg je upoznala kao 19-godišnjakinja, i dvojicu sinova, Nicholasa Meyersa (36) i Jeana-Victora Meyersa (38).

GALERIJA: Znate li tko je ovo? Pogledajte kako se naša bivša voditeljica mijenjala tijekom godina

1/21
  

Prema Bloombergovoj ljestvica super-bogatih, njezin imutak se tijekom prošle godine povećao za još 28,1 milijardi dolara i time je u prosincu, kao prva žena uopće dospjela u ekskluzivnu skupinu najbogatijih na svijetu s imutkom većim od 100 milijardi dolara.

Tajna njezinog uspjeha je razmjerno jednostavna: treba se samo roditi kao jedina unuka jedine kćeri osnivača francuskog kozmetičkog carstva L'Oreal, Eugene Schuellera. Već i njezina majka, kći osnivača Liliane Bettencourt se smatrala najimućnijom ženom svijeta i nakon njezine smrti 2017. u 94. godini života je ostavila svojoj jedinici lijep imutak od oko 40 milijardi dolara – pretežito u dionicama koncerna L'Oreal.

VEZANI ČLANCI:

71-godišnja Francoise Bettencourt Meyers s 34,7% vlasništva kozmetičkog carstva i dalje aktivno sudjeluje u tvrtki svog djeda: ona je potpredsjednica uprave koja broji 16 članova, a među njima su i njezina dva sina, što znači da će L'Oreal prijeći već u četvrti naraštaj osnivača tvrtke.

Usprkos svom golemom imutku, Bettencourt Meyers živi razmjerno povučeno i izbjegava javnost. No javnost se itekako uplela u život obitelji Bettencourt nakon što je 2007. sadašnja milijarderka optužila čitav niz osoba iz francuskog javnog života kako iskorištavaju njezinu staru i ne više osobito prisebnu majku. Ta „L'affeire Bettencourt" je dospjela čak i u trodijelnu televizijsku seriju jer kako se čini, među osobama koje su iskorištavale staru bogatašicu je bio čak i bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Ipak, taj spor majke i kćeri je završen nagodbom izvan suda gdje je čitav imutak stavljen pod nadzor same obitelji. Nakon smrti majke je ipak i naslijeđenih četrdesetak milijardi dolara više nego udvostručeno, opet najvećim dijelom zbog rasta vrijednosti dionica koncerna L'Oreal. Trenutno je dobar dio vlasništva prenesen u svojevrsnu obiteljsku investicijsku tvrtku nazvanu Téthys, ali podaci o njezinoj djelatnosti osim suvlasništva u kozmetičkom carstvu su i više nego mršavi.

VIDEO: Obožavatelji u šoku zbog tragične smrti Liama Paynea, ispred hotela su zapalili svijeće i pjevali

Komentara 1

AR
arwin
21:36 18.10.2024.

Žena zna da može kupiti sve što se kupiti može no kako cijeli život živi u tom stanju svjesna je da je to ne usrećuje. U proizvodima njene korporacije uživaju oni koji su u nadi na materijalnim mogu postići sreću.u. Taj mit i održava potrošačko društvo uz sve prednosti i mane tog sustava. Potpuno je ravnodušna na motive, ciljeve i strasti malog čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije